I ♥ GR – tweede ronde (deel 9)

De voorlaatste 10 plaatsjes uit de 100 mooiste bestemmingen in Griekenland kwamen gisteren aan bod. Ook dit keer heb ik weer maar de halve uitzending gezien (wat een gek uur toch: 19u op een zaterdag).

  1. Plastiras meer: dit stuwmeer in centraal Griekenland ligt niet al te ver van de Meteora-kloosters, meer bepaald in de buurt van het provinciestadje Trikala. Het is een prachtig natuurgebied. Ik ben er een keertje rond gereden in april, en ik waande me werkelijk in Zwitserland. Op de bergtoppen rondom het meer lag nog sneeuw en op het meer zelf, lag nog een laagje ijs op bepaalde plaatsen.  Het is niet enkel geschikt als bestemming voor een uitstapje, maar je kunt er ook heus op vakantie gaan. Absoluut een bezoek waard.
  2. Ithaki: Odysseus is er jarenlang naar op zoek geweest. Wij weten ondertussen dat het een van de Eptanissa is; de 7 groene eilanden ten westen van Griekenland. Klein, mooi, groen, turqoise… het is een zeer mooi eilandje. Wetenschappers beweren dat het vroeger vast zat aan het nabijgelegen, grotere Kefalonia en dat dit het mythologische Ithaca was.
  3. Pylos: Pylos is een plaats die reeds bekend is van uit de oudheid. Het paleis van Nestor is er teruggevonden. Pylos ligt op het zuidwestelijke puntje van de Peloponnesos, en is misschien beter gekend onder zijn Italiaanse naam Navarino. In Navarino werden tijdens de Griekse onafhankelijkheidsstrijd alle Turkse burgers afgeslacht.
  4. Volos: de hoofstad van de prefectuur Magnisia is de plaats om naar de Pelion, het land van de Centauren, te trekken. Het is de plaats van waaruit de ferries naar de Sporadeneilanden vertrekken. Een ander, bekender schip, de Argo, is van hieruit vertrokken naar Colchis, om het gulden vlies te gaan halen, onder commando van Jason. Volos is hier in Athene vooral bekend als een stad waar je heerlijke mezedes kunt eten, rijkelijk vergezeld van tsipouro.
  5. Chania: voor velen de mooiste stad van Kreta. Ik zal de schoonheid van Chania zeker niet betwisten. Het is gewoon een must voor iedereen die naar Kreta trekt. In de zomer is het er wel verschrikkelijk druk. Chania is de poort naar de Lefka Ori (de witte bergen) en het vertrekpunt voor een uitstap naar de befaamde Samariakloof. Het gezellige haventje is heerlijk om te kuieren en een hapje te eten, maar parkeren tijdens het toeristische seizoen is een even hels karwei als in Athene.
  6. Epidaurus: het bekendste oude theater, dat ligt aan de oostkust van de Peloponnesos. Het wordt nog steeds gebruikt voor voorstellingen (voornamelijk Griekse tragedies: oscarwinnares Helen Mirren speelde er afgelopen zomer nog). In de zomer kun je vanuit Piraeus een boot nemen om ‘s avonds een toneelstuk bij te wonen. Midden in de nacht keer je nog terug. Epidaurus is echter niet alleen een theater – er ligt nog een heel asclepion achter; een oud ziekenhuis zeg maar. Toneel en ontspanning werd door de oude Grieken bekeken als een soort van medicijn waar je beter van werd. De nieuwe Grieken houden het bij pilletjes. Vlak bij Epidaurus ligt het het dorpje Oud-Epidaurus aan de kust. Hier is een kleiner theater terug te vinden. Ook dit dorp is het bezoeken meer dan waard.
  7. Iraklio: u misschien beter bekend als Heraklion. Voor velen niet echt een bezoek waard, want de hooofdstad van Kreta lijkt in vele opzichten op Athene, maar toch is het een boeiende mooie stad waar je wat tijd moet voor uittrekken. Uiteraard moet je hier het museum gaan bezoeken waar vondsten staan tentoon gesteld uit Knossos en Phaestos, maar een wandeling door de stad zelf toont heel wat resten van de Venetiaanse beschaving.
  8. Patmos: dit eiland in de Dodecanese groep is de plaats waar Johannes zijn visioenen kreeg en de Openbaring schreef. Daarom wordt Patmos nog steeds het eiland van de Apocalyps genoemd (αποκάλυψη in het Grieks betekent letterlijk openbaring). De grot waarin Johannes zijn visioenen had, is nog steeds te bezoeken. Ik heb me laten vertellen dat het verder een heel rustig eiland is, waar niet zo erg veel te beleven is, maar misschien zijn er lezers die er meer over kunnen zeggen.
  9. Galaxidi: als je vanaf Delfi een beetje verder doorrijd naar de kust, kom je voorbij het grootste olijvenwoud van Itea in Galaxidi terecht. Een prachtig, schilderachtig plaatsje met een rijke geschiedenis (o.a. in Galaxidi werden de schepen gebouwd die werden ingezet in de zeeslagen met de Ottomaanse vloot tijdens de Griekse onafhankelijkheidsstrijd). Nu is het een bestemming waar je rustig aan zee kunt smullen van de verse vis en garnalen. Galaxidi is ook bekend om zijn bloem-oorlog op Kathari Deftera – de Propere Maandag aan het begin van de Griekse Vasten. Het is niet helemaal duidelijk waar deze gewoonte vandaan komt, maar men gelooft dat ze haar oorsprong vindt in Byzantium.
  10. Zuid Euboia: net zoals Noord-Euboia kan ik niet zo veel zeggen over dit deel van het eiland. Vanaf de oostkust van Attica (Vanaf Sounion tot Rafina) zie je het zuiden van Euboia (Evia), met de grootste haven Karystos. Met de boot ben je daar op een uurtje vanaf Radina. Wil je met de auto vanuit Athene, dan ben je al gauw 4 uur kwijt, want je moet eerst naar het noorden, de brug van Chalkida over, en dan weer terug naar het zuiden.  Ik hoor graag positieve berichten van mensen die er al zijn geweest, want het is nooit in mij op gekomen om vakantie te nemen op Euboia en daarin ben ik misschien wel fout.

11 thoughts on “I ♥ GR – tweede ronde (deel 9)

  1. Ithaki: daar zou ik eens graag naar toe gaan. Maar, naar het schijnt, is men er nu er nog altijd niet uit welk eiland er precies door Homeros bedoeld wordt. Verscheidene van die groep eilandjes komen in aanmerking. Ook in reisverhalen is er geen oplossing over de juiste ligging.

    Chania: prachtig en heel pittoresk, lieflijk en charmant. Toch verkies ik Rethymnon, al kan ik er geen enkel doorslaggevend argument voor geven. Toch zeker de top-3 waard.

    Volos: moet ik zeker eens bezoeken. De hele geschiedenis van de Argo is me welbekend. Daar woont ook trouwe lezeres @Jenny.

    Epidaurus: Als historische site, voor mij bijna evenveel waard als de Akropolis in Athene. Wel een beetje verwaarloosd de laatste tien jaar, en de gidsen daar laten heel veel te wensen over. Zeker een nominatie waard, maar geen nummer één. En het oude stadje: zo zijn er talloze in Hellas. Nummer 4…

    Iraklio: Net zoals ik heel graag in Athene ben, hou ik ook heel veel van Iraklio in Kreta. Het biedt zoveel meer dan het schitterende archeologische museum en het Venetiaanse fort. Een wandeling op, of langs de muren van de indrukwekkende stadsomwalling leidt je naar mooie uitzichten over zee en minder toeristisch gekende plekjes, zoals het historisch museum (met de enige schilderij van El Greco) en het graf van Nikos Kazantzakis om er enkele te noemen. (gegarandeerd dat geen 10% van de toeristen weet waarom de luchthaven van Heraklion zo heet). Als je in de binnenstad dan nog het historische centrum met de pinacotheek, restaurantjes bezoekt, eet je de vis even lekker als in Pireaos aan je deur, vaak voor de helft van de prijs. En je mag ze ook in de keuken gaan uitkiezen. Voor mij dus: dé nummer één.

    Patmos: overroepen eilandje, enkel en alleen bekend omdat Johannes daar in zijn laatste levensdagen zijn evangelie zou geschreven hebben. (zelfs ong. 40 à 50 jaar na de feiten die hij beschrijft. Hoeveel historische waarde bevat dat dus nog? Maar kom, dit is een andere zaak.) Weinig of geen sfeer en minder bezienswaardig dan Efese, waar hij samenwoonde met Maria. Patmos dus zeker schrappen, nog geen nummer tien waard!

    Euboia: zelf nog nooit geweest, wel in Marathon, Nea-Makri en Rafina. Maar van collega’s vernam ik dat Euboia wel degelijk de moeite waard is, zonder meer. Nummer zes of zoiets…

    De andere plaatsen ken ik niet, dus ook geen commentaar hierover.

    Groetjes van een Griekenlandfan, met -ik weet het- heel subjectieve, maar welgemeende commentaar. En hopelijk niet te veel tumult en oproer in Athene vannacht…

  2. @Leo, ben je zeker dat Johannes het evangelie op Patmos heeft geschreven, en niet de Openbaring?
    Is Johannes de evangelist trouwens dezelfde persoon als de Johannes die de Openbaring schreef?

  3. @Bruno, zoals ik al eerder zei is Euboia echt de moeite. Karystos is een heerlijk havenstadje. Marmari vlakbij heeft een uniek zandstrand : een soort zandschiereilandje waar je prachtig kan zwemmen. En hoe meer noordelijk, hoe mooier de natuur. Alleen Eretria is een toeristische schandvlek.
    En eindelijk Ithaka er bij nu : schitterend, ongerept en avontuurlijk. Er aanleggen met de boot is een belevenis.

  4. @Leo: naar verluidt zijn er op Evia een aantal uitstekende kuuroorden voor mensen met allerhande gezondheidsproblemen, maar omdat ze niet echt op toeristen gericht zijn, is dat weinig gekend.
    @Bruno: volgens de traditie heeft de H. Johannes de Theoloog idd. zijn Openbaring gehad op Patmos. Volgens diezelfde traditie is Johannes ook de auteur van het 4e evangelie. Er zijn veel argumenten pro en contra beide beweringen. De evangelies zijn wellicht een schriftelijke neerslag van een aantal ooggetuigenverslagen (minstens 2), waar pas rond 180 een naam werd opgeplakt, zodat die discussie m.i. wel nooit zal kunnen beslecht worden.

  5. @Bertinos, ik heb me in Belgie ooit laten vertellen dat Johannes de Theoloog zeker niet Johannes de discipel van Christus was. Chronologisch zou dat erg moeilijk zijn, want dan zou de man bijzonder oud moeten zijn geworden.
    Toch hoor ik hier in Griekenland dat het om dezelfde persoon gaat.

  6. @Bruno: volgens de orthodoxe Kerk werd hij 95 jaar oud. Dat is ongewoon, maar niet onmogelijk voor die tijd. De gemiddelde levensverwachting was toen laag door kindersterfte en epidemieën.
    Hoe dan ook: er zijn weinig orthodoxe christenen die de Bijbel op een (Amerikaans-)fundamentalistische manier lezen als een historisch correct verhaal (anders was 1 van de 2 versies van Judas’ zelfmoord zeker al geschrapt), maar als een geestelijke handleiding. Elk evangelie legt daarbij eigen accenten. Er staat ook regelmatig dat sommigen niet wisten wat ze van de gebeurtenissen moesten denken, zeker niet van de (verhalen over) de Verrijzenis…

  7. @Leo: sorry, die kuuroorden zijn in het (groene) noorden van Evia. Het belangrijkste is Edipsos, dat geroemd werd door Aristoteles, maar waar ook Churchill, Greta Garbo en Maria Callas kwamen herbronnen 🙂

  8. Geweldig, had mijn keuze kunnen zijn! Ik ben het overal mee eens… Ben alleen nog niet op Patmos geweest en op Ithaki. En ach ja, dit laatste eiland blijft nog lang op mijn lijstje. Voor mijn gevoel moet ik onderweg blijven ;). Mijn weblog heet tenslotte niet voor niets ‘Onderweg naar Ithaka’!

  9. Volos stad heeft weinig aantrekkelijks tenzij een brede zeedijk vol restaurantjes en cafe’s maar het Pelion schiereiland is erg mooi ,gelegen tussen baai en zee , dus overal baaitjes en strandjes . De zichten vanop de berg zijn ook erg aantrekkelijk .

  10. Chania en Nafplio zijn de mooiste steden van GR zegt men. De venetiaanse haven van Chania is zeker heel mooi, maar in de haven ga ik toch zeker niet eten in 1 van de vele tourist-traps. Uitzonderingen zijn visrestaurant Apostolous bij het oostelijke einde vd haven en Monastiri bij de moskee. Monastiri is wel prijzig maar erg lekker. To Vassiliko is ook wel te doen, maar ‘s winters dicht omdat je er niet binnen kan zitten wegens te klein.
    Parkeerprobleem is zeer reeel in Chania.

    Rethymnon is bijna zo charmant als Chania maar nog veel kompakter.

    Het archeologisch museum in Iraklio zit al enkele jaren dicht wegens renovatie.
    Het natuurhistorische museum is er zeker een aanrader. Het nieuwe aquarium schijnt er ook mooi en goed uitgerust te zijn.
    Verder vinden Chanioten Iraklio maar niks, hoewel het veel leuke kleine pleintjes heeft.

  11. chania keramia chania keramia chania keramia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *