Door de aanhoudende vluchtelingencrisis zijn heel wat hoteleigenaars op de Grieks eilanden voor de Turkse kusten bang voor een terugval van het toerisme. Dat betekent ook dat ze minder inkomsten zullen hebben, op een moment waar de economische crisis zwaarder doorweegt dan ooit tevoren. De komst van de hotspots (centra waar de vluchtelingen zullen worden geregistreerd eens ze op Griekse bodem zijn) zouden ook mogelijke toeristen afschrikken. Dat is in ieder geval de redenering van de burgemeesters van de eilanden Kos en Samos, waar de hotspots in aanbouw zijn. De burgemeesters van Leros, Chios en Lesbos staan minder weigerachtig tegenover de hotspots.

Of de vrees voor een terugval in het toerisme gerechtvaardigd is, zal nog moeten blijken. Het is een feit dat de eilanden in kwestie tot dusver minder zomerboekingen in de pijplijn hebben zitten dan vorige jaren, maar misschien verandert het allemaal nog wel. In ieder geval zijn er ook mensen die winst hebben gemaakt met de hele zaak. Vluchtelingen uit Syrië zijn doorgaans mensen uit de middenklasse, die best nog wel geld hebben. Afgelopen zomer logeerden sommigen onder hen in hotels die nog kamers vrij hadden. Dat gebeurt nu iets minder, omdat iedereen zo snel mogelijk wil verder reizen.

Maar nu al maanden reizen er ook vrijwilligers naar de eilanden, in de eerste plaats naar Lesbos, om de vluchtelingen daar aan land te helpen en hen te voorzien van droge kledij. Ook helpen ze bij voedselbedeling. Uiteraard moeten deze vrijwillgers ook ergens verblijven, en ze kunnen terecht in de hotels die in de winter normaal gezien gesloten blijven. Nu zijn ze open gebleven en hebben ze de vrijwilligers kamers aangeboden aan lagere prijzen.

belvedereBlijkbaar heeft een reisbureau in Nederland hier toch een kans geroken: een pakketreis naar Lesbos met hulpverlening inbegrepen. “Laat Lesbos stralen met jouw hulp”, zo klinkt het. Het gaat om een reis van 6 dagen, en je kunt overnachten in vrij luxueuze hotels. Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1:   Transfer van de luchthaven naar de accommodatie
Dag 2:   Rondleiding per minibus door de vluchtelingenkampen
Dag 3:   Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar het strand gebracht voor een werkdag
Dag 4:   Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar het strand gebracht voor een werkdag
Dag 5:   Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar een vluchtelingenkamp gebracht
Dag 6:   Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar het strand gebracht voor een werkdag

Toch wel vreemd, want je kunt niet zo maar een vluchtelingenkamp binnen. Het was pas na heel veel volharding en lang wachten dat een ploeg van de VRT er in geslaagd is om het kamp Moria binnen te geraken afgelopen week. Ik kan me niet voorstellen dat de autoriteiten zo maar gaan toelaten dat toeristen met een busje tot aan het vluchtelingenkamp zullen komen. Laat staan dat de toeristen, hoe goed hun bedoelingen ook, zo maar het kamp binnen kunnen.

En om eerlijk te zijn: dit hele concept heeft toch wel iets van ramptoerisme. Het is goed mogelijk dat mensen een dergelijke reis zullen boeken met de beste bedoelingen, maar er hangt toch wel een wrange smaak aan deze vakantie. Misschien is het iets om later aan de kleinkinderen te kunnen vertellen. Er zijn vrijwilligers die naar de eilanden zijn getrokken om daar zo veel mogelijk foto’s te schieten wanneer de vluchtelingenkindjes uit de bootjes tillen, om die vervolgens op de sociale media te zetten. Een soort van aandacht zoeken, als het ware. En het doet me een beetje denken aan dat Britse reisbureau dat een paar jaar geleden een reis aanbood waar je de armoede in de Griekse hoofdstad kon gaan bekijken. Een concept dat ook wordt toegepast in derdewereldlanden.

6 thoughts on “Ramptoerisme op Lesbos?

  1. Voor het eiland Lesvos fijn dat je komt. Maar je gaat toch niet naar zielige mensen kijken. Doe je donatie voor de reis die je wil onder nemen beter naar artsen zonder grenzen of andere instantie die de vluchtelingen echt helpen. Je kan niet helpen.

  2. slecht gevoel als ik dit lees… iemand heeft geld geroken ! ramptoerisme ? vrees van wel !

  3. Een ander woord dan ramptoerisme kan ik niet bedenken… en ze zullen meer in de weg lopen (als ze inderdaad al in de buurt geraken), dan dat ze van enig nut zullen zijn. Gewoon doneren aan een of andere NGO voor nu en dan in de zomer lekker op vakantie komen naar Lesbos…

  4. Over de serieuze professionele helpers niets dan goeds. Maar dat hipster-spul in de categorie ramptoeristen dat met gehuurde zware SUV’s de bermen van de smalle secundaire wegen aan barrels rijden kan inderdaad beter hun geld aan de professionals overmaken.

  5. Samos neigt steevast heel erg naar rechts – Gouden Dageraad scoort er lekker – en klagen is in hun natuur ingebakken, enkele uitzonderingen niet te na gesproken.
    Ze hebben hun hoofdstad jarenlang verminkt met openbare werken die nog altijd niet afgerond zijn wegens corruptie, incompetentie en verklikking. Het stonk er twee jaar lang naar de stront. De zee in Vathy was tot voor kort een open riool en ondanks de nieuwe waterzuivering is het nog altijd heel erg gesteld met de waterkwaliteit. Het werd zo erg dat ook de cruises niet meer langskwamen, want er was echt niks meer te zien. (Nu komen ze terug wegens de boycot van Turkse havens.) Maar door de crisis zijn de hotels al wel bijna twee jaar gemiddeld voor 85% volgeboekt, winter en zomer, en de lokale horeca doet gouden zaken.

    Een chartervlucht naar Samos kost ook 300+ euro heen en terug in juni. Naar Kreta kan je vaak voor minder dan de helft van dat geld. Misschien is dat ook een factor. Ik zeg maar wat.

    De negatieve publiciteit helpt zeer zeker niet, maar ze hebben er op Samos de afgelopen jaren dus zelf ook een ongelooflijk potje van gemaakt.

  6. Ik sla lesbos een jaartje over.
    Het gaat je niet in de koude kleren zitten als je dagelijks geconfronteerd wordt met vluchtelingen,lekke boten en bergen zwemvesten.
    Maar het ergste zijn de amateur hulpverleners die nergens rekening mee wensen te houden. Er is geen vakantie te vieren, als je toch gaat blijf dan uit de noordelijke en oostelijke kuststreek tussen molivos en mitilyni. Dat is het ergst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *