In Griekenland gaan de zaken doorgaans iets trager dan in België. De samenstelling van een regering gaat hier wel een heel stuk sneller: gisteravond heeft premier Karamanlis zijn nieuwe regering voorgesteld aan president Karolos Papoulias. Opvallend, toch voor Griekenland, is de gemiddelde leeftijd van de regeringsleden: 51 jaar, net zo oud als de premier zelf.
De nieuwe regering is iets kleiner dan de vorige: de 19 ministerportefeuilles zijn teruggebracht tot 17. Het ministerie van Openbare Orde is ondergebracht in het ministerie van Binnenlandse Zaken, en het ministerie van de Egeïsche Zee (verantwoordelijk voor de eilanden) is ondergebracht in het ministerie van Zeevaart.
Nog steeds is er geen ministerie van Milieu: wraakroepend, zeker na de bosbranden.
Er zijn een paar nieuwe gezichten in de regering, maar de bekendste politici blijven op post. Geen veranderingen dus bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Economie, Openbare Werken, Landsverdediging, Binnenlande Zaken en Gezondheidszorg.
De neef van premier Karamanlis krijgt na het ministerie van Vervoer de post van minister van Cultuur toegewezen. Ik neem aan dat het om een familiegunst gaat, want de man lijkt niet voorbestemd om hoge politieke toppen te scheren. Als hij de terugkeer van de Parthenonfriezen moet helpen bewerkstelligen, dan ziet het er niet denderend uit, vrees ik.
En wat gebeurt er bij de oppositie? Bij de Communistische Partij, SYRIZA en bij het extreem-rechts LAOS is men blij, maar bij PASOK zit men met de handen in het haar. De partij heeft nooit eerder zo slecht gescoord. Het leiderschap van Georgos Karamanlis wordt in vraag gesteld (dat was natuurlijk wel te verwachten) en nog geen 7 uur na de exit polls heeft zwaargewicht Evangelos Venizelos zich kandidaat gesteld om de partij te leiden. Venizelos was minister van Cultuur in het kabinet van Simitis tot 2004. Hij heeft dezelfde achternaam als de bekende vroeger staatsman Eleftherios Venizelos, maar hij is niet verwant met de Kretenzer. Evangelos Venizelos heet eigenlijk Evangelos Tourkoglou, maar met een dergelijke naam maak je het natuurlijk niet in de Griekse politiek.