Vanaf morgen, maandag 11 mei, gaat de Griekse overheid de maatregelen om de uitbreiding van het coronavirus in te dijken, nog wat meer versoepelen.

Sinds een week hoeven we niet langer een SMS te sturen of een papier bij ons te hebben om naar buiten te gaan. We kunnen nu weer zonder enig excuus de straat op. En dat was in ieder geval te merken: het is duidelijk drukker in de straten, hoewel we zeker nog niet aan de drukte van voor de coronacrisis zitten.

Zoals ik vorige week al schreef, dienen mensen mondmaskers te dragen in kleine ruimtes, in het openbaar vervoer, in een taxi en in ziekenhuizen. Op straat heb ik in ieder geval weinig mondmaskers gezien, en ook in de winkels en supermarkten draagt lang niet iedereen de mondmaskers. Je moet het natuurlijk ook maar doen: 8 uur lang zo’n ding dragen, als je dat nooit eerder hebt gedaan.

Maar ik zou het hebben over de versoepelingen. Wat verandert er vanaf 11 mei? De scholen gaan terug open, maar met flink wat beperkingen. In een eerste fase gaat het enkel om de laatste klas van de middelbare school (3de Lykeio). De leerlingen dienen zich voor te bereiden op de eindexamens, de zogenaamde Panellinies, die hen toegang geven tot het hoger onderwijs. Een stresserende periode en de meeste leerlingen gaan eigenlijk de laatste weken van het schooljaar niet meer naar school, maar studeren thuis of studeren in de frontistiria, de privéscholen die hun kennis nog wat moeten bijspijkeren. De frontistiria is een miljardenindustrie die eigenlijk niet nodig zou mogen zijn indien het middelbaar onderwijs naar behoren functioneerde. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

De regel is dat er maar 15 leerlingen per klas bij elkaar mogen zitten en er dient een afstand van 1,5 meter tussen twee leerlingen te zijn. De directie en de leerkrachten hebben de scholen de afgelopen week in orde gebracht, en alles zou klaar moeten zijn. Speeltijden waar alle leerlingen op dezelfde speelplaats samen zijn, zijn er niet langer. De bedoeling is dat men gaat kijken hoe deze leerlingen zich gaan gedragen vooraleer de scholen weer open gaan voor de andere klassen. Maskers zijn optioneel in de klassen.

Klassen dienen dagelijks ontsmet te worden, en uiteraard moet er ook steeds worden gepoetst. Dat is de job van de schoonmaaksters, die na de structurele hervormingen van de trojka worden tewerkgesteld met deeltijdse contracten van beperkte duur, waarmee ze gemiddeld 250-300 euro netto per maand verdienen. Sommigen zijn al maanden niet betaald. Maar als de schoolgebouwen voortdurend zullen moeten worden schoongemaakt, dan zal een deeltijds contract wellicht niet volstaan. Alleen is het nog maar de vraag of de contracten zullen worden aangepast, of de schoonmaaksters overuren zullen moeten werken waarvoor ze wellicht niet zullen worden betaald (een praktijk die je helaas wel vaker ziet bij Griekse onderaannemers, die zich daarvoor beroepen op wetten die zijn gestemd onder druk van de crediteuren). Je zou kunnen zeggen dat schoonmaaksters een essentieel beroep hebben, dus misschien kunnen sommigen weer oproepen om voor hen te gaan applaudiseren.

Wat verandert er verder vanaf morgen nog? Nog meer winkels zullen openen. Het gaat om bijna alle winkels, behalve de grote shopping malls (de vlaggeschepen van de economische ontwikkeling van de voorbije 10 jaar). In kleerwinkels zullen pashokjes kunnen worden gebruikt, maar de niet-gekochte kledij in de pashokjes zal moeten worden ontsmet voor ze weer in de winkels kan. Zou u kledij kopen in deze periode? En passen?

Gokkantoortjes mogen weer open! Een sector waarin veel geld omgaat in Griekenland. Maar het gaat enkel om kantoortjes waar je niet kan zitten: er mogen dus nog geen tafeltjes en stoelen worden geïnstalleerd.

Kerkdiensten kunnen vanaf volgend weekend pas weer, maar vandaag waren er al 150 gelovigen in Ilioupolis in een kerk nadat de priester hen had opgeroepen om naar de viering te komen.

En hoe zit het met de ferry’s? Er zijn een aantal mensen die naar de eilanden moeten, om daar hun beroep uit te oefenen. Het gaat om (vervangende) leerkrachten en winkelpersoneel. Enkel zij mogen voorlopig reizen met de ferry, en het kan enkel met een document van de werkgever. Mensen die in de toeristische sector werken, mogen nog niet reizen. Verwacht wordt dat zij vanaf 18 mei de ferry kunnen nemen, maar ook zij zullen een document van de werkgever moeten voorleggen. Kanttekening: zij die in het zwart werken in het toerisme (en geloof me, dat zijn er nogal wat), zullen dus wellicht niet kunnen reizen.

Omdat ik weet dat er vragen zullen komen over buitenlands toerisme, kan ik alvast dit zeggen. Er is nog niets zeker. Er zijn geruchten dat toeristen vanaf 25 mei de ferry al zouden kunnen nemen, maar dat is niet meer dan een gerucht. Reizen per ferry zal sowieso een uitdaging zijn als je de afstand van anderhalve meter moet houden. Volle bezetting is uitgesloten (streefcijfer is 50%). Er mag slechts 1 persoon in een cabine, tenzij je als familie reist – dan kun je met zijn vieren in een cabine. Het gebruik van mondmaskers zal verplicht zijn. Als iemand positief blijkt, dan moet hij in een cabine in quarantine. De ferry zal dan meteen doorvaren naar de eindbestemming, zonder tussenstops. En daar zal een speciale medische eenheid de zieke van de boot halen. Het lijkt me allemaal heel omslachtig. Mij zie je deze zomer in ieder geval niet op een boot.

Minister van Scheepvaart Plakiotakis heeft inderdaad gezegd dat er weer verkeer naar de eilanden mogelijk zal zijn vanaf 1 juni en dat werknemers al vroeger zullen moeten reizen. Maar of alle hotels open (willen) gaan op 1 juni, is ook nog maar de vraag. Ik vermoed dat een en ander duidelijk zal worden op 25 mei. En ik zou in dit geval toch meer letten op wat de minister van Toerisme Theocharis zal zeggen, dan wat een minister voor Scheepvaart zegt.

6 thoughts on “Griekenland gaat de COVID-19 maatregelen nog wat meer versoepelen

  1. Bruno,
    Duidelijk hoe de situatie er sociaal aan, toe gaat. Doch de medische kant? Het is mij nog steeds niet geheel duidelijk hoe het komt dat er maar 2.200 besmettingen zijn en – vooral – maar 144 doden (vorige week). Zijn er onderliggende aandoeningen bekend bij de doden?
    Iemand vertelde me dat de mensen niet naar de ziekhuizen durven omwille van de kwalijke reputatie van de medische sector en dat daardoor de getallen zo laag zijn. Maar is dat een voldoende verklaring? Zijn de andere sterftecijfers bekend? Thuis of ergens anders?
    Wat met de luchtverbindingen tussen de eilanden? Zullen deze de regels van de ferry’s volgen?
    Met dank voor het lezen van dit bericht.
    Vriendelijke groeten,
    Louis Van Breedam.

  2. Ik vraag me af waarom iemand deze zomer in godsnaam Russische coronaroulette wil gaan spelen door een vliegtuig te nemen waarop elke dag honderden anderen hebben gezeten, en te reizen naar bijvoorbeeld Griekenland, waar mensen van over heel de wereld bijeenkomen, dit alles met een redelijk grote kans op massaquarantaine of quarantaine bij terugkomst in eigen land. Ook zal je toch niet echt van een vakantie kunnen genieten wanneer alles in het teken staat van afstand houden en wantrouwen jegens anderen. Dit alles in plaats van gewoon een jaartje dicht bij huis te blijven en de kat uit de boom te kijken, om volgend jaar weer zorgeloos te kunnen reizen.

  3. Geachte heer De Weerdt,
    Is u heel zeker dat er volgend jaar geen nieuw virus zal zijn met een nieuwe besmetting tot gevolg? De virologen laten dat namelijk doorschemeren. Maar enkel de goden kunnen dat weten. En die houden zich daar volgens mij niet mee bezig. U doet alsof de wereld vol virussen zit. Is dat zo? Virussen overleven niet bij 36 ° C. of meer. Sorry, ik doe niet mee aan deze door media en virologen – en andere belanghebbenden – opgeklopte angstpsychose. Dus laat er mij maar van genieten terwijl ik dit nog kan. Een virusvrije groet.

  4. “Après moi le déluge,” zei de toogviroloog, “en hij stapte vrolijk fluitend het vliegtuig op.”

  5. Dank Bruno,
    Ik zie dagelijks info oppoppen via IEfimerida, waarin tot in kleinste detail staat hoe alles moet en zal en misschien gaat gebeuren. Alleen daarvan word ik al een beetje ziek…dus ik blijf thuis (en ga niet naar Nederland zoals iedere zomer), maar ga dagjes naar een stil strand om lekker te zwemmen en als het heet is ga hoog de bergen in. Ik hoop dat de mensen die toch zo nodig willen en ‘moeten’ zich goed bewust zijn van de risico’s en niet alleen aan zichzelf en hun kortdurende en voorbijgaande pleziertjes denken.

  6. Ik volg het allemaal al lang niet meer op, want er worden vooral veel ballonnetjes opgelaten. Ik wacht af tot alles zeker is. Maar ik ben het met Ina en Wim eens: laten we vooral inzetten op binnenlands toerisme. Ik blijf uit de buurt van iedereen die deze zomer langs een luchthaven of een schip is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *