De teugels zijn al een tijdje was losser, maar vanaf vrijdag 15 mei zullen de inwoners van Griekenland een heel stuk vrijer zijn. Laat ik het er op houden dat we het toerisme daarvoor te danken hebben.

Sinds Griekse Paasmaandag (3 mei) zijn de terrasjes hier weer open (maar er mag geen muziek worden gespeeld), en in Piraeus maakte iedereen daar graag gebruik van. Waar de meesten andere jaren normaal het paaslam nog moeten verteren, had iedereen zich dit keer naar de kust gerept om voor het eerst sinds maanden weer plaats te nemen aan een tafeltje met zeezicht. In Athene zelf bleef het nog rustig. En omdat de taverna’s en de bars weer open gingen, mochten we wat langer buiten blijven: tot 23 uur.

Afgelopen maandag 10 mei zijn de lagere scholen en de lagere klassen van de middelbare scholen weer open gegaan. Zonder enige extra veiligheidsmaatregel. Dat betekent dat er nog steeds 25 leerlingen of meer in een klas zitten, dicht op elkaar gepakt. Gelukkig is het lenteweer, en kunnen de ramen open. Het tweede mondkapje dat er zou komen na het fiasco van het eerste in de herfst van 2020, is er nooit gekomen. De enige maatregel is de self-test voor leerkrachten en leerlingen, die volledig past in het kader van de filosofie van de Griekse regering dat we vanaf nu helemaal zelf verantwoordelijk zijn voor ons lot.

Afgelopen zondag moest mijn vrouw de resultaten van de eerste self-test doorsturen via de website self-testing.gov.gr, maar het bleek dat ze niet de enige was. De website kon het volume niet aan en kreunde. Daardoor konden een heleboel mensen het resultaat niet officieel melden. Er diende een alternatief te worden voorzien: je kon een zogenaamde υπεύθυνη δήλωση (een verklaring op woord van eed) invullen en naar school brengen waarin je zei dat de resultaten van de self-test negatief waren. Op maandag 10 mei bleek dat meer dan 3000 van de self-tests een positief resultaat gaven. De resultaten van die self-tests worden niet in de officiële cijfers opgenomen want er dient na een positief resultaat een PCR test of zelfs een rapid test te worden afgenomen door gespecialiseerd personeel.

Zo ver zijn we dus ondertussen al. Ondertussen is de normale drukte in de straten van Piraeus weergekeerd. De meeste mensen dragen nog wel een mondkapje, maar alle andere maatregelen (afstand houden, een SMS sturen om de deur uit te gaan, en zo meer) zijn helemaal overboord gegooid. Goed nieuws is wel dat de laatste golf van coronagevallen over zijn piek heen lijkt. We zitten nog altijd ruim over de 2000 gevallen per dag, maar dat is ooit erger geweest.

Aantal positieve gevallen, weergegeven over een interval van 7 dagen

Het aantal doden ligt nog steeds erg hoog (vandaag nog 70 mensen), maar ook hier lijkt het ergste voorbij. In totaal zijn er in Griekenland al wel meer dan 11.000 mensen overleden, en de meesten in de voorbije 6 maanden.

Aantal doden weergegeven over een interval van 7 dagen

Het meeste bemoedigende is dat het aantal patiënten dat een ventilator nodig heeft, flink is gedaald (althans het aantal geregistreerde gevallen op Intensieve Zorgen – ik mag hopen dat er ondertussen geen mensen meer aan de ventilator moeten BUITEN de Intensieve Zorgen).

Aantal patiënten aan ventilatoren, weergegeven op een interval van 7 dagen

Ondertussen heeft de vaccinatiecampagne aan snelheid gewonnen. Mijn vrouw heeft ondertussen haar eerste vaccin gehad. Ik ben op 22 mei aan de beurt voor een eerste prik. En Griekenland zet nu meer dan 100.000 vaccins per dag. Toch zijn de eilanden nog steeds niet coronavrij, iets wat voor de toeristische industrie toch een belangrijk punt was. Het vaccin van Johnson & Johnson gaat vanaf nu worden gebruikt om er voor te zorgen dat er heel snel heel veel mensen op zo wat alle toeristische eilanden gevaccineerd worden.

Maar is het veilig genoeg om het land open te stellen voor toerisme? Ik ben er zelf nog niet helemaal gerust in. Ik wil eerst nog even afwachten of het vieren van Pasen tot een toename van het aantal gevallen heeft geleid. Als we er van uit gaan dat we dat 2 weken later zien, dan zouden we daar dit weekend (of althans begin volgende week) iets van moeten zien. Ik hoop dat het allemaal binnen de perken blijft.

Griekenland gaat op zaterdag 15 mei in ieder geval open voor toerisme. De voorwaarden heb ik in een andere post al vermeld: een negatieve PCR test, hoogstens 72 uur voor aankomst afgenomen, ofwel een bewijs van volledige vaccinatie, ten vroegste 14 dagen voor aankomst in Griekenland. En voor heel wat mensen zal er geen quarantaine worden verlangd. Toeristen zullen ook vrij mogen rondreizen in Griekenland, maar een PLF (Passenger Location Form) zal wel nog nodig zijn. Morgen, donderdag, zal de minister van toerisme de precieze voorwaarden aankondigen.

Als je zo goed als geen beperkingen oplegt aan de toeristen, kun je die uiteraard ook moeilijk aan de plaatselijke bevolking gaan opleggen (hoewel Turkije en Cyprus dat bijvoorbeeld wel doen). Daarom dus worden vanaf vrijdagnacht een aantal beperkende maatregelen opgeheven.

Zo wordt de SMS die we moeten sturen naar het nummer 13033 (of 13032 om te gaan winkelen) afgeschaft. Dat betekent concreet dat we vrij de straat op kunnen. Maar er is wel nog steeds een avondklok, die weer wat wordt verlengd. Vanaf aanstaande zaterdag moeten we pas om half een (00:30 uur) weer binnen zijn. En vanaf 5 uur ‘s ochtends mogen we weer naar buiten. De terrasjes (taverna’s en café’s blijven open tot middernacht, zodat iedereen binnen is om half een.

Totnogtoe konden we enkel gaan winkelen met het systeem click-away of click-in-shop (een bestelling die je via de telefoon of internet had geplaatst, aan de deur of binnen ophalen, maar niet rondwandelen en kijken in de winkel). Dat systeem wordt nu ook afgeschaft, maar er blijft nog wel een beperking van kracht wat betreft het aantal klanten per vierkante meter. In een gewone winkel is dat 1 klant per 25 vierkante meter. In de gemeenschappelijke ruimtes van een shopping mall is dat 1 klant per 10 vierkante meter. Aan de kassa dient er een afstand van 2 meter te worden behouden.

En vanaf vrijdagochtend 6 uur mogen we eindelijk weer de prefectuur uit. Familieleden die elkaar maandenlang niet gezien hebben omdat ze in een andere prefectuur wonen, zullen elkaar weer kunnen zien. Voor zover ik weet zijn er aan die verplaatsingen geen voorwaarden verbonden.

En weldra zullen een aantal activiteiten weer mogelijk zijn:

  • Op 14 mei gaan de musea weer open
  • Op 17 mei gaan de peutertuinen en de kleuterscholen weer open
  • Op 17 mei gaat tweedekansonderwijs ook weer open
  • Op 21 mei gaan de openluchtbioskopen weer open, met een bezettingsgraad van 75%
  • Op 28 mei gaan de openluchttheaters weer open en mogen er optredens in open lucht worden gegeven.

Vanaf juni zullen bijeenkomsten in open lucht weer mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld trouwfeesten met meer dan 100 mensen. De details daarvan zijn echter nog niet vrijgegeven.

Voor zover ik kon begrijpen, dient er wel nog steeds een mondkapje te worden gedragen.

2 thoughts on “Dank zij het toerisme zijn we binnenkort weer wat vrijer

  1. ik houd toch serieus mijn hart vast voor wat komen gaat. Ik vrees dat we na de zomer weer in hetzelfde terecht gaan komen als vorig jaar. Op hoop van zegen….dat het toch goed komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *