Ondanks het feit dat we al sinds 7 november in een lockdown zitten, lukt het maar niet om de coronacijfers onder controle te krijgen. De voorbije week zaten we bijna dagelijks boven de 3.000 gevallen, met een piek afgelopen dinsdag van 4.340 gevallen.

Ook het aantal doden blijft stijgen: de voorbije week tekenden we om en bij de 70 doden per dag op. Dat is nog steeds minder dan de piek in november, maar dat heeft te maken met het feit dat er wordt gevaccineerd.

Gisteren dienden 562 mensen met corona in de ziekenhuizen te worden opgenomen. Het gemiddelde aantal opnames over een periode van 7 dagen ligt op 465. Erg verontrustend is het feit dat we aan een recordaantal mensen zitten dat ventilators nodig heeft. Dat aantal lag gisteren op 753, en dat is slechts 2 minder dan het record van de dag voordien.

Interessant is om te kijken welke leeftijdsgroepen het meest getroffen zijn:

Wanneer we het aantal doden bekijken, dan zien we dat 84,89% ouder dan 65 is. De meesten onder hen hadden onderliggende ziekten. Maar het beeld verschuift wanneer we kijken naar het aantal coronagevallen. Daarvan behoort 41,84% tot de leetijdscategorie 40-64 jaar en 34,10% tot de leeftijdscategorie 18-39 jaar. Van het aantal mensen dat beademing nodig heeft, behoord 62,61% tot de leeftijdscategorie boven de 65.

De toestand in Attica (en sinds kort ook in Thessaloniki) is onrustwekkend. Er zijn niet genoeg ziekenhuisbedden op Intensieve Zorgen beschikbaar in de openbare ziekenhuizen, ondanks het feit dat de rijke Griekse oligarchen een aantal bedden geschonken hebben. Maar daar ben je niet zo veel mee als je geen dokters of verplegend personeel hebt. De minister van Volksgezondheid heeft 200 dokters van de privésector opgevorderd (overigens moet ik nu toevallig even denken aan een uitspraak van minister van Staat Gerapetritis die vond dat “hoe meer bedden op Intensieve Zorgen je hebt, hoe meer doden je hebt).

Heel wat mensen moeten aan de ventilator en liggen op bedden in de gangen van de openbare ziekenhuizen. TIjdens de persbriefing een paar dagen geleden, zei Vana Papaevangelou, lid van de commissie van epidemiologen, dat slechts een klein aantal patiënten aan corona sterft buiten Intensieve Zorgen. “20 procent, geloof ik”, zo zei ze tussen neus en lippen door aan het eind van de briefing. Dat zorgde voor een storm van verontwaardiging die ook te horen was in het Griekse parlement. Oppositieleider Alexis Tsipras had scherpe kritiek op het feit dat er mensen buiten Intensieve Zorgen sterven en wees met de vinger naar het beleid van premier Mitsotakis. De reactie van de eerste minister was veelzeggend: tijdens de termijn van SYRIZA stierven er ook mensen buiten Intensieve Zorgen, dus Tsipras moest niet met de vinger wijzen. Geen woord over de doden. Het is te vrezen dat er dan ook weinig aan zal veranderen.

Dokters en verplegend personeel worden ook niet aangenomen in de openbare sector,ondanks dat de regering het tegendeel beweert. De dokters met een tijdelijk contract, zagen dat contract verlengd, behalve een dokter die het had aangedurfd om syndicaal werk te verrichten en te eisen dat er meer materiaal zou worden beschikbaar gesteld in het ziekenhuis waar hij werkte in Athene. Daar was een tekort van mondkapjes en handschoenen. De man mocht tot het eind van zijn contract nog op intensieve zorgen werken (ondanks het feit dat hij een radioloog is) en kon dan zijn biezen pakken omdat hij gedurfd had het beleid van het ziekenhuis aan te klagen. Zelf zegt hij dat hij wordt ontslagen wegens zijn syndicale activiteiten.

Image

2 dokters in het Evangelismos-hospitaal, het grootste ziekenhuis van Griekenland, werden berispt omdat ze na een uitputtende shift om 2 uur ‘s nachts hun beklag deden tegen de directeur over de zware werkomstandigheden. Je zal maar dokter willen zijn in de openbare sector.

Waarom wordt er geen nieuw personeel aangenomen in de openbare sector om de barre situatie het hoofd te bieden? Journalist Aris Portosalte, directeur van Skai Radio, tevens goede vriend van vice-voorzitter van Nea Dimokratia Adonis Georgiadis, weet wellicht het antwoord. Als we nu personeel aannemen, wat gaan we dan daar mee doen wanneer de pandemie voorbij is. De kwestie lijkt vooral ideologisch te liggen en Skai volgt daarin al jaren de lijn van de huidige regeringspartij, die zich weliswaar onder de paraplu van de Europese Christendemocraten bevindt, maar zeker nu met Mitsotakis vooral een neoliberale koerst vaart met een extreem rechts randje.

Maar ik ging het eigenlijk over iets anders hebben. Ondanks de onrustwekkende cijfers heeft de overheid besloten om de lockdownmaatregelen een beetje te versoepelen. De epidemiologen waren daar naar verluidt niet zo blij mee, maar de bevolking wordt het allemaal een beetje moe. De lockdown werkte prima een jaar geleden, maar dit keer schijnt die niet hetzelfde effect te hebben. Maar we hebben nog steeds een overvol openbaar vervoer (iets waar een regering die een neoliberale koers volgt, ook niet veel aan wil investeren) en niet iedereen houdt zich aan de regels. Politie durft de laatste weken niet meer zo gauw tussenbeide komen, omdat er veel gevallen van geweld zijn gemeld en omdat er door de smartphones altijd camera’s in de buurt zijn. Je vraagt je af of die mensen wel goed zijn opgeleid om dergelijke controles uit te voeren.

De teugels worden dus een klein beetje gelost. En hoe ziet dat er uit? We mogen ons wat meer gaan ontspannen. Tijdens het weekend is het voortaan toegestaan om aan lichamelijke inspanning/ontspanning te doen buiten de gemeentelijke grenzen. En je mag zelfs de auto nemen! Dat mag dan weer niet tijdens de week. De redenering is dat het weer beter wordt en dat mensen nu meer buiten gaan zitten, waar er minder risico is op besmetting (tenzij je buiten bent in een protestmars tegen de regering – dan wordt een andere redenering gevolgd).

De kleinere winkels (geen shopping centers) gaan vanaf 5 april weer open en werken volgens de methode click away of click in shop. Dat betekent dat je een bestelling kunt plaatsen die je dan gaat ophalen. Om dat te kunnen doen, is er een nieuwe SMS in het leven geroepen: je dient nu je naam en adres te sturen naar een speciaal telefoonnummer 13032. Daarna mag je maximaal 3 uur onderweg zijn, en je kunt deze SMS slechts 1 keer per dag sturen. Als je wordt gecontroleerd, dien je een bericht te tonen van de winkel waar je je bestelling gaat ophalen. Winkelen in de supermarkt doe je nog steeds zoals voorheen.

Het idee is dat de scholen ook weer open gaan op 12 april. Ondanks de stijgende curve in het aantal besmettingen, vermoed de regering dat het moet kunnen omdat we vanaf komende week de self tests zullen krijgen. Die zullen vanaf 7 april in de apotheken verkrijgbaar zijn en het idee is dat leerkrachten en leerlingen op die manier kunnen zien of ze besmet zijn. De self tests zullen wellicht een heel aantal asymptomatische gevallen zichtbaar maken, dus vermoed wordt dat het aantal gemelde besmettingen de hoogte in gaan. Als je positief bent, moet je je aanmelden op een website self-testing.gov.gr om dan een PCR test te ondergaan – ofwel gratis, maar dan kom je op een wachtlijst, ofwel betalend en dan kan het sneller. Als je negatief bent, moet je een verklaring invullen en moet je de resultaten tonen. Het idee is dat de leerlingen hun testkit en de verklaring in de school tonen. Wie geen self test afneemt en niets kan voorleggen, komt de school niet in. En er is geen alternatief om de lessen vanop afstand te volgen. De self test wordt dus een verplicht criterium om naar school te kunnen gaan. Ik ben benieuwd of dat allemaal wel zal lopen zoals de regering hoopt.

Overigens kondigde de regering gisteren aan dat de versoepeling (althans wat de opening van de winkels betreft) niet geldt in Thessaloniki, de provincie Achaïa (in het noordwesten van de Peloponessos) en in Kozani. De onderminister van Openbare Orde kondigde ook aan dat bepaalde gebieden dieprood kleurden en onder zware lockdown kwamen. Zoals Chalki. Alleen beging de onderminister een vergissing. Hij kondigde maatregelen aan voor het piepkleine eilandje Chalki, in de buurt van Rhodos. De plaatselijke burgemeester reageerde verbaasd, want er was geen enkel geval van corona gemeld op het eiland. Achteraf bleek dat het ging om de regio Chalki, nabij Larissa. Vergissen is menselijk. Laten we het daar op houden.

One thought on “Lockdown wordt lichtjes versoepeld ondanks slechte coronacijfers

  1. Alsof de pandemie nog niet erg genoeg is …. zonder de politieke poppenkast :-/ Triest, zéér triest !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *