Een jaar zonder Alexis

Dat het een woelig weekend zou worden in Griekenland, was duidelijk. Hoe woelig, dat viel nog af te wachten. Het is ondertussen net een jaar geleden (op 6 december) dat de tiener Alexis Grigoropoulos werd gedood door een kogel van een dienstwapen van een agent (het proces moet nog worden gehouden – tot er de uitspraak is, gebruik ik nog niet het woord “vermoord”).

Rellen waren er, en het ging er soms nogal heftig aan toe. Maar de onlusten zijn niet te vergelijken met de rellen van vorig jaar. Toen barstte er een heuse bom: het ging niet alleen om de reactie op de dood van de tiener. Nee, jongeren kwamen op de straat om hun desillusie met het hele Griekse politieke bestel af te reageren. Een generatie die geen hoop heeft op een betere toekomst en die dagelijks werd geconfronteerd met corruptie van hen die het land horen te leiden, pleegt al wel eens aggressief te worden. Kwam daar nog bij dat de overheid de politie de opdracht had gegeven om niet te reageren (vorig jaar hadden we een rechtse regering die nog steeds het complex van de burgeroorlog niet had afgeschud en dus niet drastisch durfde op te treden).

Dit jaar liep het niet uit de hand. Minister van Burgerlijke Bescherming Chrysochoidis had al gezegd dat de politie klaar zou staan. Dat was ook het geval. Er zijn 275 mensen opgepakt en minstens 22 zijn voorgeleid. Het ging voornamelijk om de professionele relschoppers, de zogenaamde anarchisten uit Exarcheia, die altijd van de partij zijn als er relletjes zijn. De rellen gisteren hadden niets te maken met de herinnering aan Alexis Grigoropoulos. Die jongen wordt nu een martelaar gemaakt voor een zaak … ja, voor welke zaak eigenlijk? Waarom wordt er geprotesteerd? Er was gisteren een stille optocht als protest tegen zijn dood, maar die werd overschaduwd door de rellen. Toch zijn die rellen niet zwaarder geweest dan op bijvoorbeeld 17 november. De politie heeft drastischer opgetreden (de PASOK regering zeult geen burgeroorlog-schuldcomplex met zich mee) en dat heeft vruchten afgeworpen. Dat neemt niet weg dat er weer etalages zijn gesneuveld in het centrum. Ook de vuilniscontainers werden nog maar eens in brand gestoken. Net op het moment dat de vuilnisdienst in staking was (perfect timing). Het vuilnis werd niet opgehaald en er was dus heel wat brandbaar materiaal beschikbaar. Minister van Binnenlandse Zaken Ragoutsis zal de burgemeester van Athene aanklagen omdat die er niet voor had gezorgd dat het vuilnis was opgeruimd. De burgemeester op zijn beurt doet de vuilnisdienst een proces aan omdat ze net nu staakten.

Niet alleen in Athene waren er optochten, maar ook in de andere grotere Griekse steden. Daar hoorde je weinig over, want daar waren geen rellen en de media wilde rellen zien, natuurlijk. Die rellen concentreerden zich voornamelijk in de buurt van de universiteit: het polytechnio en de rechtsfaculteit, waar een paar heethoofden de Griekse vlag verbrandden (nog altijd een daad die veel reactie meebrengt in Griekenland) en een anarchistenvlag buiten hingen. Toen de rector de situatie wilde kalmeren, werd hij aangevallen. Resultaat: de man ligt op intensieve zorgen met een hersenschudding en hij heeft bovendien een lichte hartaanval gekregen.

In het hele land zijn rond de 50 scholen bezet. Waarom? Ik weet het niet. Is dat een protest tegen het politiegeweld? Waarom moeten daar scholen voor worden bezet? Door de griep-paniek zijn er ook nog eens een heel aantal andere scholen gesloten, dus de leerlingen (en leerkrachten) hebben nu al vakantie.

Vandaag zullen er nog acties worden gehouden. Rond de universiteiten zal dat zeker weer tot opstootjes leiden.

Voor de familie van Alexis Grigoropoulos moet dit erg pijnlijk zijn. Hun zoon wordt een martelaar gemaakt, terwijl hij wellicht gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was…

6 thoughts on “Een jaar zonder Alexis

  1. Er is geen reden om een school bezet te houden. Zoals je al in een eerdere post aangaf, redenen kunnen verschillen van onzin tot zeer belangrijke zaken, zoals de vorm van de tiropita in de kantine… Het is gewoon een excuus om avontuurlijk te zijn, geen lessen te hoeven volgen, en om te kunnen vernietigingen voor de lol… Er wordt ook vaak met de officier van justitie bedreigd en met het verhalen van de kosten op de daders, maar in bijna 20 jaar heb ik dit nooit ziet gebeuren…

  2. Oef @Bruno, dank voor de relevante informatie. Toen ik het nieuws gisteren op vtm zag, vreesde ik het ergste. Als ze dan eens berichten over Griekenland is het overdreven, sensatiegericht en negatief. Het zag er echt weer ‘burgeroorlogachtig’ uit. Wat ze met een aantal beelden al niet kunnen suggereren.

  3. @Mario

    Nee hoor geen burgeroorlog maar eindelijk een politie die optreedt tegen die kansloze gasten die alles wat vast en los zit vernielen. Was de politie in NL maar ook zo adequaat… Je mag ze hier zelfs voor lul uitmaken, omdat je het dan zogenaamd niet tegen het uniform hebt maar tegen de persoon zelf…. Moet je maar in Spanje proberen, staat er direct Guardia Civil op je r**t gebrandmerkt.

    Vorig jaar had de politie in Athene opdracht om niets te doen en alles te negeren. Toen was het echt burgeroorlog omdat men maar zelf actie ondernam om zijn bezittingen en medemens te redden.

  4. Ik vind het heel erg dat zo’n trieste gebeurtenis als de dood van de 15-jarige jongen door ‘professionele relschoppers’ (en dat zijn het!) wordt ‘benut’ om weer eens flink te keer te gaan. Zij genieten van het geweld, en bekommeren zich echt niet om het lot van de familie van de jongen. Heel erg!

  5. Wat wij hier vooral zien zijn inderdaad beelden van ‘profs’. Geen toevallige relschoppers maar militair-uitgeruste engerds. Helmen, professionele gasmaskers ( waar kóóp je zoiets ?!) combat-boots. Je ziet nauwelijks wie ‘actievoerders’zijn en wie bij de politie hoort. Lijkt goed voorbereid in ieder geval, niet zoals wij, ‘vroegâh’ , met een oud beddenlaken en hooguit een sneu verfbommetje. Ik miste ook al iets met een eis of toch minimaal een pakkende leuze. Dit lijken krachten die erop uit zijn de samenleving te ontregelen. Staat er niet nog ergens een eiland leeg?

  6. En dan niet vergeten dat de GR rellenschoppers , versterking vanuit het buitenland gekregen hebben en waren waarschijnlijk ook goed ‘getraind’ .
    De duiste pers kwam troosten door te zeggen dat zij het ook niet onder de markt hebben met terrorisme en anarchisme !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *