6 december is al 11 jaar lang een dag waarop spanningen worden verwacht tussen politie en demonstranten. Het is de dag waarop de moord op de 15-jarige Alexis Grigoropoulos in 2008 wordt herdacht. Grigoropoulous werd gedood door een kogel die was afgevuurd door een politieagent.

Die decembernacht zal ik nooit vergeten, toen ik tussen brandende vuilniscontainers vanuit het centrum van Athene naar Piraeus reed.

Een paar bedenkingen bij de herdenking van vandaag.

Met als reden dat de openbare gezondheid in deze tijden van corona dient te worden gevrijwaard, had de overheid vandaag een samenscholingsverbod van meer dan 4 mensen uitgevaardigd. Iets vergelijkbaars was een paar weken geleden ook al eens gebeurd naar aanleiding van de herdenking van de studentenopstand op 17 november 1973 tegen de toenmalige junta. Het samenscholingsverbod werd door het hoofd van de politie opgesteld en verscheen in het Griekse staatsblad.

Net zoals op 17 november had de overheid duizenden politieagenten opgesteld in het centrum van Athene, vooral rond de wijk Exarcheia, waar Grigoropoulos werd doodgeschoten. Om het met de woorden van minister van Openbare Orde te zeggen: “we moeten de politie zien als de openbare gezondheidsdienst. De politie ziet toe op de openbare gezondheid.” Er zijn de voorbije maanden heel wat nieuwe politiemensen aangenomen. Verplegend personeel of dokters worden vooralsnog niet aangenomen.

Net als op 17 november waren vandaag een aantal mensen niet van plan om zich van dat samenscholingsverbod aan te trekken. Waar op 17 november het verzet tegen het samenscholingsverbod werd geleid door de politieke partijen KKE en Mera25, was het vandaag vooral een reactie van individuen die zich niet achter een partijvlag hadden geschaard.

Op 17 november zag je demonstranten met mondkapjes die voldoende afstand van elkaar hielden, maar de orders van de politie waren duidelijk: geen samenscholingen. Dus werden mensen bij elkaar gedreven en opgepakt, en in overvolle politiewagens naar overvolle politiecellen gebracht. 2 weken na de gebeurtenissen op 17 november meldt de politievakbond dat het aantal gevallen van corona bij de politie enorm aan het toenemen is. Afgelopen vrijdag zijn op 1 dag zelfs 3 politieagenten overleden.

Vandaag zagen we weer heel veel politie en politie in burger op de straat, vaak zonder mondkapje, of met een mondkapje dat verkeerd werd gedragen. Toen vanochtend een vrouw in haar eentje een bos bloemen wilde gaan neerleggen op de straathoek waar Grigoropoulos was neergeschoten, mocht dat eerst niet. Ook de directeur van de school van Grigoropoulos mocht aanvankelijk niet door. Toen ze er uiteindelijk toch in geslaagd waren, werd de straathoek compleet afgesloten. De bloemen werden weggegooid en niemand kon nog bij de gedenksteen die voor Grigoropoulos was geplaatst.

Zelfs mensen alleen die op die manier graag eer wilden betonen, konden er niet bij. De spanningen die daardoor ontstonden, zorgden weer voor heel wat geduw en getrek, mensen die weer bij elkaar werden gedrongen en werden opgepakt en naar overvolle cellen gebracht.

Onder de arrestanten: 2 advocaten die Gouden Dageraad hadden vervolgd (overigens is de nummer 2 van Gouden Dageraad, Christos Pappas, nog steeds voortvluchtig. De politie is sinds 14 oktober zijn spoor bijster), alsook de voorzitter van de antiracistische organisatie KEEFRA. De advocaten hadden hun afkeer te kennen gegeven over het feit dat mensen niet op hun eentje tot bij de straathoek geraakten.

Dat de openbare gezondheid moet worden gevrijwaard in deze tijden van corona, staat buiten kijf. Maar als je daarvoor een samenscholingsverbod gaat gerbruiken, weet je dat er reactie op zal komen. Of het nu echt nodig is om massaal de straat op de komen om 17 november of de moord op Grigoropoulos te herdenken, daar kan ook over worden gediscussieerd. Maar als je ziet hoe de politie optreedt tegen demonstranten, dan krijg je niet de indruk dat het hier gaat om de openbare gezondheid. Het lijkt gewoon meer op het uitvoeren van een verkiezingsbelofte van Mitsotakis: Exarcheia helemaal schoonmaken. En corona wordt als excuus gebruikt.

Het zou me niet verbazen als we binnen 2 weken weer klachten zullen hebben van de politievakbond dat het aantal besmettingen in het corps weer is toegenomen.

Ik vraag me af wie hier nu vandaag iets bij gewonnen heeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *