Dit jaar zullen Grieken die in het buitenland wonen, voor het eerst hun stem kunnen uitbrengen per brief, voor de Europarlementsverkiezingen. Dat betekent dat mensen kunnen gaan stemmen vanuit hun woonplaats. Voor een Belg in het buitenland – zoals ik – lijkt me zoiets voor de hand te liggen, maar voor de Grieken is dit nieuw. Het is een grote stap, vergeleken met de jaren van PASOK waar Grieken die in het buitenland op kosten van de partij met Olympic het land werden in gevlogen om voor de juiste politicus te stemmen.

Grieken in het buitenland die van het nieuwe systeem gebruik wilden maken, dienden zich wel bij het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken te registreren. En een heel aantal mensen hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

Europarlementslid voor de regerende partij Anna-Michelle Asimakopoulou, meende van de gelegenheid gebruik te kunnen maken om alle Grieken in het buitenland per e-mail aan te schrijven. Die e-mail kwam er minuten na de e-mail van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarbij de Grieken in het buitenland op de hoogte waren gebracht dat ze per brief kunnen gaan stemmen.

Asimakopoulou hoopte opnieuw verkozen te worden. Ze was zelfs aan een “tour” van Griekenland bezig om haar campagne luister bij te zetten. Maar het was buiten de waard gerekend. Een aantal Griekse expats nam aanstoot aan haar e-mail. Meer bepaald aan het feit dat Asimakopoulou een e-mail naar hun privé mailadres had gestuurd, zonder dat ze daar hun toestemming voor hadden gegeven. Volgens de expats zou Asimakopoulou daarmee de GDPR – de Europese Regelgeving voor Bescherming van Gegevens – hebben geschonden.

Asimakopoulou ging daarop nogal onhandig in de verdediging.  Eerst zei ze dat de oppositie – die er meteen melding van had gedaan – met modder gooide (een geliefkoosde metafoor in de Griekse politiek). Daarna beweerde ze dat ze de e-mail adressen had verzameld tijdens haar ambtstermijn, maar dat betekent nog niet dat je zo maar ongevraagd e-mails mag uitsturen, als de geadresseerde niet weet dat je zijn e-mail adres hebt bewaard. Laat staan dat je zo maar e-mail adressen in een bestand mag bewaren.

De dag nadien beweerde ze dan weer dat ze een kopie van de kieslijsten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken had gevraagd. Het ministerie gaf daarop een laconiek antwoord dat het zoiets niet doet. Premier Mitsotakis reageerde door te zeggen dat de zaak compleet dient te worden uitgespit. In een land waar de inlichtingendienst politici en journalisten afluistert zonder gevolg, is dat niet meteen een bevredigend antwoord.

Maar goed, er werd een openbare aanklager op de zaak gezet en de aurotiteit voor Databescherming bemoeit zich nu met de zaak. En dat zorgde voor onrust binnen de regerende partij. Asimakopoulou trok zich terug uit de campagne en werd geruisloos aan de kant gezet. De algemene secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken diende daarop zijn ontslag in. En het hoofd van de Diaspora Grieken, Nikos Theodoropoulos, werd vervolgens aan de kant gezet. Theodoropoulos is erg actief op sociale media waar hij iedereen uitkaffert die kritiek durft hebben op de regering. Hij neemt daarbij vooral journalisten in het vizier. Voor mij is Theodoropoulos de meeste enthousiaste applaudiseur van Mitsotakis.

https://youtu.be/IKDlVRxJMS4?si=GnJUNJVvWzPCJ57p

De regerende partij hoopte dat hiermee de schade beperkt bleef. Minister van Staat Makis Voridis vond dat de betrokken hun politieke verantwoordelijkheid hadden opgenomen (wat dat ook moge betekenen). Maar de kous is nog niet af.

Alleen vandaag al hebben ongeveer 30 Griekse expats een klacht neergelegd en schadevergoeding gevraagd. En ze hebben een punt. In Griekenland is het misschien de gewoonte om als slachtoffer niet te veel te verwachten, maar de Griekse expats wonen meestal in een land waar de rechtstaat naar behoren functioneert, en dat zorgt er voor dat er peentjes worden gezweet bij de regerende partij. Wie de schadevergoeding gaat moeten betalen als er sprake is van een datalek, is nog niet duidelijk, maar ik ben er wel vrij zeker van dat een aantal mensen zullen worden geslachtofferd om het ministerie buiten schot te houden.

We weten dus nog niet waar het datalek vandaan komt, maar het vooral is eens te meer een bewijs dat we in dit land (en met deze regering) niet zeker zijn dat onze data veilig en op een verantwoordelijke manier worden verwerkt.

One thought on “Een duur datalek

  1. Er schiet me nu iets te binnen: huidig minister van Binnenlandse Zaken, is Niki Kerameus. Tijdens de lockdown was mevrouw Kerameus minister van Onderwijs.

    En tijdens de lockdown sloeg de regering zich op de borst dat ze er in geslaagd was om het onderwijs van op afstand in een recordtijd te organiseren. En niet alleen dat: het platform van de firma Cisco kostte helemaal niets!

    Achteraf bleek dat er wel degelijk een prijs was betaald: de Griekse overheid had de gegevens van 1,5 miljoen Grieken aan Cisco gegeven in ruil voor gratis gebruik van het platform. Denkt u dat er met de zaak iets is gebeurd? Het is netjes toegedekt en Kerameus is nog steeds minister, zij het op een andere post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *