I ♥ GR – tweede ronde (deel 5)

In de I ♥ GR-reeks, gaan we meteen door naar het vijfde deel. Het vierde deel is aan mij voorbijgegaan zonder dat ik er erg in had. En eigenlijk heb ik ook het vijfde deel niet gezien. Ik dacht dat het programma altijd op maandagavond om 21u werd uitgezonden, maar ondertussen blijkt dat weer te zijn veranderd. Dat gebeurt wel vaker in Griekenland. Als een programma niet het gehoopte aantal kijkers bereikt, dan wordt de planning opeens zonder waarschuwing omgegooid. Goed, wat heb ik afgelopen zaterdag dan gemist?

  1. Mystras: een van de laatste steden van het Byzantijnse rijk, net bij Sparta. De stad werd wel gebouwd door een “Frank” – de kruisvaarder Willem II van Villehardouin. De stad ligt op een bergflank en de ruines worden stelselmatig gerestaureerd. Ik was er in 2001 en ik was gefascineerd. De omgeving is ook niet te versmaden, met het prachtige Taïgetos-gebergte. Sparta daarentegen stelt niet zo veel voor; het is een slaperig provinciestadje dat in niets doet vermoeden dat dit een fiere, grote stadsstaat was in de oudheid.
  2. Grevena: ik kan er helaas niets over zeggen, want ik heb de uitzending niet gezien. Grevena ligt iets noordelijker dan de Meteora. Ik hoor het graag van u als u me er iets kunt over vertellen.
  3. Giannena: niet ver van Grevena ligt Giannena. Het is een stad met de meest verwarrende spelling, want de plaats is ook gekend als Ioannina. Na de plundering van Constantinopel door de kruisvaarders van de 4de kruisvaart, in 1204, vluchtten vele Grieken naar Ioannina, dat de hoofdstad werd van Epirus. Het is nu nog een levendige universiteitsstad, gelegen aan een groot meer en omgeven door indrukwekkende bergketens.
  4. Mikres Kyklades, of de kleine Cycladen: dit is echt een bestemming voor de reiziger die rust zoekt en ver van de platgetreden paden wil afwijken. De kleine Cycladen zijn een eilandengroep van erg kleine eilandjes (of wat had u gedacht).  De groep bestaat uit Donoussa (een eilandje waar nog geen 200 mensen wonen), Koufonisi (met zijn adembenemende stranden), Schinoussa (waar een aantal rijke zich een villa hebben laten bouwen), Keros (een onbewoond eiland waar een archeologische schat is gevonden: een enorme massa gebroken Cycladen-beeldjes), en Iraklia (het grootste van de kleine Cycladen).
  5. Parnassos: een naam die u zeker bekend in de oren moet klinken. Het is de naam van een berg waarop een ark strandde na de Griekse versie van de zondvloed (u zoekt maar eens op Deucalion en u weet waar het Oude Testament de mosterd haalde voor het verhaal van Noë). Orpheus woonde op de berg, en ook Pegasus was er thuis. Bijna aan de voet van de Parnassos berg bevond zich het orakel van Delphi.  Op anderhalf uur rijden van Athene is deze berg in de winter het geliefde ski-oord van de Atheners die er het geld voor hebben (Grieks snobisme ten top en ja, je kunt wel degelijk skien in Griekenland). Maar het bergdorpje Arachova, net onder de skivelden, is in ieder geval prachtig en het lijkt meer alsof je in de Alpen bent, dan in Griekenland.
  6. Karpenisi: nog een befaamd Grieks skigebied. Karpenisi ligt in de bergen achter Nafpaktos, op 300 km ten noordwesten van Athene. De streek wordt in het Grieks ook wel eens Klein Zwitserland genoemd. Karpenisi heeft de zuiverste lucht van heel Griekenland – er is sprake van minder dan 1% vervuiling. Men zegt wel eens dat je er high wordt van de zuurstof in de lucht. De natuur is er werkelijk verbluffend. De meeste Grieken trekken er in de winter naartoe, maar ook in de zomer is Karpenisi werkelijk de moeite waard.
  7. Pilion: de thuisbasis van lezeres @Jenny, en ook van de mythologische centauren. Het is een dicht bebost schiereiland net tegenover de Sporaden. Volos is de hoofdstad en in de oudheid zou dat de stad zijn geweest van waaruit Jason en de Argonauten met hun schip de Argo zijn vertrokken om het Gulden Vlies te gaan halen. Er loopt een treintrajectje door, dat erg toeristisch is, met treinstellen die in Belgie zijn gebouwd. Delen van de film Mama Mia zijn in de Pilion opgenomen. Prachtige bossen, stranden en natuurlijk niet te vergeten: de locale tsipouro met de overheerlijke mezedes. Pilion is een bestemming voor de herfst, wanneer de natuur pas echt al zijn kleuren laat zien.
  8. Kalamata: om de een of andere reden is Kalamata een erg populaire zomerbestemming. Deze stad in de Peloponnesos werd in 1981 1986 bijna volledig plat gelegd door een zware aardbeving. De stad is heropgebouwd en het is misschien de enige stad in Griekenland met een modern stratenplan (en niet het typische labyrinth). Zelf vond ik dat de stad weinig karakter had. Er is wel een groot strand en de streek is bekend voor zijn heerlijke olijven.
  9. Lesbos: het eiland van Sappho, dat zijn naam gebruikt zag om homofilie onder vrouwen aan te duiden. Wellicht daarom wordt in het Grieks veeleer de naam Mytilini gebruikt (de naam van de hoofdstad). Lesbos is de bakermat van de ouzo. Nergens in Griekenland wordt meer ouzo gebrouwen, en dat ruik je al van op de ferrie. Het eiland heeft een rijke traditie wat te merken is aan de grote gebouwen van de hoofdstad. Julie Smit woont op Lesbos en houdt een zeer interessante blog bij over het dagelijkse leven aldaar.
  10. Serres: deze Macedonische stad heeft een enorm lange geschiedenis en is pas vrij laat bij Griekenland gevoegd (de stad is in handen geweest van Serviers en Bulgaren).  Hier in Athene is de stad redelijk onbekend en misschien daarom onbemind. Jammer dat k de uitzending heb gemist, anders had ik hier iets meer kunnen vertellen.

14 thoughts on “I ♥ GR – tweede ronde (deel 5)

  1. @Bruno: Kalamata was verwoest in 1986 door die beruchte beving, niet in 1981.

    Mystras: Leuk voor de mensen die van geschiedenis houden. Je moet wel een goede conditie hebben om naar boven te willen lopen in hartje zomer… Ik prefereer Monemvassia, ook middeleeuws maar wel nog bewoond.

    Grevena: Vond er geen r**t aan…

    Ioannina: Leuk voor een kop koffie en lunch aan een restaurantje langs het meer. Uitzicht is zeker mooi, maar de rest van de stad, is gewoon een provincie stad

    Parnassos: Delphi zijn zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Arachova is een mooi pittoresk dorpje waar je lekker kunt eten, zomer en winter. Heb een jaar geleden het geluk gehad om met de vliegtuig onderweg naar NL over dit gebied te vliegen. Uitzicht was adembenemend, bergtoppen, groen, en bergen die kaarsrecht het water in verdwenen. Ik prefereer een lente bezoek. In de winter veel te druk met apres-ski figuren, zomer te warm om rond te lopen.

    Karpenisi: stad zegt niet zo veel, omgeving wel!!! Neem je trekschoenen mee en geniet van de natuur.

    Pilion: Perfecte combi van berg, zee en mooi dorpjes-stadjes. Milies is heel mooi om eens te bezoeken. Treintje is leuk als je er van houd en kun je ontspannen van het uitzicht genieten. Behalve de tsipouro kan ik ook de frisdranken van EPSA (EΨΑ) zeer waarderen. 10 maal lekkerder dan Fanta of Ηβη. Flesjes op zich zijn leuk om mee te nemen. Nog steeds een familie bedrijf en in de rest van GR moeilijk verkrijgbaar.

    Kalamata: afgelopen zomer er naar toe. De stad zelf heeft totaal geen sfeer. De kleine oude historische centrum is leuk maar dit heb je ook in een dag gezien. De Griekse opstand tegen de Turken is hier begonnen. Officieel wordt dit gevierd op 25 maart, maar Kalamata was bevrijd op 23 maart. Maar Kalamata is een perfecte uitvalsbasis voor de wijde omstreken wat wel mooi is. De Diros grotten, Koroni, Methoni, Pilos, Olympia, alles is makkelijk te doen daar vandaan. Ik zelf heb afgelopen zomer per ongeluk bij een dorp tussen Kalamata en Pilos een prachtige stelsel van watervallen en meertjes waar je zelfs kon zwemmen. Voor meer info stuur een mailtje 😀

    De overige plaatsen heb ik helaas nooit bezocht

  2. @Philippos: ik werd met de auto naar boven gebracht in Mystras, en ben zo langzaam naar beneden gekomen. Het was eind juni en redelijk warm, maar perfect te doen. Ik ben dol op die Middeleeuwse gebouwen!

  3. 7- De Pelion is in alle seizoenen genietbaar . Het schierleiland heeft veel fruitbomen die in de lente allemaal in bloem staan met klaprozen er onderaan . In de zomer biedt de berg koelte en de baai en egeische stranden offeren hun mooie stranden. De herfst met z’n verschillende kleuren en weerom bloemen want dat is de tijd van de chrisanten die hier welig gekweekt worden in al de varieteiten . De winter kan er geskied worden of gewoonweg met sneeuwballen gooien !:)
    En inderdaad @Philippos , die Epsa limonade is erg verfrissend lekker maar de berg huist verschillende erg mooie dorpen met een rijk verleden . En dan de traditie van kruiden niet vergeten : tegen alle kwalen hebben ze een afkooksel !:) Wisten jullie dat de ‘pissebloem plant’ erg diuretisch is ? De vlaamse naam is waarschijnlijk niet uit de lucht gegrepen !Tegen elke kwaal hebben ze een thee en geloof me vrij , het werkt . En zonder de contra indicaties van medicijnen .

  4. Grevenna is (na Thebe zoals ik recentelijk ontdekt heb) de lelijkste stad die ik ooit bezocht heb. Ik kijk zelf niet naar de Griekse televisie, dus ik weet niet wat ze hebben kunnen aanprijzen wat Grevenna betreft; ik veronderstel dat het de omgeving is: prachtige natuur, bergen, Vlachendorpen, natuurparken (Valia Calda, Drakolimnes,…), Vasilitsa (skigebied), de Zagorachoria…. Grevenna zelf is echter slechts een plek om te overnachten om dan later de omgeving te verkennen.

  5. @Bruno:
    Toen wij in Kalamata waren in juli, was de gemiddelde temperatuur overdag rond de 42-43. We hadden toen de koelte van de watervallen gekozen boven de hitte van Mystras 😀

    Een dag “zakte” de kwik naar 37 en mensen naast ons op het terras zeiden tegen elkaar: “He, eindelijk een beetje koel vandaag[…]” (!!!)

  6. Brrrr, als Grevena even lelijk is als Thebe (Thiva), dan kom ik er liever niet.

  7. Als je in die hoek van GR zit, kun je beter even doorrijden naar Florina. Als stad niet zo veel te zeggen, maar omgeving is echt prachtig als je van bossen en bergen houdt. Andere optie is Kastoria wat wel een mooie stad is (ik geloof dat kastoria al geweest is)

  8. @ Phillippos: de rit van Ioanina naar Kastoria vind ik de moeite

  9. Epsa rules 🙂 Heeft Kastoria de volgende ronde gehaald?

  10. @Bertinos: Volgens mij niet

    Wellicht ΕΨΑ importeren naar BENELUX? 😀

  11. ΕΨΑ in de Benelux? Dan zouden ze aan mij een goede klant hebben 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *