Lijdensweg van een collega

Griekenland staat bekend om zijn gruwelijke bureaucratie. Zelf ben ik tot nu toe redelijk gespaard gebleven van Kafka-toestanden. Wat mijn collega dezer dagen doormaakt, is echter een mooi voorbeeld van hoe het er hier aan toe kan gaan.

Mijn collega is een jongeman met een ingenieursdiploma van de universiteit in Manchester. UMIST is een alom gerespecteerd instituut en mijn collega moest daar wel gaan studeren, want er waren geen plaatsen meer in de Griekse ingenieursfaculteiten (een ingewikkeld systeem van panhelleense examens in het laatste jaar van het middelbaar is daar verantwoordelijk voor). Hij had iets anders kunnen studeren, op een faculteit waar er wel plaatsen waren, maar hij wilde nu eenmaal voor ingenieur studeren.

Nadat hij zijn diploma behaalde, vond hij in Athene werk bij een Chinese multinational. Toen hij besloot om daar de deur achter zich toe te trekken, kwam hij bij ons terecht, bij een Griekse werkgever. Hij werkt met een freelance contract, maar daarvoor moet hij zich laten inschrijven bij een specifieke sociale kas: die van de ingenieurs. Hij kan zich niet bij een andere kas laten inschrijven, omdat hij hier is aangenomen als ingenieur. Voor hij zich daar kan inschrijven, moet zijn diploma van UMIST door een speciaal comité worden gehomologeerd, om na te gaan of het gelijkwaardig is aan een Grieks ingenieursdiploma. Iedereen met gezond verstand weet dat dit het geval is. Je zou nu kunnen denken dat die lui bij het comité een lijst hebben van diploma’s en zo snel kunnen nagaan of zijn diploma nu wel gelijkwaardig is. Blijkbaar is het niet zo eenvoudig: de procedure sleept ondertussen al 6 maanden aan en hij heeft al 400 euro moeten ophoesten (onze homologerende ambtenaartjes moeten toch ergens van worden betaald). Verder moet hij zich ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat hij facturen kan uitschrijven. Omdat hij echter nog niet is ingeschreven bij de sociale kas (omdat zijn diploma nog niet is gehomologeerd), kan hij zich in de Kamer van Koophandel niet inschrijven als ingenieur, en kan hij bijgevolg ook geen facturen uitschrijven. Om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven, moet hij ook een werkplaats opgeven. Als freelancer geef je dan in Griekenland je thuisadres op: je werkt als het ware van thuis, omdat je voortdurend van werkgever kan veranderen. Mijn collega woont echter nog thuis met zijn zus en zijn moeder. Om zijn thuisadres als werkadres te kunnen opgeven, heeft hij een schriftelijke bevestiging nodig van beiden, dat ze hem toelaten om van thuis uit te werken.

U begrijpt het al: mijn collega is nog lang niet klaar. Hij werkt hier ondertussen 4 maanden en is nog steeds niet betaald.

3 thoughts on “Lijdensweg van een collega

  1. Dat klinkt helaas bekend in de oren. Een kennis wou zijn diploma filosofie aan de Staatsuniversiteit van Moskou in Belgie doen erkennen. Iemand vond het blijkbaar een grappig idee om daarvoor een lijst te eisen van alle vakken die hij al die jaren had gevolgd, uiteraard “beëdigd vertaald” naar het Nederlands…

    In Europa is het niet veel beter: Belgische diploma’s worden in Frankrijk wel aanvaard (Europa hé), maar je moet daar ook een lijst van je stages kunnen voorleggen. In Frankrijk is het gebruikelijk om na de studies eens een weekje hier, dan weer een weekje daar stage te doen, in België niet, dus “dommage, monsieur, mais…”

  2. Mijn Griekse Lyceum diploma+cijferlijst moest ik ook beëdigd laten vertallen in NL voor de IB Groep en de Hogeschool zodat zij konden checken of het voldoende was. Op zich vind ik dit niet vreemd aangezien het in het Grieks stond. Maar na het opsturen van een kopie van het origineel en de vertaalde stukken was ik klaar. Bij elkaar 3 weken geduurd. Niet slecht lijkt mij….

  3. @Bruno

    Ik zou mij zwart laten uitbetalen zolang ik geen BTW nummer kreeg om toch mijn rekeningen te kunnen blijven betalen. Straks zijn zijn werkzaamheden klaar bij jullie bedrijf en dan moet hij met terugwerkende kracht achter zijn geld aan wat een helse klus kan worden… Ik ken jouw baas uiteraard niet, maar heb dit vaak zien gebeuren in GR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *