De heer Adonis Georgiadis is de voorbije jaren wel vaker aan bod gekomen op deze blog. De nationalistische, populistische boekenverkoper is er in geslaagd door veel slijmen om zich op te werken tot de vice-voorzitter van de regerende partij Nea Dimokratia en tot minister van Investeringen en Economische Ontwikkeling. Veel heeft hij te danken aan zijn voortdurende optredens op TV en radio. Ook op sociale media is de man bijzonder actief. Zo actief dat je je afvraagt of hij eigenlijk nog iets anders doet dat in de media komen.

Gisteren was het weer zo ver: hij mocht voor de zoveelste keer die dag zijn opwachting maken in een programma waar de journalist Nikos Evangelatos hem een vraag wilde stelden over het feit dat vanaf maandag 7 december alle kerstwinkels open mogen. Andere winkels blijven gesloten. De beslissing werd genomen op de dag dat er een record aantal mensen op Intensieve Zorgen beademing moet krijgen en waarop het aantal besmettingen maar niet lijkt te dalen.

Het interview post ik hier onder, en ik zal een transcriptie maken van wat de minister zegt. Naar mijn gevoel is deze video het beste bewijs hoe onafhankelijk de pers hier is en hoe de politiek de media controleren. Nog even wat context: Evangelatos presenteert een nieuwsbulletin op de zender MEGA, in handen van oligarch Vangelis Marinakis (goed bevriend met de Mitsotakis familie) en is tevens eigenaar van een nieuwswebsite newsit.gr.

MEGA kreeg in het voorjaar 380.000 euro toegestopt om boodschappen van algemeen nut (die normaal gratis moeten worden uitgezonden) af te spelen, en newsit.gr kreeg 142.000 euro. Meer info achter deze bijzonder ondoorzichtige cadeautjes, vindt u hier. U begrijpt waarom Griekenland zo slecht scoort op het gebied van persvrijheid.

In het gesprek bemerk ik een verhulde dreiging aan het adres van de journalist met de suggestie dat een gebrek aan advertenties zijn site wel eens zou kunnen droogleggen. Maar nog meer is het werkelijk ongelofelijk dat het dreigement gepaard gaat met een allergie tegen kritische vragen van de journalist. Leest u even mee.

“Was het een advies van de wetenschappers om deze winkels te openen, of is het een overheidsinitiatief”, vraagt de journalist aan de minister (vanaf de vijfde minuut ongeveer).

“Natuurlijk was er een discussie met zowel de wetenschappers als met Sotiris Tsiodras [de raadgever en hoofd van de expertencommissie] en we hebben een discussie ten grond gevoerd of we dit kleine risico kunnen nemen”, antwoordt de minister, en na aandringen van de journalist geeft hij toe “en de experten waren het ermee eens.”

“We zouden dit natuurlijk niet doen zonder de toestemming van de experten,” zo gaat Georgiadis verder. “Luister, meneer Evangelatos, ik zie dat u zeer ongerust bent, en ik moet bekennen dat u me daardoor in een wat moeilijke positie plaatst. U bent een man van de markt. Als morgen Newsit.gr en MEGA zonder advertenties vallen, en u moet al die werknemers ontslaan en de bank neemt uw huis over, zou u dan dezelfde kritische opstelling hier op tv hebben? Laten we een minuutje een logische discussie voeren, als redelijke mensen.” waarbij de journalist zich in het nauw laat drijven en zegt “als u wilt dat ik u antwoord, dan kunnen we wisselen van rol, dat is ook prima”.

Georgiadis gaat verder en probeert het gesprek naar zijn hand te zetten (hij heeft er jarenlange ervaring in): “We zeiden dus dat we een ​​discussie als beschaafde en rationele mensen houden: we zullen niemand aan zijn lot over laten. Het is niet omdat iemand een kleine dagloner is, dat we hem maar laten sterven”.

De journalist neemt het woord weer en zegt: “Zoals u weet, is de pers zwaar getroffen”, en meteen gaat Georgiadis weer in de aanval: “het is één ding om zwaar getroffen te zijn, het is iets anders om de komende twaalf maanden geen enkele advertentie te hebben”.

Journalist: “Overtuigd door wat de regering sinds Pasen heeft gezegd, dat alles gesloten moet worden, en dat we allemaal ons leven moeten aanpassen, hebben we ons zo gemobiliseerd, omdat het onze plicht is om dat te doen. Wat de kritiek betreft dat er een specifieke beroepstak mag openen, kan ik u openlijk vertellen dat ik voorstander ben van het openen van nog meedere beroepstakken. Ik ben voorstander van de marktwerking, maar de angst dat er daardoor te veel mensen op elkaar zouden komen te staan en dat we werken met twee maten en twee gewichten zorgt, is reëel”.

Georgiadis: “Meneer Evangelatos, meneer Evangelatos, meneer Evangelatos. Ik herhaal: u bent iemand die werkt, ik ben iemand die werkt. U heeft een microfoon, u heeft een verantwoordelijkheid. Stel, je bent de minister van Ontwikkeling. Als je Nikos Evangelatos hebt die eigenaar van Newsit is, en je moet de beslissing nemen om hem te sluiten en er voor te zorgen dat hij pas volgend jaar in december weer nieuwe adverteerders heeft, is het dan niet te overwegen om een klein risico te nemen en hem te laten openen zodat hij niet doodgaat? Welke beslissing ga je nemen? Dit is de beslissing hier. Het is geen flauwekul. Ik weet ook hoe je flauwekul verkoopt”.

Journalist: “Meneer de minister, welke beslissing u ook neemt, wij zijn verplicht om die uit te voeren.”

Georgiadis: “Wat ik u wil zeggen is dat u een man van de straat bent, van de markt, die van jongsaf hard gewerkt heeft en dat erken ik. Maar u moet het standpunt innemen dat we hier spreken over mensen die – als ze dit jaar niets verkopen – zullen moeten wachten tot volgend jaar om weer te verkopen.”

De journalist probeert nog even: “Dat weten we allemaal. Maar alles zal later worden beoordeeld, want we stellen het menselijk leven toch boven alles, dus wachten we op de cijfers…”

Waarop Georgiadis besluit: “Ik geloof dat het menselijk leven niet enkel het corona-virus is. Als het enkel om het corona-virus ging, zou het heel eenvoudig zijn. Menselijk leven betekent ook het psychische, en de financiële kant van de zaak. Het gaat ook om je gezin te laten leven. Dat is allemaal bij elkaar het menselijk leven. Wat dat betreft, vermoed ik dat we het eens zijn. Laten we geen irrationele dingen zeggen. We hebben het hier over mensen die enkel in deze periode verkopen. Er is zeker een risico, maar het is een berekend risico. De autoriteiten zullen kijken of de regels worden gerespecteerd, maar als samenleving moeten we die mensen bijstaan die morgen geen middelen meer hebben. Zo onmenselijk kunnen we niet zijn, meneer Evangelatos.”

Mooi, Georgiadis is menselijk. Dat wisten we nog niet. De man die in 2013, als toenmalig minister van Volksgezondheid, nog zei dat hij niet wilde dat het IMF de eer zou opstrijken en dat hij voor de ontslagen zou zorgen in de gezondheidssector.

2 thoughts on “Griekse politici kunnen zich op TV werkelijk alles permitteren

  1. Merci voor de vertaling en transcriptie, Bruno.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *