Het nieuws was de voorbije weken in Griekenland bijna niet bij te houden – het kostte me zo veel tijd om alles op te volgen, dat er geen tijd over bleef om er over te bloggen.

Maar het volgende nieuws is toch wel belangrijk genoeg om er nu een blogpost aan te wijden: vanaf maandag 23 maart om 6 uur ‘s ochtend gaat Griekenland in volledige lockdown. De maatregelen blijven van kracht tot minstens 6 april.

En wat zijn de maatregelen precies? Iedereen moet verplicht binnen blijven. Dat werd tot dusver al gevraagd, maar niet iedereen hield zich aan de voorschriften. Tijdens de weekends vertrokken mensen zelfs naar de dorpen om zich daar op te sluiten. Maar in de dorpen – net zoals op de eilanden – wonen vooral oudere mensen die tot de kwetsbare bevolkingsgroepen behoren. En de grootste besmettingshaard lijkt zich momenteel in Athene te bevinden, dus is het geen goed idee om van Athene naar die dorpen te reizen.

Wat gaat er concreet veranderen vanaf morgen? Mensen mogen niet meer zonder reden de straat op. Er worden slechts een paar uitzonderingen toegestaan:

  1. Woon/Werkverkeer
  2. Bezoek aan de supermarkt
  3. Bezoek aan de dokter/apotheek (nadat daar over is gecommuniceerd met een arts)
  4. Bezoek aan de bank
  5. Hulpverlening aan mensen die hulpbehoevend zijn
  6. De hond uitlaten of joggen
  7. Een ceremonie bijwonen (huwelijk, doopsel, begrafenis)
  8. Eenmalige terugkeer van de stad naar het geboortedorp (waar je dan in quarantaine moet)

Je mag met niet meer dan 2 mensen de straat op (die minstens een afstand van 1,5 meter van elkaar moeten houden), en ook in de wagen mogen er niet meer dan 2 mensen.

Het houdt hier niet op: je moet een speciale vergunning bij je hebben als je je op straat bevindt, en je moet ook altijd een identiteitsdocument bij je hebben. Hoe krijg je die speciale vergunning?

  1. Voor woon/werkverkeer moet je een specifiek document (type A) van de nieuwe website forma.gov.gr downloaden, invullen en ondertekenen. Ook de werkgever (of een wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf) moet tekenen. Het formulier moet slechts 1 keer worden ingevuld en dan moet de werknemer het wel telkens bij zich houden. Mensen die morgenochtend naar hun werk moeten, hebben uiteraard nog geen ondertekend formulier van hun werkgever, en moeten daarom een schriftelijke verklaring (ypefthini dilosi) bij zich hebben dat ze onderweg zijn naar hun werk. Op die verklaring moet staan: naam, adres, adres van de werkgever, en de uren waarop je werkt. De website met het document type A is op het moment van dit schrijven nog niet beschikbaar.
  2. Voor alle andere redenen moet je van dezelfde site een document type B downloaden en invullen, elke keer wanneer je de straat op gaat. Gezien niet iedereen dat kan, kun je ook gewoon een wit blad gebruiken en aangeven om welke reden je de straat op gaat. Het formulier moet naam en adres vermelden. En het kan nog makkelijker voor mensen die een mobiele telefoon hebben: je kunt een SMS sturen naar het nummer 13033 met een code om de reden aan te geven waarom je de straat op gaat. In de SMS moet je naam en adres ook worden vermeld. De overheid zegt dat de gegevens (in het kader van GDPR) niet zullen worden bewaard.

Vandaag zagen we al politiewagens met luidsprekers die mensen aanmaanden om binnen te blijven. Vanaf morgen zullen er in de grote steden (Athene/Piraeus en Thessaloniki) helikopters en drones worden ingezet om de bewegingen van de burgers te volgen en om te controleren of iedereen zich wel aan de regels houdt. Wie zich daar niet aan houdt, kan zich aan een boete van 150 euro verwachten.

Nog een kleine opmerkingen over mensen die van het buitenland naar Griekenland zijn gekomen de voorbije dagen. In de luchthaven moeten die nu een formulier invullen waarin ze hun verblijftplaats aangeven. Ze moeten verplicht 14 dagen in quarantaine blijven. De politie controleert (via telefoon of via de plaatselijke gemeentepolitie) of mensen die aan de quarantaine houden. Indien dat niet het geval is (wat tot dusver al een paar keer is gebeurd), dan wordt er een boete van 5000 euro opgelegd.

Voor de oudere generatie is het een beetje een ongemakkelijke maatregel. Het doet een beetje denken aan de dagen van de junta, waar je voortdurend naar je identiteitsdocument werd gevraagd en waar je gevraagd werd waarom je op straat was. Er was toen eveneens een samenscholingsverbod van meer dan 3 mensen van kracht.

De boodschap is duidelijk: we blijven thuis. En als ik iets positiefs mag zien in deze pandemie: Griekenland is in overdrive geschoten en zet hiermee een belangrijke stap naar e-government waarbij je niet voor elk detail fysisch naar een overheidsdienst moet.

Nog een kleine opmerking: vluchtelingen/migranten vallen compleet buiten het plaatje. Vandaag werden nog honderden van hen met bussen naar nieuwe kampen gebracht in de buurt van Serres.

En wat met de Roma? Velen onder hen zijn analfabeet en wonen niet eens in een huis. Het is de taak van de gemeentes om hen te informeren.

5 thoughts on “Griekenland gaat vanaf maandag 23 maart om 6 uur in lockdown

  1. Begrijpelijk gezien de omstandigheden, maar tegelijkertijd helemaal van de pot gerukt.
    Het zijn namelijk diezelfde lieden die nu aan de macht zijn, die er mee voor gezorgd hebben dat de gezondheidszorg zondanig is uitgehold dat ze nu alleen met totale vrijheidsbeperking de spoedgevallendiensten kunnen vrijwaren van een catastrofe op zijn Italiaans. Ze weten namelijk goed genoeg dat ze nog slechter uitgerust zijn dan de Italianen. Ik kan mij vergissen, maar tot nog toe heb ik niemand gehoord die parlementaire voorstellen heeft gedaan om de aankoop van een fregat of straaljagers te annuleren ten voordele van investeringen in medisch materiaal en personeel.

  2. Bruno ,bedankt voor het nieuws uit Griekenland onder deze moeilijke omstandigheden.Ongeveer de zelfde regels zoals hier in Frankrijk. Veel sterkte .

  3. Herkenbaar. Het is wel zeer triest dat dit voor De Griekse bevolking bovenop de moeilijke levensomstandigheden komt als gevolg van staatsschuldencrisis. Stay safe Bruno, voor jou en je dierbaren.

  4. Helemaal niet van de pot gerukt. In andere landen waar de gezondheidszorg op een hoger peil is gelden nagenoeg dezelfde maatregelen. Dergelijke maatregelen zijn gewoon nodig om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het niet doen zou gewoon neerkomen op een absolute catastrofe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *