Kreta-beurs

Vandaag sluit de Kreta-beurs in Athene haar deuren. Waarom een beurs over Kreta in Athene? De bedoeling is om niet alleen het toerisme een duw in de rug te geven, maar ook om Kretenzische producten aan te prijzen. Het mag u misschien verbazen, maar het is niet eenvoudig om typische Kretenzische producten in de rekken van de supermarkten in de hoofdstad te vinden. We moeten naar speciaalzaken om Kretenzische olie of kaas te vinden. Kretenzische wijnen zijn ook erg moeilijk te verkrijgen. Verschillende Kretenzische producenten hebben zich daarom verenigd in de Exporters Association of Crete, met de bedoeling om hun producten de weg naar het Griekse vasteland te laten vinden, of ver daarbuiten.

Wat is ons bijgebleven van deze beurs? Het alternatieve toerisme, agrotoerisme en de Kretenzische wijnroutes (die van de prefectuur Heraklion vindt u hier terug). Wist u trouwens dat Kreta bepaalde druivensoorten heeft, die tot de Minoïsche tijd teruggaan, en waar nu nog steeds wijn van wordt gemaakt (die uiteraard enkel in Kreta terug te vinden is)? Voor de liefhebber som ik hier enkele op: kotsifali, mantilari, vilana, thrapsathiri en romeïko. We zagen ook zwarte tomaten, die verdomd lekker zijn.

We hebben in ieder geval genoeg informatie verzameld, waarmee we Kretenzische producten kunnen terugvinden hier in de Griekse hoofdstad.

13 thoughts on “Kreta-beurs

  1. Hoi Bruno,
    Wat leuk.

    Ik ben nogal bezig de laatste tijd en heb weinig tijd voor DSO. Vanavond toch een reaktie geplaaatst, die ik hier voor het gemak kopieer:

    De druivensoorten die je opnoemt @Bruno zijn inderdaad Kretenzisch, maar hoeveel daarvan tot de Minoische tijd terug gaan weet ik niet. Van rode kotsifali en de witte vilana druif worden uitstekende wijnen gemaakt. Mantilari en thrapsathiri ken ik enkel van naam. De romeiko stamt uit de Romeinse tijd en heeft een grote opbrengst waarvan ik nog geen echte kwaliteitswijn heb ontdekt. Goedkope huiswijnen in tavernes zijn meestal romeiko.
    Wat wel een Minoisch ras zou zijn is de zeer aromatische malvazia. Tijdens de middeleeuwen had het Engelse koningshuis een wijnkonsul op Kreta om zeker te zijn dat er geen gebrek aan malvazia aan het Engels hof zou zijn.
    Het wijngoed Dourakis heeft een verdeler in Luik, in Duitsland en sinds verleden jaar zelfs in Zuidfrankrijk, in La Chapelle, iets waar hij terecht apetrots op is, een Kretenzer die zijn wijn in Frankrijk verkoopt, jawadde! Je vindt meer info op http://www.dourakiswinery.gr

    Mocht er iemand in tomatenzaad geinteresseerd zijn:
    Je pulkt of knijpt zaden met wat sap uit een tomaat in een glazen potje en voegt er nog 10 a 15% water aan toe. Na 4 tot 8 dagen is dat aan het fermenteren en begint vies te ruiken, er kan ook een schimmelvlies op komen. Als de zaadjes loskomen van de slijmzakjes waar ze inzitten, water bijvullen, deksel op het potje en krachtig schudden. Inhoud door een zeef gieten. Met water schudden en zeven tot je enkel zaadjes hebt en geen slijmzakjes meer. Spoelen met ruim water en op een vel keukenrol oid storten. De zaadjes van elkaar scheiden tot ze elkaar niet meer raken. 10 tot 14 dagen drogen.
    Zaaien of droog en donker opslaan.
    De reden dat die slijmzakjes eraf moeten is dat die slijmzakjes kiemremmers zijn, zonder dat slijm zou het zaad al kiemen in de tomaat, en met slijmzakje drogen betekend dat je zaad niet kiemt voor de zaaibodem dat zakje verteerd heeft.
    Als je zaad van uit Hybride-zaad gekweekte vruchten gebruikt zijn je vruchten anders dan je moedervrucht.

    Een kilo goud kost minder dan de opbrengst van een kilo tomatenzaad.

  2. @Flupke, ik stuur je van Volos een smakkende zoen op .M ‘n eega en z’n ‘alwetende’ tuinierster houden er een andere wijze op aan om tomatenzaad te bewaren!:) Ik kijk van bovenhoog naar de resulaten maar ga nu eens waar stinkend zaad vergaren en vooral die zwarte tomaten die Bruno zo lekker vindt ,proberen te vinden.

  3. Ha @Jenny, mijn methode levert meer dan 90% opkomst.
    Hoe doen je huisband en zijn hofhoudster het dan om aan zaad te komen? En hoe hoog is hun percentage opkomst%
    Volgens die zwarte-tomatensite worden ze niet in GR winkels verkocht, ik heb ze afgelopen winter duur in B Delhaize gezien. Misschien kan ik m’n familie overtuigen om wat zaad te ‘oogsten’ en op te sturen. Dan kan ik daarvan wat naar jou mythische berg sturen.

    @Bruno, 1 emmer vol gepaste potgrond, 1 stevige kalamistengel en 1 gekiemd tomatenzaadje kunnen je op je balkon in Pireefs (staan die bordjes er nog?) tot 5 kg tomaten schenken, mits goed snoeien, wat water en wat bijmesten.

  4. @Flupke,ik zit met keuken aanrechten vol met keukenpapier waarin m’n huisband&assistente hun zaden bewaren en vraag mij niet wat de opbrengst is want ik denk dat het erg twijfelachtig is, te zien aan nieuwe plantjes die ze aanbrengen !:) Ik heb hier bij geoponen navraag gedaan over zwarte tomaten en ze keken me erg raar aan met ??? in de ogen ! Stijl van :”Wat wilt die uitheemse nu weer ?”:)
    Twee jaren geleden hadden we wonderbare vleestomaten,weinig vocht en zaad,maar buitengewoon lekker. Uitgestorven zaad voor ons. In Toronto scheen het wel te lukken met ons zaad !?!
    Als jij me aan wat zaad kunt helpen,dan krijg je nog wat meer klapzoenen !:)

  5. @Jenny, @Flupke: voor de “zwarte” tomaten (ze zijn wel donkerrood aan de binnenkant) moet je wachten tot na de zomer, las ik in de brochure. Ten vroegste vanaf september worden ze geoogst. Ik vermoed inderdaad dat ze niet goedkoop zullen zijn.

    En @Flupke: op Filellinos in Athene staat er inderdaad nog steeds een bord met Pireefs – geweldig vind ik dat.

    @Flupke, ik heb hier nog een 10-tal brochures van wijnmakers op Kreta. Er is daar dus duidelijk meer aan de hand dan alleen die Pezon.

  6. Al iets lekkers gedronken van Pezon @ Bruno?

  7. @Jenny, een dozijn zaadjes kan ik nog wel missen. Da’s dan maksimaal 60 kilo tomaten, in theorie.
    Hoeveel van die klapzoenen van jou zal ik dan moeten inkasseren, in theorie?

  8. ‘k Heb zoenen in voorraad maar wil je toch niet versmachten@Flupke . Een dozijn zaadjes zijn meer dan genoeg en daarbij dan jouw recept ter bewaring…
    Bedankt hoor.

  9. ;-)@Bruno
    @Jenny, je hebt ons nog het geheim van meneer Atsoem en Letta nog niet verklapt. Hoe ‘maken’ die tomatenzaad?
    By the by, ik vind geraniums maar stinkerds…
    (uitgenomen de citroen-geranium)

  10. Mijnheer Atsjoem en z’n akoliet leggen zaden in rijpe groenten of fruit gewoonweg te drogen op keukenpapier (kan ook met toiletpapier of servietten) en wachten tot die uitgedroogd zijn en dan verpakken ze die . Ik zal jouw stinkende manier eens proberen in een goed verlucht vertrek @Flupke.

  11. @flupke, bij het bestuderen van Monemvasia las ik dat naam Malvasia, de naam is van de wijn die er gemaakt werd en geëxporteerd in de 15de eeuw naar Engeland waar het de naam Malmsey kreeg. Zouden de wijnstokken dan vanuit Kreta gekomen zijn? Kwestie dat ik mijn ll. geen blaasjes wijsmaak.

  12. @Phyllis, inderdaad is voor zover ik weet de naam Monemvasia afgeleid van Malvasia of missschien van Marouvas. Marouvas en Malvasia kunnen best wel eens hetzelfde zijn, is mijn idee, en in het Engels heet de wijn Malmsey, dat klopt. Wijn en druiven komen oorspronkelijk toch uit Mesopotamie? Of ze nu van Kreta naar Mani gegaan zijn of andersom? Ik was er toen niet bij in elk geval.
    @Jenny, dat vruchten drogen en er dan pas zaad uitpluizen is geen goed idee, schimmel, rot en beestjes zijn vaak je deel. En al helemaal niet bij tomaten zoals boven beschreven. Hoeveel percent van A&L hun zaad komt op?. Het internet heb ik aan mijn kant in this case, .nl, .uk, .de, allemaal laten ze dat slijmpje er af fermenteren bij tomaten.
    Als dat kwakje zaad begint te stinken is het al ‘gaar’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *