Toen Alexis Tsipras een paar dagen na de brand in Mati in de zomer van 2018 met een dikke sigaar op het dek van een luxejacht van een bevriende oligarch was gespot, kwam er uiteraard heel wat kritiek. Dit was niet het beeld dat je verwacht van een eerste minister een paar dagen na een zware nationale tragedie. En dit was al helemaal niet het beeld dat je verwacht van een eerste minister die zogezegd dicht bij het volk stond. Het was eens te meer een reden voor de toenmalige oppositie om verkiezingen te eisen.

Toen Yianis Varoufakis in het voorjaar de ferrie nam om naar zijn huis te gaan op Aegina, was de kritiek ook niet van de lucht. De regeringspartij Nea Dimokratia vond dat Varoufakis de plicht had als parlementslid, om het goed voorbeeld te geven.

Αλ. Τσίπρας για φωτογραφία Πολάκη: Αρνητική η δημοσιοποίησή της | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Toen er op sociale media een paar weken geleden een foto verscheen van Pavlos Polakis, parlementslid voor SYRIZA en voormalig onderminister van Gezondheidszorg (befaamde grote bek en befaamd roker), aan een tafel bij hem thuis met flink wat genodigden, was het kot te klein (vergeeft u mij de Vlaamse uitdrukking).

Gisteren verscheen op sociale media een foto van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis die samen met zijn vrouw was gaan mountainbiken op de berg Parnitha, vlakbij Athene. Niks mis mee, maar tijdens zijn ritje kwam hij een groep motocrossers tegen, die met hem op de foto wilden. En net die foto (genomen op 29 november) zorgde voor heel wat kritiek. Mitsotakis staat tussen een groep mensen, zonder mondkapje, zonder afstand te houden.

Και ποδηλατάδα και φωτογραφίσεις με τους περαστικούς για τον Μητσοτάκη στην  Πάρνηθα

Het is niet de enige foto van Parnitha. Mitsotakis is verder nog te zien met andere voorbijgangers. Alweer zonder mondkapje. Op een moment waar gepensioneerden beboet worden omdat ze hun mondkapje op straat niet correct dragen.

Zijn vrouw, Marva Grabowski, is nadien op een video te zien wanneer ze zelf probeert met een motorfiets te gaan rijden, zonder rijbewijs, in een beschermd natuurgebied.

Mareva verscheen in het voorjaar voortdurend in het nieuws, en kreeg het epitheton ornans κομψή (elegant) opgeplakt. Dit was in de periode dat de Griekse overheid 20 miljoen euro veil had om boodschappen van openbaar nut (Μένουμε Σπίτι) uit te zenden. Overal werd een beeld opgehangen van de vrouw van de eerste minister als een bijzonder elegante vrouw. Het lag er zo dik op, dat het gewoon grappig werd.

Uiteraard kon de kritiek niet uitblijven, maar die was gisteren vooral te zien in de media die aanleunt bij de oppositiepartij SYRIZA en die tijdens het voorjaar grotendeels uit de boot waren gevallen bij het uitdelen van de 20 miljoen euro. De regeringsgezinde media stopten het bericht een beetje weg.

De regeringswoordvoerder pareerde de kritiek door te stellen dat de eerste minister heel menselijk is in de omgang en dus in de foto zijn menselijk gelaat laat zien.

Parlementslid en journalist Konstantinos Bogdanos zag in de foto’s dan weer een plan van geheime agenten van SYRIZA die een val hadden opgezet om de premier zo schade toe te brengen. Of hadden we nu echt gedacht dat we van populisten waren verlost sinds de verkiezingsnederlaag van SYRIZA een jaar geleden?

Voltijds televisiecommentar Adonis Georgiadis (er zijn geruchten dat de man naast al zijn optredens op televisie en radio ook nog minister is) vond dan weer dat iedereen het recht heeft om aan gymnastiek te doen. Laten we even vergeten dat gewone burgers niet zo maar even de auto in mogen om naar Parnitha te rijden om daar te gaan fietsen. Dat is dan weer niet toegestaan. Hoewel Georgiadis dat dus tegenspreekt en vindt dat iedereen die het wil, gewoon even naar Parnitha mag. Benieuwd hoe veel boetes er zullen worden uitgeschreven als iedereen de raad van deze volbloedpopulist gaat opvolgen.

Feit is dat eerste minister Mitsotakis hier niet meteen het goede voorbeeld geeft. En in plaats van gewoon toe te geven dat dit inderdaad zo is, zwijgt de premier zelf in alle talen over het voorval en komen zijn slippendragers op televisie de grootste onzin uitkramen om hem te verdedigen.

En dit op een moment dat velen het stilaan erg moeilijk krijgen met de lockdown, op het moment dat het aantal doden per dag rond de 100 blijft liggen, en op het moment dat het aantal besmettingen niet lijkt te dalen. Het signaal dat hier wordt gegeven, is niet bepaald respectvol tegenover de gewone burgers.

One thought on “De voorbeeldfunctie van een eerste minister tijdens de coronacrisis

  1. Dank Bruno…dit is een land vol leugen en bedrog en vooral hypocrisie , totale onkunde, vriendjespolitiek en wereldvreemdheid van politici.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *