Ik ben er nu al een week over aan het bloggen, maar de nasleep van de dodelijke treinramp in Tempi toont dat Griekenland wordt geregeerd door een bende gewetenloze narcisten die elkaar de hand boven het hoofd houden. Sorry, maar ik vind het moeilijk om mijn woorden nog te wikken.

Hoewel de algemene staking gisteren in de eerste plaats was georganiseerd uit protest tegen de stijgende levensduurte, was de herdenking van de treinramp uiteindelijk het thema dat de dag beheerste.

Betogers schilderden met rode verf de namen van de 57 slachtoffers op de grond voor het parlementsgebouw. Boven de namen staat er “Moordenaars. 28.2.2023”. De foto is van Daphne Tolis. Vanochtend kwam een schoonmaakploeg van de gemeente Athene alles schoon spuiten. Een bijna metaforische, symbolische daad, die de nieuwe burgemeester van Athene erg kwalijk wordt genomen. De reactie vanuit de gemeente: de parlementaire wacht had de opdracht gegeven om alles te komen schoonmaken voor het monument van de onbekende soldaat. Burgemeester Doukas heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de families van de slachtoffers, en heeft gezegd dat er een monument voor de 57 doden zal worden gebouwd. Een dergelijk monument bestaat al, op 500 meter van de plaats van de ramp: 57 levensgrote nagels in de grond geklopt. Een werk van kunstenaar Giorgos Koftis.

Een jaar geleden sprak premier Mitsotakis na de ramp de natie toe. Er zou licht op de zaak worden geworpen en alles zou er aan worden gedaan om de schuldigen te vinden, maar Mitsotakis zag dat er vooral een menselijke fout achter de ramp zat. Dat motief is een jaar lang gehandhaafd bij het onderzoek van de autoriteiten.

Het doet me denken aan iets wat Mitsotakis afgelopen zomer beweerde over de enorme bosbranden in de Evros-streek. Ook daaar zag hij een menselijke hand, namelijk die van vluchtelingen die het bos gebruikten om Griekenland zonder papieren binnen te komen.  Daardoor zijn 13 vluchtelingen gevangen gezet, maar de rechtbank heeft hen 2 weken geleden vrijgesproken van het aansteken van de brand. Mitsotakis zal zijn beweringen niet aanpassen. En ik zie hem dat hier in het geval van de treinramp ook niet doen.

Wat is er de voorbije dagen gebeurd? Het parket van Larissa heeft verder onderzoek gevoerd om alle vragen van de families van de slachtoffers te beantwoorden. Dat kwam op vraag van het Hooggerechtshof. En waar Mitsotakis een jaar geleden zei dat het onderzoek geen strobreed in de weg zal worden gelegd, ben ik er niet zo zeker van of hij dat meent. Want het parket van Larissa heeft een dossier klaar dat voor het parlement zal worden gebracht, maar de parlementaire onderzoekscommissie krijgt de tijd niet om dat dossier mee te verwerken. De voorzitter en de meerderheid van de parlementaire onderzoekscommissie, allemaal leden van de regerende partij, hebben aangegeven dat de commissue haar conclusie op 11 maart zal indienen in het parlement. Op 8 maart komt de commissie nog 1 keer bij elkaar.

En dat betekent dat geen enkele getuige uit het onderzoek van het parket van Larissa zal kunnen worden opgeroepen. En nu wordt het interessant: het parket heeft namelijk  Filippos Tsalidis ondervraagd. Tsalidis was de directeur van TRAINOSE, de voorloper van Hellenic Train, van maart 2016 tot septembver 2021. En in zijn verklaring heeft Tsalidis gezegd dat minister van Infrastructuur Kostas Karamanlis (van de bekende familie Karamanlis) op de hoogte was van de slechte toestand van het spoorwegennet. Meer bepaald heeft Tsalidis een brief aan Karamanlis gestuurd op 6 september 2021.

Ondanks het feit dat de oppositiepartijen gevraagd hebben om Tsalidis te ondervragen in de parlementaire onderzoekscommissie, is dat nooit gebeurd. De vraag werd afgewezen door de leden van de regerende partij Nea Dimokratia. Is het niet logisch dat de publieke opinie nog een extra reden heeft om aan te nemen dat Karamanlis buiten schot diende te worden gehouden?

Kostas Achilles Karamanlis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *