De Federatie van Ziekenhuisartsen van Griekenland klaagt de regering van Mitsotakis aan en iedereen binnen de regering die verantwoordelijk is voor Volksgezondheid voor de “criminele verantwoordelijkheden” die ze dragen en voor de situatie die de openbare ziekenhuizen tijdens de tweede golf van COVID-19 pandemie.

In een unaniem aangenomen beslissing staat vermeld dat de Federatie “de mogelijkheid onderzoekt om een ​​rechtszaak aan te spannen tegen een iedere overheidsfunctionaris die een verantwoordelijkheid draagt” en zich tot juridische adviseurs zal wenden voor juridische adviezen.

In de verklaring merkt de Federatie op dat zowel zij als andere verenigingen van ziekenhuisartsen hadden gewaarschuwd voor de dramatische situatie na de eerste golf, vooral in de ziekenhuizen van Noord- en Centraal-Griekenland. Ze hadden daarom aangedrongen op dringende overheidssteun.

Die steun is er niet gekomen, integendeel. Nog steeds volgens de Federatie heeft de regering nu zelfs alle communicatie met de artsen verbroken, ‘In veel gevallen deed de regering het tegenovergestelde van wat de ziekenhuisartsen eisten. Het resultaat is de huidige tragische situatie met duizenden doden en erbarmelijke ziekenhuisomstandigheden voor patiënten, als gevolg van een dramatische tekort aan personeel en infrastructuur.’, zo luidt het.

In dezelfde beslissing roept de Federatie op om binnen 10 dagen goed gedocumenteerde rapporten te te verzamelen over alle mogelijke tekorten in de ziekenhuizen. Tenslotte eist de federatie dat de regering haar belofte waarmaakt en hulppersoneel op permanente basis aanneemt (en niet via tijdelijke contracten, zoals nu het geval is)

Een tweede bericht dat me ook niet vrolijk stemt. Volgens het schoonmaakpersoneel van het Kinderhospitaal Agia Sofia heeft de directie besloten om de contracten die twee maanden geleden zijn ondertekend, niet zal respecteren. Daardoor komen 17 mensen meteen op straat, en anderen zullen nog volgen. Midden in een pandemie het schoonmaakpersoneel ontslaan, lijkt me geen verstandige beslissing, maar de directies van openbare ziekenhuizen in Griekenland zijn vaak geen mensen die kennis hebben van de sector, maar wel mensen die op een kieslijst stonden en niet verkozen zijn geraakt.

In een aankondiging van het schoonmaakpersoneel staat: ‘de meesten van ons werken al jaren in dit ziekenhuis. Van contract tot contract en van ongerustheid tot ongerustheid over onze baan. We hebben altijd meer gedaan dat was in onze contracten stond. Eerst voor de onderaannemer, daarna voor de directie hebben we wekenlang zonder pauze gewerkt. Sommigen werkten op twee tot drie afdelingen. We hebben honderden pauzes en vrije dagen ingeleverd omdat we het opgelegde schema niet konden afwerken door de hoge drukt. We renden onze ziel uit onze sloffewn om op 8 uur tijd drie klinieken schoon te maken en nu eisen ze veel meer van ons op 7 uur! In de avondploeg heeft een schoonmaker de verantwoordelijkheid om 7 verdiepingen schoon te maken als het ziekenhuis niet van wacht is. Wanneer het ziekenhuis van wacht is, moeten twee collega’s dat werk doen.”

En dan een derde nieuwtje. In het oncologische hospitaal Agios Savvas heeft de directrice naar verluidt een beëdigd administratief onderzoek aangevraagd voor 3 werknemers. Dat wordt gedaan indien de werknemer in de openbare sector er van wordt verdacht om zijn taken niet naar behoren uit te voeren. Wat is de reden voor het onderzoek tegen twee specialisten in opleiding en een oncoloog? Ze hebben positief getest op het coronavirus.

Tijdens de tweede golf zijn er in de gezondheidszorg tientallen gevallen van corona vastgesteld. Dat leidt tot problemen, want er is te weinig personeel. De drie artsen zijn een maand geleden besmet geraakt met ernstige symptomen, maar er wordt dus van hen verwacht dat ze komen werken.

Vanmiddag heeft het personeel in het hospitaal het werk neergelegd en geëist om het administratief onderzoek stil te leggen. Daarvoor is het volgens de directrice al te laat. Als er maandag geen schot in de zaak komt, stapt het personeel naar het ministerie van Volksgezondheid.

Nog meer nieuws vanuit de gezondheidszorg. In Larissa is een ambulancechauffeur in hongerstaking gegaan met de eis dat ‘iedereen die zich niet heeft voorbereid op de tweede golf van de pandemie moet aftreden en als voorbeeld moet dienen voor diegenen die na hen komen’.

En een hoogleraar longziekten, tevens lid van de expertencommissie van het ministerie van Volksgezondheid, treedt af en hekelt externe politieke interventies die door de commissie moeten worden goedgekeurd.

En dan nog een laatste nieuwtje over corona. Meer en meer politiemensen lijken besmet te zijn met corona. Gisteren zijn er zelfs 3 politiemensen (allemaal vijftigers) overleden aan de gevolgen van corona. De omstandigheden waarin de politie moet werken, zijn niet ideaal. De bevoegde minister van Openbare Orde zei een paar weken geleden dat we de politie moeten zien als een soort van Openbare Gezondheidszorg die ons behoedt voor corona. De voorzitter van de Federatie van Politiemensen gaf gisteren in een interview op televisie aan dat de politiemensen worden gedwongen om te werken, zelfs als ze corona hebben.

Ondertussen blijft de besmettingsgraad erg hoog in Griekenland. We gaan stilaan naar de vijfde week van lockdown en nog steeds zien we geen noemenswaardige daling van het aantal gevallen. De laatste dagen worden er met moeite 20.000 PCR tests afgenomen, waardoor het heel moeilijk is om gericht te gaan testen. Of dat een politieke beslissing is, weet ik niet. Maar een epidemiologische beslissing lijkt me dat niet.

One thought on “COVID-19 gerelateerd nieuws waar ik niet blij van word

  1. Alhoewel het mijn niet verbaast, na 45 jaar Griekenland ervaring, springen de tranen in mijn ogen. Hoe lang accepteert het Griekse volk Dit?? Want ook al heb je een goede particuliere zorgverzekering, als er geen artsen en deugdelijk personeel is, heb je er niets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *