Volgende maand (binnen enkele dagen dus) begint er een nieuwe fase in het openen van de grenzen: Griekenland zal de regionale luchthavens openen voor internationale vluchten, en de internationale ferry’s mogen nu ook aanmeren.

Om een en ander goed te laten verlopen, verlangt Griekenland wel dat reizigers een zogenaamde PLF invullen, 48 uren voor de afreis. PLF staat voor Passenger Locator Form en het is de manier waarop de Griekse overheid gaat proberen om een gasten een veilig verblijf te garanderen. Reizigers moeten gedetailleerde informatie geven over hun vertrekplaats, hoe lang ze in andere landen hebben verbleven (en welke landen dat zijn), en op welk adres ze in Griekenland zullen verblijven. Ik weet niet hoe dat zal werken als je wil reizen zoals ik dat lang geleden heb gedaan: met een rugzak en ik zag wel vanuit welke hoek de wind waaide.

De Griekse overheid heeft een speciale website opgestart waar reizigers al aan de PLF kunnen beginnen van achter hun scherm: https://travel.gov.gr/#/. Als er iets is wat deze regering goed kan, dan is het diensten digitaliseren. Op de website kunt u zien waaraan u zich kunt verwachten indien u aankomt over land, over zee, of met een vliegtuig.

Κέρκυρα - Ν. Χαρδαλιάς: 400 δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθημερινά ...
Nikos Chardalias op de luchthaven van Kerkyra

Op de regionale luchthavens zullen willekeurige testen worden uitgevoerd. Vandaag maakte bevoegd minister Nikos Chardalias bekend dat er bijvoorbeeld in de luchthaven van Chania (Kreta) dagelijks 275 mensen op buitenlandse vluchten zullen worden getest. Of er dat procentueel veel zijn, is moeilijk in te schatten, want het hangt er van af hoe veel reizigers zullen komen. Op Kerkyra (u zegt wellicht Korfoe) zullen er 400 mensen per dag worden getest.

Of het allemaal voldoende zal zijn, zal de toekomst moeten uitwijzen, maar de afgelopen week zijn er in ieder geval mensen geweest die in Thessaloniki en Athene zijn aangekomen en die positief zijn getest op corona. Het zal wellicht nooit voldoende zijn en je kunt nooit alle gevallen opsporen, maar je zal maar op de vlucht hebben gezeten van iemand die positief heeft getest.

Minister van Toerisme Charis Theocharis

Er was afgelopen week wat verwarring ontstaan over wat er precies zou gebeuren wanneer een toerist corona zou oplopen tijdens zijn vakantie. Die verwarring had te maken met een heel onduidelijke communicatie van minister van toerisme Charis Theocharis, die blijk heeft gegeven van weinig voeling te hebben met de sector.

Er zullen dus speciale corona-hotels zijn, waar patiënten met hun familieleden terecht kunnen, en waar een dokter aanwezig zal zijn. Die hotels worden isolatiecentra genoemd. Er is momenteel nog geen lijst bekend gemaakt om welke hotels het zou gaan, maar er zijn geruchten dat er maar heel weinig hoteleigenaars geïnteresseerd waren om hun hotel als coronahotel in te richten. Als je zoiets in een kleine gemeenschap doet, dan is dat een stempel die je wellicht jaren zult meedragen. De Griekse vereniging van toeristenaccommodatie heeft de overheid gevraagd voor betere vergoedingen als hotels zich kandidaat stellen om als quarantaine-unit te opereren. Misschien wordt daar wel gevolg aangegeven.

Omdat een en ander dus niet zo vlot liept, opperde de minister van toerisme daarom afgelopen week het idee dat alle hotels verplicht zouden worden om 1 coronakamer te hebben. Maar stel je voor dat je een klein hotel bent, met 10 tot 15 kamers. Als je al opent voor deze zomer (het vergt flink wat investeringen en opleidingen van het personeel), dan werk je in het beste geval voor een seizoen van maximaal 2 tot 3 maanden. Als je in die periode dan ook nog gedwongen wordt om een kamer vrij te houden voor een coronageval, dan mag het duidelijk zijn dat niemand daar zat op te wachten. Premier Mitsotakis heeft verduidelijking gegeven: hotels met minder dan 50 kamers zullen niet worden gedwongen om een coronakamer te hebben.

Een onderdeel van de gezondheidsprotocollen is dat een dokter verantwoordelijk gaat zijn voor een aantal hotels in een streek, en dat die dokter altijd paraat moet staan voor mogelijke coronagevallen. Ook hier loopt dat niet zo vlot: de renumeratie laat te wensen over en er zijn weinig dokters die er interesse voor hebben.

Image
Campagne van de Griekse burgerbescherming om het veilig te houden

Griekenland weet momenteel niet hoe veel toeristen er zullen komen. De media proberen er een positieve draai aan te geven door te zeggen dat Griekenland in de top 3 staat van populaire bestemmingen in de Middellandse Zee, maar het gaat hier om een onderzoek dat naar het sentiment van potentiële reizigers peilt. De toeristen komen er daarom niet meteen voor naar hier. De luchthavens van Thessaloniki en Athene zijn sinds 15 juni open, maar ik kan alvast voor Athene spreken en zeggen dat de toeristische buurten van Plaka en Monastiraki hééééééél erg rustig zijn. Van alle zaken (toeristische winkeltjes en taverna’s) die eind mei het besluit hebben genomen om te openen, zijn er alweer 25% die in het toeristische centrum de deuren voor het seizoen gesloten hebben omdat er gewoon geen omzet is.

Het eiland Mykonos mag dan al wel zijn gekende binnenlandse klanten hebben, maar op Santorini is alles nog steeds uitgestorven. Op Rhodos was afgelopen week te merken tot welke drama’s het zo goed als onbestaande toerisme kan leiden. Griekenland stond in rep en roer toen bleek dat een 9-jarig meisje, dat op haar moeder stond te wachten toen die bij de bakker was, flauwgevallen was van de honger. Haar moeder werkt in het toerisme en is uiteraard al maandenlang werkloos. Daardoor kon ze haar achterstallige elektriciteitsrekeningen niet betalen, waardoor de elektriciteit werd afgesloten (een plaatselijke zakenman zou ondertussen haar achterstallige rekeningen voor haar betaald hebben). De vrouw is een alleenstaande moeder die had gehoopt dat ze dit seizoen in een hotel aan de slag kon, maar dat is wellicht niet mogelijk. Overigens mogen hoteleigenaars ondertussen hun personeel ontslaan en er zijn klachten dat velen dat hebben gedaan om op die manier mensen aan te nemen aan een lager salaris.

Maar het is nog helemaal niet duidelijk hoeveel hotels er zullen open gaan. Ik heb geen overzicht over heel Griekenland, maar misschien is Rethymnon op Kreta wel een indicatie: daar zouden slechts 10 van de 180 hotels open gaan.

Eerder deze week was er een gerucht dat Griekenland op 1 juli de poorten nog niet zou openen voor 9 landen, waaronder Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar dat zal blijkbaar toch niet het geval zijn. Griekenland heeft het geld nodig (wellicht wordt het cruiseschip toerisme ook weer opgestart op 15 juli), maar het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat het toeristische model van dit land niet leefbaar en duurzaam is.

5 thoughts on “1 juli: Griekenland opent de poort voor alle internationale reizigers

  1. Heel bijzonder: we worden ongeveer uit elkaar getrokken en al onze spulltejes worden bekeken omdat we als de dood zijn voor terroristen. We moeten 1 uur extra uittrekken voor onze eigen veiligheid., er worden jaarlijks rond 11.000 mensen gedood door terrorisme. Maar een virus dat in minder dan een half jaar bijna een half miljoen mensen om het leven heeft gebracht, wordt met random-tests ‘gecontroleerd’ en we moeten een online formuliertje invullen……

  2. @ Erik Rooze.
    De lijn tussen bepaalde groepen toeristen en terroristen is zeer dun. Welke groepen toeristen het zijn en wat voor een soort terreur is genoegzaam bekend. Ik ga mijn vingers niet verbranden door er nationaliteiten bij te vermelden want tegenwoordig is iedereen snel gebelgd en bij het minste wordt je gebrandmerkt als rassist.

  3. In deze ‘bijzondere tijden’ lijken zelfs vergelijkingen niet (meer) op te gaan…ik kom ze vaak tegen…
    Op Kythira was het trouwens extreem rustig…het was mijn 9e keer daar en ik heb, zelfs in de winter, nooit zo weinig mensen gezien….Een enkele Griekse toerist in Kapsala en tot slot in Diakofti…(de eersten die ik van dichtbij zag…) Wel lekker trouwens op al die kronkelige smalle weggetjes…en totaal ‘lege’ foto’s in de Xora…

  4. Zo ik heb net het online formulier ingevuld, voor mij en mijn ouders die ik tijdens de vlucht zal begeleiden. Het is mij niet zo duidelijk of ik dan een QR-code zal krijgen voor 3 personen of misschien moet ik ze nog allebei apart inschrijven. Hopelijk krijgen we hier vanaf 01 juli meer duidelijkheid over…
    Het ziet er in ieder geval zeer professioneel uit en in geval van positieve test zullen ze u zeker weten te vinden! :-)))

  5. Zéér spijtig dat ik dit jaar het PLF niet zal kunnen invullen…. Hopelijk blijft Corona volgt jaar zelf in zijn kot en kan ik mijn 25-jarig jubileum Kreta ter plekke gaan vieren.
    Avontuurlijk reizen met een rugzak en zien vanuit welke hoek de wind waait lijkt momenteel inderdaad zoiets al een trip naar Utopia.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *