Sinds afgelopen weekend is er, op intiatief van premier Mitsotakis, een nieuwe zware lockdown van kracht. Het was bedoeling om het aantal nieuwe besmettingen naar beneden te krijgen om op die manier op 11 januari de scholen op een veilige manier open te kunnen laten gaan (niet dat er speciale veiligheidsmaatregelen in de scholen zelf zijn getroffen – althans geen andere als diegene die we voor de sluiting op 7 november hadden).

Ondertussen weten we dat de kleuterscholen en de lagere scholen op zullen gaan. Wat de andere scholen betreft, is het nog lang niet zeker. Maar het “geslaagde” onderwijs van op afstand zal verder worden gezet.

De strenge lockdown betekende ook dat de kerken deze week gesloten zouden blijven. Ook op 6 januari, de dag van de Epifanie of Theofanie (de orthodoxe kerk herdenkt dat Christus op deze dag werd gedoopt en zich voor het eerst als de zoon van God toonde). Dat was niet naar de zin van de aartsbisschop van Athene en heel Griekenland, en ook de Heilige Synode gaf te kennen niet akkoord te gaan met de beslissing van de premier. De Synode dreigde zelfs naar de Raad van State te stappen, maar zo ver kwam het niet.

Het kwam tot een zogezegd compromis: de kerken mochten open, maar onder dezelfde voorwaarden die golden voor kerstmis: maximaal 25 personen in een gewone kerk, en 50 personen in een metropolitische kerk.

Σεραφείμ: Δεν θεωρώ επικίνδυνο τον Αγιασμό των Υδάτων – Κοινώνησαν στον  Πειραιά | The Indicator

De beelden die we te zien kregen vandaag, maakten duidelijk dat een aantal priesters en bisschoppen (we mogen ze niet allemaal over dezelfde kam scheren), maar ook gelovigen, zich duidelijk geen barst aantrokken van de regels. Er waren grote groepen mensen die stonden aan te schuiven om de Heilige Communie toegediend te krijgen. Zoals traditioneel nog altijd een lepeltje dat met de hele parochie wordt gedeeld. De mondkapjesplicht werd slechts halvelings opgevolgd.

Er mocht ook in open lucht niet naar het kruis worden gedoken zoals elk jaar de gewoonte is op 6 januari, maar er waren toch een paar “rebellen” die dat deden. Gezien het daar om een kleine groep mensen ging, trad de politie daar vrijwel altijd op. Maar in de kerken gebeurde er niets en liet men gewoon begaan.

Een woordvoerder van de kerk vatte het goed samen, in een uiting van hybris: “de kerk toonde ongehoorzaamheid, de regering toonde tolerantie, en vandaag bewezen we dat we geen ambtenaren zijn”. Deze mensen worden wel door de Griekse overheid betaald (en betalen nauwelijks belasting).

Eigenlijk onbegrijpelijk: in november hadden we een enorme toename van het aantal coronagevallen in Thessaloniki en algemeen wordt aangenomen dat die wellicht allemaal zijn besmet tijdens de kerkvieringen van de patroonheilige van de stad – de heilige Dimitris – op 26 oktober. Er zijn bisschoppen en priesters overleden en aartsbisschop Ieronymos heeft zelfs een tijdje op intensieve zorgen gelegen met het virus. De kerk hield zich aan de regels op de andere grote feesten: Pasen, 15 augustus, kerstmis, maar dit keer dus niet.

Wat er vandaag gebeurde, toont eens te meer aan dat de kerk zich in Griekenland eigenlijk alles kan veroorloven en dat er niets tegen wordt gedaan. Je voelt je als burger die zich aan de regels houdt, toch wel enigszins bedot.

En dan moet ik onwillekeurig denken aan wat er de voorbije maanden gebeurde. Onder het mom van corona had de Griekse regering samenscholingen verboden om de opstand tegen de junta op 17 november te herdenken, of om op straat te komen om de moord op de tiener Alexis Grigoropoulos te herdenken. In die mate zelfs dat het een beslissing was in het Griekse staatsblad, opgesteld door het hoofd van de politie (en niet door de bevoegde minister).

Toen een aantal politiek oppositiepartijen (voornamelijk de Communistische Partij KKE en Mera25 Yianis Varoufakis) zich niet aan het samenscholingsverbod wilden houden, trad de politie (vaak zonder mondkapje) hardhandig op met waterkanon en traangas en pakte mensen op en stopte ze allemaal samen in overvalwagens en nadien in cellen. Ik snap best dat verbod voor iedereen dient te gelden, maar als je agressief optreedt en daarbij alle voorzorgsmaatregelen tegen corona overboord gooit, dan kun je je de vraag stellen of een samenscholingsverbod echt bedoeld was om het aantal besmettingen in te dijken.

Eveneens op 5 december, de dag waarop Alexis Grigoropoulos in Exarcheia door een politiekogel werd gedood. Toen een vrouw in haar eentje een bloem wilde gaan neerleggen op de plaats waar de tiener werd vermoord, kon dat niet. Ze hield zich nochtans aan het samenscholingsverbod.

Dat wijst vooral op het meten met 2 maten en 2 gewichten. En probeer op die manier dan nog maar eens overtuigend een lockdown op te leggen. Griekenland doet het in vergelijking met andere landen best goed wat betreft het aantal besmettingen (hoewel het aantal doden vrij hoog ligt), maar ik vrees dat we door dit soort geintjes binnen 2 weken de cijfers wel weer naar omhoog zullen zien gaan. Een aantal epidemiologen gaven al aan dat de lockdown door de capriolen van de kerk vandaag wellicht langer zal gaan duren.

De mensen die in sectoren werken die zwaar zijn geraakt door de lockdown, zullen zich vandaag in ieder geval heel lullig hebben gevoeld.

4 thoughts on “Griekse Kerk lapt lockdownmaatregelen aan haar laars

  1. Iemand zal tegen dit alles, vroeg of laat, toch moeten opstaan. Maar wie heeft nog de persoonlijkheid en de moed om dat te doen? Als je het probeert wordt je toch weggehoond met persoonlijke aanvallen door de covid-inquisitie. Zonder inhoudelijke weerlegging.

  2. Beste Bruno,
    Even een paar puntjes op de “i”.
    Ten eerste is de orthodoxe Kerk in Griekenland sinds 1821 onderworpen aan de Staat. De eerste koning van Griekenland wou een staatkerk naar protestants model en heeft die gekregen.
    Het is moeilijk te begrijpen voor Belgen, maar de Kerk is dus wel degelijk integraal deel van de Staat, ahw een Ministerie van Godsdienst. Niet alleen mensen buiten de Kerk hebben daar problemen mee, getuige de uitspraak vandaag bewezen we dat we geen ambtenaren zijn”. Omdat Ministeries geen (of weinig) belastingen aan elkaar betalen, is het “dus” ook logisch dat de Kerk geen (of weinig) belastingen aan de Griekse Staat betaalt… waar ze integraal deel van uit maakt.
    De greep van de Staat op de Kerk heeft er bij elke crisis toe geleid dat de Staat vrolijk in de “eigendommen” van de Kerk heeft gegrabbeld, waarbij niets heilig was (pun intended). In 1924 “kreeg” de Griekse staat bijvoorbeeld het hele stuk tussen het Xerxeskanaal en het huidige Ouranoupolis van de Autonome Republiek van de Athos en werden bijna alle toenmalige Athonitische eigendommen buiten de rest-republiek “overgedragen” naar het Ministerie dat de Klein-Aziatische verdrevenen moest huisvesten. De monniken zijn daar nooit voor vergoed.
    Wel integendeel. Na de Griekse Burgeroorlog werd een gelijkaardige operatie doorgevoerd in ruil voor het eeuwigdurend betalen van een salaris aan de orthodoxe geestelijken. Zoals je weet, werd die belofte verbroken na de bankencrisis van 2008…

  3. Wat het respecteren van de coronamaatregelen betreft, heeft de orthodoxe Kerk in Griekenland zich veel verantwoordelijker opgesteld dan in bv. Servië, de gebruikelijke zeloten terzijde gelaten.
    Anderzijds stellen heel wat orthodoxe christenen zich vragen bij de aanvallen op de Kerk, terwijl kappers gewoon mogen open blijven en niet zelden zonder al te veel veiligheidsvoorschriften blijven werken.
    Dat beeld wordt nog versterkt door het FakeNews op SKAI, ALPHA en Star, die de Kerk aan de schandpaal nagelden op basis van beelden van de viering van Theofanie … in 2015
    https://www.romfea.gr/diafora/41487-deltia-eidiseon-epaijan-agiasmo-ton-udaton-tou-2015-os-prosfato

  4. Dag Bruno
    misschien weet gij raad met deze vraag van iemand zonder FB profiel: “Ik moet een dringende herstelling laten uitvoeren aan mijn auto (remmen werken niet 100% betrouwbaar). Er is in mijn “nomos” geen enkele garage van mijn merk en ik ben dus verplicht om naar de dichtstbijzijnde te gaan, in een andere “nomos” die aan de mijne grenst. In de wetgeving van de maatregelen terzake stuit ik op een tegenstrijdigheid. Enerzijds mag men de “nomos” niet verlaten zonder dringende medische of sociale reden, anderzijds is het toegelaten om naar een winkel of zaak te gaan voor dingen die men niet telefonisch of elektronisch kan bestellen en laten bezorgen. Ik vind op geen enkele officiële website een tekst die mijn vraag kan beantwoorden. Nochtans ben ik er zeker van dat er nog mensen in mijn situatie zijn – misschien niet in Athene en omstreken omdat je daar wel een garage vindt van elk merk, maar hier in de Peloponnesos zijn maar 3 garages van mijn automerk te vinden. Nogmaals: ik moet mijn auto dringend laten herstellen en het lijkt erop dat het verbod op reizen tussen meerdere “nomoi” morgen niet zal worden opgeheven.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *