Tijdens de verkiezingscampagne in het voorjaar van 2019 zei Kyriakos Mitsotakis dat hij het makkelijker zou maken voor de Grieken in het buitenland (de zogenaamde diaspora) om voor de parlementaire verkiezingen in het land te stemmen. Zo zouden Grieken in het buitenland niet meer naar Griekenland hoeven te komen om hier hun stem uit te brengen, maar zouden ze het kunnen doen in de ambassade van het land waar ze verblijven.

Op zich misschien wel een mooi idee – wij Belgen doen het immers ook zo – maar er kwamen protesten, vooral van de linkerzijde van het politieke spectrum. Heel wat Grieken die in het buitenland wonen, en voornamelijk dan in de Verenigde Staten, Canada of Australië, hebben nog weinig voeling met de dagdagelijkse realiteit in een land dat ze decennia geleden achtergelaten hebben. Maar vooral: de vrees bestaat dat de Grieken in het buitenland conservatief zullen stemmen en dat boezemt links angst in.

Het is voorlopig nog niet zo ver, maar Mitsotakis zet wel in op het programmapunt. Om die reden heeft hij Antonis Diamataris aangesteld als Vice-Minister voor Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de Grieken in de diaspora. Diamataris is de uitgever van The National Herald, een krant waarvan velen de Engelstalige webversie lezen. U leest hier een opiniestuk van hem, waarin hij het heeft over universeel hellenisme.

Nu had Diamataris in een interview met de krant Kathimerini ooit beweerd dat hij een diploma van Columbia Universiteit op zak had, iets wat hij ook online op zijn CV gooide. De Griekstalige Amerikaanse website kalami.us ging een beetje graven en wist uit te vogelen dat Diamataris helemaal geen diploma van Columbia University had.

Diamataris zelf gaf toe dat het inderdaad zo is, maar hij probeerde zich te verrechtvaardigen door te stellen dat hij weliswaar lessen had gevolgd, maar wegens financiële redenen de studie niet had afgemaakt en dus het diploma niet had behaald. Om dus niet te zeggen dat hij gelogen had. Voor de regering is de kwestie ondertussen van de baan, omdat de vice-minister bekend had.

Dit staat toch wel enigszins in contrast met de verklaringen van Kyriakos Mitsotakis dat hij een regering wilde van kwaliteit en uitmuntendheid. De juiste mensen met de juiste kwalificaties op de juiste plaats. Dit was in tegenstelling met de regering SYRIZA, waar volgens velen mensen waren aangesteld die niet over de juiste kwalificaties beschikten.

Hoewel het er wettelijk niet meteen iets mee te maken heeft, doet deze leugen over een CV toch wel denken aan de schoonmaakster die een jaar geleden tot 10 jaar cel was veroordeeld omdat ze gelogen had en gezegd had dat ze een diploma van de lagere school had. U herinnert zich wellicht mijn blogpost nog wel. Dit soort zaken helpt niet om het vertrouwen in de politiek te herstellen.

En laat deze kwestie nu ook net komen nadat een aantal politieke benoemingen bekend werd vorige week. Zoals de gewoonte is in Griekenland, krijgen politieke kandidaten die niet werden verkozen, postjes in de overheid aangeboden. Dat is niets nieuws, maar je zou niet verwachten van een regering die er op uit is om de overheid af te slanken en meer ruimte te geven aan privé bedrijven, dat ze haar eigen mensen veilig stelt met een baantje in die zo gehate overheid.

Zo werden afgelopen week een heleboel mensen benoemd als directeurs van openbare ziekenhuizen (netto loon: tussen de 2.800 en 2.900 euro). Onder hen geen dokters, maar wel een handelaar in olijfolie, een aantal leerkrachten, een aantal gepensioneerden en zowaar een 80-jarige ex-schooldirecteur. 80 jaar oud! U leest het goed. De man stond in 2012 op de lijst van de extreem-rechste partij LA.O.S. en nadien in 2015 op de lijst van de rechtse nationalisten van Onafhankelijke Grieken. En nu dus op de lijst van Nea Dimokratia. Hij wist heel wat stemmen voor de huidige regeringspartij binnen te halen en zou door Mitsotakis zelf een postje als ziekenhuisdirecteur zijn beloofd. Hij was wel zo eerlijk om het op televisie te komen zeggen. Ondertussen heeft hij van zijn benoeming afgezien. De bevoegde minister heeft zijn ontslag aanvaard, maar het mag duidelijk zijn dat hij is afgevoerd om meer negatieve publiciteit te vermijden.

Dit soort toestanden ondermijnt toch wel de retoriek dat we dit keer met een regering te maken hebben die inzet op excellentie. De regering, die een systeem van evaluaties gaat invoeren in de openbare sector, selecteert mensen op basis van partijtrouw en niet op basis van prestaties. De Grieken zijn nog maar eens ontgoocheld in hun politici.

One thought on “Vice-minister liegt over zijn CV

  1. En ondertussen heeft de man zijn ontslag aangeboden. Het was zelfs niet zeker of hij niet over zijn eerste diploma gelogen had. Zijn ontslag is door de Griekse premier aanvaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *