De klanten van Piraeus Bank kregen bij het begin van het nieuwe jaar een onaangename verrassing te verwerken. De bank rekende hen plots 5 euro aan wegens “vaste vergoeding voor het gebruik van Winbank”. Winbank is het platform voor e-banking van de bank.

De Griekse banken rekenen het afgelopen jaar wel meer zaken aan die vroeger gratis of goedkoper waren. Zo moet u minstens 2 euro betalen indien u geld afhaalt van een Griekse ATM met een buitenlandse bankkaart, onafhankelijk van het bedrag dat u pint.

Indien u e-banking gebruikt, kost het u geld wanneer u een bedrag overschrijft op een andere rekening. En het is niet uitgesloten dat uw bank u ook nog eens geld aanrekent wanneer u geld overgemaakt krijgt vanaf een andere bank.

Tegelijk wordt het betalen met kaart aangemoedigd, of beter gezegd: het betalen met cash wordt ontmoedigd. Vanaf dit jaar moeten de Grieken minstens 30% van hun aangegeven inkomen spenderen aan betalingen per kaart (debet of krediet) – taksen en huur zijn hier niet bij inbegrepen. De maatregel moet de zwarte economie tegengaan, die vorig jaar op 30% van het BNNP werd gezet. De taksen en belastingen liggen in Griekenland zo hoog dat er heel wat onder tafel wordt betaald.

Maar het gaat over dat bedrag van 5 euro dat Piraeus Bank opeens aanrekende. Op de Griekse twitter en facebook gingen de sluizen open. Er kwam heel wat protest en de bank moest meteen aan schadebeperking doen. In een tweet vermeldt de bank dat het om een vergissing ging, en dat het slechts om een beperkt aantal klanten ging. Die dan ook de 5 euro meteen terug vergoed kregen.

Merkwaardig genoeg vond de minister van Economische Ontwikkeling en Investeringen Adonis Georgiadis het nodig om de verdediging van de bank op zich te nemen en te zeggen dat het om een systeemfout ging. Dat hij een vriend van ondernemingen en banken is, mag duidelijk zijn, en dat is wellicht ook zijn functie. Maar hij trad quasi als woordvoerder van de bank op, wat op zijn minst vreemd is. Hij stelde het voor alsof hij tussenbeide kwam om de klanten van de bank te beschermen. Bemerk dat de tweet van de minister gestuurd is voor de bank zelf een aankondiging de wereld in stuurde.

Ondertussen zijn Grieken zo wantrouwig geworden tegenover de banken, dat ze vrezen dat de 5 euro geen foutje was, maar dat de bank gewoon voorzichtig aan het aftasten is waar ze nog extra kosten kan aanrekenen voor de klanten gaan reageren.

Ter herinnering: de Griekse banken zijn geherkapitaliseerd met het geld van de laatste noodlening, en zijn nu gedwongen om hun oninbare leningen met zwaar verlies door te verkopen aan aasgierfondsen en incassobureau’s – iets wat volop aan de gang is. Bedoeling is dat de banken weer gaan leningen geven, zodat de economie weer kan opbloeien. Grote investeerders kunnen op leningen rekenen, maar de gemiddelde Griek krijgt nog niet zo snel een lening vast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *