Marcheren

Overmorgen vieren we in Griekenland 1 van de 2 nationale feestdagen: de ochi-dag, of de nee-dag.  Ik heb het er al vaker over gehad: op 28 oktober wordt herdacht dat Ioannis Metaxas (overigens zelf ook een dictator) “nee” zei op het Italiaanse ultimatum waarbij Hitler Mussolini (foutje!) vrije doorgang over het Griekse grondgebied eiste. Griekenland werd mee in de Tweede Wereldoorlog gesleurd en maakte het de Italianen in het Pindos-gebergte bijzonder moeilijk. Zo moeilijk zelfs, dat Hitler er zich zelf mee ging bemoeien, want de Italianen slaagden er niet in om de Griekse linies te doorbreken.

Om deze gebeurtenis te herdenken, wordt er elk jaar gemarcheerd. Tijdens die optochten moeten leerlingen ook meelopen. Ik heb daar al vaker mijn mening over gegeven: het komt me vrij fascistisch over dat je in 2009 nog leerlingen in uniform laat marcheren op de maat van de legertrommels.

Mijn kantoor ligt vlak naast een middelbare school en recht tegenover een bos (ik mag me gelukkig prijzen dat ik elke dag groen zie). Gedurende 2 weken al hoor ik elke dag getrommel opstijgen uit het bos en af en toe zie ik de studenten marcheren. Dat betekent dat ze al 2 weken aan het oefenen zijn! Mij ontgaat de zin hier volledig van: het onderwijsniveau in Griekenland ligt bijzonder laag en scholieren moeten ‘s avonds naar de “frontistiria” om zich voor veel geld te laten bijscholen tot het niveau waarop ze kunnen overgaan naar het volgende jaar.

Zouden die 2 weken marcheren niet beter besteed kunnen worden? Aan geschiedenis bijvoorbeeld? Want ruim 70% van de marcherende scholieren weten niet eens wat er wordt herdacht op 28 oktober. Velen denken dat ze “nee” hebben gezegd tegen de Turken.

30 thoughts on “Marcheren

  1. Hahaha geweldig, ik heb ook twee keer gelopen voor “het goede doel”, helemaal in pak gehesen en al. Er zit helemaal niets van historisch besef en trots bij kan ik je vertellen. De geselecteerde leerlingen zijn blij omdat zij weer een aantal lessen kunnen skippen 😀

    Mm, volgens mij vroegen de Italianen vrije doorgang voor hun eigen leger en de mogelijkheid om bepaalde strategische locaties te bezetten (gewoon het hele land dus). Niet voor de Duitsers. Zij hebben zich later ingemengd om de spaghetti die Mussolini er van gemaakt had te redden.

    Misschien een leuke link voor de mensen die Grieks kunnen lezen

    http://www.cslab.ntua.gr/~phib/hellas/1940.htm
    (wel heel erg nationalistisch vind ik zelf, verheerlijking van GR e.d. maar evengoed aardig)

  2. hij vroeg geen vrije doorgang. hij wou ,denkend dat hij sterker is een bezeting. maar zelfs een vrije doorgang van een fasistish regime door een andere fasist ,Metaxas zou kunnen denk ik. maar Metaxas was wel een dictator maar een bezeting ging te ver.
    Dat marcheren vraag ik mij nog steeds af waar nog goed voor is. dat Giorgaki niet per direct dat heeft verboden,jammer. dat is pas Prasini allagi.

  3. En zo hoort het ook, @Bertinos.
    Goh, we hebben hier de voorbije dagen flink wat geschiedenislessen gekregen!

  4. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, πιστευω οτι γνωριζεις το λεχθεν;;

  5. @Bruno,worden die marche oefeningen niet gehouden tijdens de turnuren ? Volgens mij tenminste zou dat logisch zijn .
    En @Tzeni, zo’n marche ‘verbieden’ ,zou nog heel wat mensen tegen de borst stuiten als een aantasting van hun fierheid . Op de buffets van grootouders staan de foto’s van hun marcherende kleinkinderen en ze zijn er trots op.

  6. Wel @Jenny, dan wordt er hier in de school erg veel geturnd! 😉

  7. @Jenny

    Er wordt niet geturnd in GR.

    Er zijn verschillende manieren om lessen te skippen daar

    1. Meedoen met het marcheren. Uiteraard moet er minimaal twee weken lang dagelijks op zijn minst 2 uur geoefend worden…
    2. Lid zijn van de een of ander school sport team: basketbal, voetbal, volleybal zijn de meest gangbare sporten. Scholen concurreren elkaar in twee competities elke jaar. Een landelijke en een gemeentelijke. Als je team goed is, ben je gegarandeerd van uren lang plezier. En uiteraard, moet er worden getraind. Het is aan ieder gymleraar om te bepalen hoeveel uren “arbeid” zijn jongens en meiden nodig hebben. Wij van de volleybal team trainden dagelijks minimaal de laatste lesuur voor een periode van 3-4 weken. En de wedstrijden worden uiteraard ook tijdens lesuren gespeeld en het liefst zo ver mogelijk zodat je de hele dag op touw bent.
    3. Lid zijn van de leerlingen commissie. Overbodig om te vermelden dat de “vergaderingen” plaats vinden tijdens lesuren.

    Tel daar bij op dat een leerling bij elkaar 150 lesuren afwezig mag zijn per jaar:
    – 50 uur zonder reden (!)
    – 50 uur met paraaf van de ouder
    – 50 uur met paraaf van een arts (niet echt moeilijk aan te komen moet ik eerlijk bekennen)

    Voorwaarde is echter wel dat het maximaal 14 enkele lesuren mogen zijn als deze de eerste lesuren van de dag zijn en maximaal 14 uren per vak. Eerst voorwaarde wordt heel makkelijk omzeild. Je blijft toch twee uur langer in je nest liggen?

    Je kan zeggen wat je wilt maar een boel leerlingen zijn op deze manier organisatorisch erg sterk geworden!!

    Daarnaast:
    – Leraren staken in GR. Gemiddeld 2 weken per jaar. Hopa. Nog meer vakantie. Ik heb wat afgebiljart in mijn schooljaren (je moet toch wat om je tijd te doden…)
    – Elke school in Athene (andere grote steden ook, maar goed, ik ken Athene nou eenmaal) wordt bezet gehouden voor gemiddeld 2 weken per jaar door anarchisten en de rebelse leerlingen. Eisen? Geen idee. Het is een mooi kans op 2 weken extra vakantie en lekker de boel slopen. Politie en officier van justitie moeten aan de pas komen om ze er uit te krijgen.

    Als laatste:
    Elk jaar heeft elk school “recht” op 5 excursie dagen.

    Dus:

    150 lesuren / 6 lesuren per dag = 25 dagen = 5 weken
    +
    2 weken kerst
    +
    2 weken pasen
    +
    3 weken leraren staken + katalipsi (bezetting) -> ik neem maar een gemiddelde over de ze twee
    +
    12 weken zomer vakantie
    +
    5 excursiedagen = 1 week
    ==> 25 weken vakantie per jaar. Paradijs op hemel!

  8. Onthutsend, als je het zo op een rijtje zet @Philippe. En ik zou het moeten weten, want mijn vrouw is lerares in gymnasio.
    Overigens werd onlangs een school bezet door de leerlingen omdat ze eisten dat de tyropita in de kantine vierkant moest zijn, ipv driehoekig. En men laat rustig begaan, want de leerkrachten zoeken ook allerlei uitvluchten om maar niet te hoeven werken…

  9. Op de school waar ik werk heb ik wel de indruk dat de leerlingen beseffen waarvoor ze ‘marcheren’ op het en-duo van de voorganger. De leerlingen mogen geen lessen missen en marcheren idd tijdens de gym uren en de middagpauze. Daarna weer op de banken. misschien werk ik wel op een goeie school:-). Tsja, dat marcheren. Vanmorgen eens een kijkje gaan nemen. Grappig, je ziet gewoon dat de meeste zich ongemakkelijk voelen. Sommige belven er ook plezier aan als hun klasgenoten langs de weg staan, niet zozeer uit trots.

  10. Waar werk je Pieter als ik vragen mag? Ik bedoel in welke gebied? En is het een Griekse of internationale school?

    Bij ons was het lastig om alleen tijdens gymlessen te oefenen aangezien het groep uit leerlingen van alle klassen bestond. Rooster technisch gezien is het niet mogelijk. Het zou dus buiten de regulieren lessen om moeten wat onmogelijk was aangezien wij een ochtend-avond school waren.

    Voor de mensen die de ochtend-avond principe niet kennen. In het centrum van Athene is er ruimte te kort. Daardoor worden vaak 2 scholen samen geperst in een gebouw. Dan ga je, om en om, een week in de ochtend naar school (8.15-13.45) en de andere week in de avond (14.00-19.00).

    Wij mochten zelfs een volle dag (meestal 1 of 2 dagen voor 28-10) in het Panathinaikon Stadion oefenen (waar de eerste olympische spelen gehouden werden, schuin tegenover de Hollandse ambassade).

    Inderdaad wij hadden ook veel lol om onze klasgenoten die aan de kant stonden (en vice versa). Het grootste slachtoffer was de vlagdrager. De leerling met de allerhoogste cijfers van de school (uit welke jaar dan ook) werd automatisch de vlagendrager bij ons. Nu kan je je voorstellen dat dit gemiddeld een uber-nerd was (excuus voor de uitdrukking) die sociaal gezien niet bijster sterk was. Die moest dan voorop in zijn eentje, in een rechte lijn, in de pas, met een loodzware vlaggenstok tegen zijn buik aangedrukt lopen tussen duizenden mensen. Arm joch…

  11. Tyropita is een essentieel onderdeel van je dagelijkse voeding op een GR school, dus ik kan het standpunt van de jongens wel inzien………… >zucht<

  12. @Philippos dank je wel voor de uitleg! Ik heb het met verbijstering gelezen. Ik blij dat we naar NL zijn teruggekeerd toen mijn dochter de schoolgaande leeftijd kreeg.Ik wilde mij dochter het Griekse onderwijs niet aandoen. Mijn dochter is inmiddels 28 en en is me nog steeds dankbaar dat we toendertijd terug zijn gekeerd naar Nederland.

    @Bruno leerlingen die staken om de vorm van een tyropita ik moet er om lachen terwijl het eigenlijk te triest voor woorden is. De leerkrachten in Griekenland (uitzondering zijn er natuurlijk altijd) geven liever les aan de frontisteria dat levert n.m meer op!

  13. @Sylvia

    Poeh, onderwijs in Griekenland. Ik kan daar een hele site mee vullen over wat niet klopt….

    Het grootste probleem zijn niet de skip mogelijkheden die daar bestaan. Daar kun je zelf voor kiezen of niet als leerling.

    Het grootste probleem is het niveau van de leraren. Je kunt de allerbeste natuurkundige van het land zijn, als je geen les kunt geven heb ik daar niets aan als leerling. En daar zit het probleem juist in. Met een cursus van een paar maanden krijgt men hun lesbevoegdheid. En niet alleen voor je eigen vak! Oh nee.

    Een natuurkundige is ook bevoegd om scheikunde en biologie te geven. Dit wordt gezien als een driehoek. Kun je het ene dan kun je alles! Als de nood hoog is, kan desnoods de wiskunde leraar ingezet worden voor bovenstaande lessen. Behalve biologie dan want biologie bevat geen nummertjes. Logisch toch?

    Iemand die letteren heeft gestudeerd geeft de volgende vakken:
    – Griekse taal
    – Geschiedenis
    – Literatuur
    – Schrijflessen (opstel schrijven)
    – Latijn
    – Oud Grieks

    En ga zo maar door.

    Over het niveau van de boeken, daar ga ik niet eens over beginnen.

    Een ding viel mij trouwens in NL op. Je moet voor je boeken betalen en je moet je boeken onbeschadigd inleveren aan het eind van het jaar. Misschien ga je een boek (en zijn inhoud) meer waarderen als je het moet koesteren en er voor moet betalen.

    Quizvraag:
    Wie weet en kan mij vertellen wat er met de boeken gebeurt aan het eind van het schooljaar?

  14. @Petros Ik weet dat het ‘skip’probleem niet het grootste probleem in het onderwijs is. Ik zit hier(in GR) al een tijdje:-)
    Ach in dat er in de lesboeken nogal eens een foutje staat daar kijk ik al niet meer van op. Het niveau van het lesgeven (stampen en nog eens de lesstof erin stampen) de vele uren huiswerk en de ongemotiveerde leerkrachten daar zal ik nooit aan wennen. Als er goed les gegeven wordt op de scholen zijn die frontisteria helemaal niet meer nodig. Mijn schoonzus heeft naast 40-urige werkweek ook een baan in de avond om de frontisteria voor haar kids te bekostigen. wat er met de Griekse boeken gebeurd aan het eind van het schooljaar? Op de vuilnisbelt:-)??

  15. @Sylvia

    Wie is Petros? 😀

    Helaas worden ze verscheurd en verbrand door de leerlingen zelf om de start van de zomer te vieren. Gelukkig, niet iedereen doet hier aan mee.

    Ik moet wel een kanttekening plaatsen. Mijn school ervaringen zijn van de jaren 90. Het kan best zo zijn dat de mentaliteit van de leerlingen inmiddels veranderd is. Hoop ik…

  16. Helaas, wishful thinking @Philippe. De boeken worden nog steeds verbrand (ik zie altijd de nazi’s voor mij, als ik boekverbrandingen zie). Het onderwijs is toch gratis in Griekenland, nietwaar?

  17. Onderwijs is 100% gratis. Officieel tenminste. Want als je maar ook een schijn van kans wilt maken op hoger onderwijs, een flinke zak geld neerleggen bij de frontistirio boer om de hoek is onvermijdelijk.
    Boeken zijn ook gratis, ze worden uitgedeeld op school. Als je je boek kwijtraakt, kun je de leraar lief aankijken en als ze nog een rest partij hebben heb je geluk. Anders moet je je boek alsnog kopen in een boekhandel.
    Volgens mijn weten 99 van de 100 Grieken niet wat de Kristallnacht inhoudt.

  18. @Philippos, wat je zegt over het onderwijs komt wel overeen met wat ik van anderen hoor, al moet ik zeggen dat ik wel heel wat mensen ken die zonder frontistirio door de Panellinia zijn geraakt, bv mijn eigen echtgenote, drie schoonzussen, de nonos van mijn dochter, etc… Maar dat er nog veel werk aan de winkel is, dat staat wel vast

  19. @ Hans

    Mag ik naar hun leeftijd vragen? In de jaren 80 kon je je nog redden maar in de jaren 90 moest je zo belachelijk hoog scoren voor een fatsoenlijke opleiding met arbeidsperspectief, het was niet te doen. Het was gewoon een wedrace geworden van ik scoor hoger dan jij en alle middelen werden aangegrepen.

    Als zowel uw echtgenote als haar zussen zonder frontistirio er door heen zijn gekomen, dan bezitten ze goede genen of heel veel discipline 😉

  20. @Philippos: hoewel het ook in Belgie not done is naar de leeftijd van een vrouw te vragen (die hollanders toch 🙂 ): de panellinia van mijn echtgenote moet in 1992 geweest zijn, die van de nonos ook (vanuit dimosio lykeio Tinou recht naar Nomiki Athinon), van mijn schoonzussen moet de laatste rond 1998 geweest zijn.

  21. antwoord aan e quiz. wij gingen naar Nea Philadelfeia in de park. daar waren 2 kamelen en die waren gek op de boeken.
    ik moet wel zeggen,ik ben 1982 uit de Lykeio gekomen. in mij tijd deden wij nog oud grieks in de gymnasio. heb best veel geleert en heb geen spijt dat daar op de Lykeio heb gezeten. de rest klopt allemaal.
    ps. Philipe waar heb je op school gezeten,Athene??
    en de boeken hadden ze in gr. net zo als hier,inleveren aan het eind. onze Dionysis heeft 35 euro betaalt voor een boek dat had verloren. toen ik vorige jaar naar de gymnasio hier ging kijken moest ik even schamen voor onze scholen in griekenland.
    een van de redenen dat ik hier leef is zeker dat ik onze 3 kinderen de griekse onderwijs niet wil aandoen.

  22. “Die moest dan voorop in zijn eentje, in een rechte lijn, in de pas, met een loodzware vlaggenstok tegen zijn buik aangedrukt lopen tussen duizenden mensen. Arm joch…” Grappig verschil @ Philippos. In Nederland zou het vrijwel zeker om “arm wicht” gaan, daar meisjes hier in het voortgezet onderwijs eerder excelleren dan jongetjes . ( Of mogen meisjes gewoon niet met zo’n onmiskenbaar fallussymbool paraderen? 😉 )
    Dat van die tyropita zal ik maar niet aan mijn leerlingen vertellen, de schoolkroketten vind ík zelfs te dun;-) En dan die hemelse spijbeluren: vanaf 3 onverklaarbaar afwezige lesuren in één week, moeten wij de Leerplichtambtenaar tegenwoordig al faxen.

  23. Ik geef les op Anatolia (Thessaloniki). Als leraar heb ik er meer vrijheid dan in andere scholen waar ze een verplicht curriculum moeten afwerken.
    Ik erger me ook aan het ‘drillen’ van stof op school. Een Griekse vriend van mij, studeerde aan MIT en werkt nu in NY, vertelde me het volgende: het klopt dat we bij het van onze universitaire carriere er met kop en schouders boven uitsteken wegens onze kennis, maar vraag ons niet naar enige creativiteit of afwijking van de norm.
    Ik moet wel zeggen dat ik bij sommige kinderen van de jongere generatie merk dat als creativiteit gestimuleerd wordt, er verrassende dingen uit de bus komen.

  24. @Hans
    Mijn vriendin zegt ook regelmatig tegen mij dat ik enigszins tactloos ben. Excuus… Maar Hollanders staan er om bekend vrij direct te zijn toch? Ik ben ook van de lichting 1998, chapeau voor de dames.

    @Tzeni Botsi
    Nea Philadelfeia?? ==> AEK 😀
    19ο Λύκειο Αθηνών. Vlak bij Αχαρνών και Αγίου Μελετίου. 4 blokken ver van de kerk van Αγ. Παντελεήμων.

    @Louloudia
    Nee hoor, toevallig was het een jongen bij ons. Heb ook scholen gezien met meiden. Maar nogmaals, de selectie criteria golden voor onze school, ik weet niet hoe het geregeld werd elders.

    @Pieter
    Bedoel je deze?
    http://www.anatolia.edu.gr/intro.jsp?extLang=LG
    Ik was eens bij een internationale school geweest in Agia Paraskevi (Αγ. Παρασκευή) in Athene, ik keek mijn ogen uit. Zij hadden zelfs een sporthal voor gym, wij hadden de dak van een tankstation (lang verhaal….)

  25. Lieve deugd mensen, de situatie in het onderwijs is nog veel erger dan ik dacht . Als ex lerares in Belgie ,doet het me pijn wat hier omgaat . Zo’n degradatie !
    En @Hans , ik volg je op DS maar kan geen commentaar geven,zelfs geen appreciatie dus maak ik gebruik van Bruno’s blog om het te doen .

  26. ik heb nog zo een blauw school schort gehad toen ik op de basis school zat. en als tsolias verkleed op de marsheren gezet. als ik de photos zie met al de dames in kort rokje ,dan denk ik wat is veel verandert de laaste jaaren.
    maar ik ben voor de herdenking van de nationale dagen maar tegen alle soort van marcheren.
    zou ze mischien een protest march moeten doen met de volgende lied.
    http://www.youtube.com/watch?v=dRoN-VX7NR4
    ps. philipe kai esy sto beton megaloses.

  27. @Tzeni (en anderen wellicht)

    Ik heb een foto opgesnord van mijn middelbare school in Athene. De ingang is zeer uitnodigend niet waar??

    http://19gym-athin.att.sch.gr/

    Gelukkig hebben ze sinds 2004 (of zoiets) een nieuw gebouw even verderop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *