Afgelopen zondag, op 14 juni, opende de Griekse premier Mitsotakis het toeristische seizoen in Griekenland met een perconferentie vanop Santorini met de zonsondergang op de achtergrond. “Mijn boodschap is simpel”, luidde het: “kom naar Griekenland.” Hij voegde er aan toe dat Griekenland de nadruk legt op de gezondheid, en de corona-cijfers moeten aangeven dat Griekenland een veilige bestemming is.
Bij de start van het toeristische seizoen, hoort ook een campagne, en die heeft de slogan “Greek summer is a state of mind”.
Best wel een eigenaardige campagne, want de video begint vooral met te stellen wat Griekenland NIET is. Maar goed, er zal wel over nagedacht zijn. Overigens een saillant detail: het spotje is gemaakt door het bedrijf Marketing Greece dat de campagne mocht ontwerpen onder wel heel bedenkelijke procedures. Er is geen enkele aanbesteding gebeurd, hoewel dat normaal gezien wel zou moeten, en van transparantie is weinig te merken. Mocht het u interesseren, hier is een onderzoek van Vouliwatch dat de procedure aankaart.
Maar goed, ik zou het over het toerisme hebben. Vanaf maandag 15 juni zijn de luchthavens van Athene en Thessaloniki open gegaan voor toeristische vluchten. Aanvankelijk werd gezegd dat enkel passagiers van 29 landen Griekenland binnen mochten, maar de voorbije dagen veranderde er wel elke dag iets. Voorlopig mogen internationale ferry’s nog niet aanmeren in Griekenland.
Sinds afgelopen maandag mogen passagiers uit Italië, Nederland en Spanje landen op Athene (niet op Thessaloniki). Ze zouden wel allemaal getest worden en sowieso 7 dagen in quarantaine moeten gaan bij een negatieve test, en 14 dagen bij een positieve test. En terwijl het de bedoeling was dat de geteste personen in een hotel zouden blijven op kosten van de Griekse overheid, bleek dat de meesten toch naar een eigen verblijf mochten gaan en zich dan na 24 moesten melden om de testresultaten te weten te komen. Of zoiets, want ik heb gehoord dat sommige mensen nooit zijn geïnformeerd. En dat ze ook niet in quarantaine moesten voor 7 dagen. O ja, en wat de quarantaine-hotels betreft: in Thessaloniki zijn die er niet.
Ik heb de tijd niet gehad om het uit te zoeken en om een en ander te vragen bij de ministeries, maar het lijkt er wel op dat de gezondheidsprotocollen in theorie en in praktijk enorm verschillen. Het is nog maar de vraag wat er dan precies gaat gebeuren vanaf 1 juli, wanneer Griekenland zijn luchthavens open gaat zetten voor vluchten vanuit alle landen.
Als het een geruststelling mag zijn: de testen die de afgelopen week op de luchthavens zijn afgenomen van toeristen, waren in ieder geval allemaal negatief.
Toch is er ongerustheid bij de Grieken over de toeristen die uit landen komen waar het virus veel slachtoffers heeft gemaakt. Die ongerustheid is er echter niet tegenover de eigen bevolking, wat tot een ietsje te losbandig gedrag leidt. Zo waren er de voorbije weken flink wat feestjes. In beach bar Alemagu op Mykonos werd er begin juni gedanst en gedronken alsof het 2019 was. De overheid trad meteen op: een boete van 20.000 euro en de bar blijft 2 maanden dicht. Althans, dat zegt de overheid. Want de beach bar is gewoon open gebleven.
Er was ook een beach bar in Alimos, een voorstad van Athene, waar 10 dagen geleden een feestje werd gebouwd met bijzonder veel volk. De eigenaar was zo dom om foto’s van het feestje op sociale media te zetten. Resultaat: 20.000 euro boete en de bar blijft 2 maanden gesloten. Daar gaat zijn zomer.
In dezelfde periode was er ook een feestje in Gkazi, de uitgangsbuurt van Athene, en ook daar greep de overheid in.
Maar de overheid geeft op hetzelfde moment wel heel gemengde signalen. Zo vond minister van Investeringen en Economische Ontwikkeling Adonis Georgiadis, tevens vice-voorzitter van de regerende partij Nea Dimokratia, dat het nodig was om hier in Piraeus op 9 juni een standbeeld te onthullen van Konstantinos Paleologos, de laatste keizer van Byzantium (op 29 mei werd de val van Konstantinopel herdacht, en de nationalistische brulboei Georgiadis moet zich dan altijd van zijn strijdvaardigste kant laten zien). Georgiadis laat geen gelegenheid voorbij gaan voor een foto-op. Politici, kerkleiders, journalisten, ze stonden allemaal op elkaar geperst om toch maar op de foto te passen. Social distancing? Niet voor Georgiadis op 9 juni, maar de partijclown (excuses, maar ik kan de man niet ernstig nemen) poseerde de volgende dag wel in een quasi leeg kantoor met een gezichtsscherm, geproduceerd door een bevriend zakenman.
Sinds afgelopen maandag zijn ook alle hotels weer open. Of althans, zouden ze weer open moeten zijn. Want het is nog lang niet zeker of ze allemaal open zullen gaan. Er zijn sinds maandag weinig toeristen het land binnen gekomen. Je kunt Griekenland dan wel als een veilige bestemming in de markt zetten, maar dat neemt de vrees van velen om te vliegen niet weg.
En de zogenaamde gezondheidsprotocollen van de overheid leggen heel veel verantwoordelijkheid bij de hoteleigenaars in geval van een corona-besmetting. Zo veel dat ze protesteren en zeggen dat je van hen niet kunt verwachten dat ze een gezondheidsdienst zijn. Er dienen zo veel investeringen te worden gemaakt om een hotel in orde te brengen, dat velen het verkiezen om niet te openen, zeker omdat ze nog altijd niet weten hoe veel toeristen er zullen komen.
Misschien had Griekenland bij dit alles beter kunnen inzetten op het binnenlands toerisme? De regering heeft een maatregel genomen: er is een programma “Toerisme voor allen” dat 30 miljoen euro opzij zet om binnenlands reizen voor een aantal Grieken financieel aantrekkelijker moet maken. Het zal nodig zijn, want de Griekse statistieke dienst maakte afgelopen week bekend dat afgelopen jaar 49,2% van de Grieken geen geld had om nog maar een week op vakantie te gaan.
geen enkele aanbesteding gebeurD
Dank je, dat komt er van als je je stuk niet naleest…