Ongeloofwaardig

Wat we eigenlijk allemaal al wel hadden verwacht, gebeurt nu ook. Griekenland wordt officieel als ongeloofwaardig beschouwd. Althans wat betreft waardepapieren voor staatsleningen met een langere looptijd. En dat volgens kredietbeoordelaar Fitch. Griekenland is stilaan de paria van de EU aan het worden: er is geen geld, geen kredietwaardigheid, het is het meest corrupte land van Europa.

Binnen de Europese Commissie gelooft men niet echt in Griekenland meer. De maatregelen die de regering aankondigt, zijn wel goed, maar men merkt dat het vooral bij woorden blijft en dat er weinig daden volgen. Wat wij hier in Griekenland zeker zullen voelen, is het feit dat we meer belastingen zullen moeten gaan betalen. Deze maatregel kan de bevoegde eurocommissarissen niet bekoren, want het is geen structurele maatregel: verhoging van de belastingen kan enkel als tijdelijk worden beschouwd.

De kostelijke overheidssector moet dringend besparen. En daar wringt het schoentje. PASOK heeft heel wat verkiezingsbeloftes gemaakt. Papandreou heeft altijd aangekondigd: “het geld is er”. Maar het geld is er niet. En vele Grieken hebben voor PASOK gestemd in de hoop dat er weer geld wordt rondgestrooid. PASOK is namelijk een socialistische partij, en die partij is er voor de kleine man en zal dus altijd geld uitdelen. Zo heeft de Griek het geleerd, en zo wil hij dat het blijft.

Nu men merkt dat het geld er niet zal komen, begint het volk te morren. Nu de onlusten van 6 december achter de rug zijn, beginnen de betogingen van allerlei ontevreden bevolkingsgroepen. Zal de overheid het aandurven om boude maatregelen te nemen? Met een surplus van 10% op de volgende oppositiepartij (Nea Dimokratia, die na 5,5 jaar wanbeheer nog lang zal mogen dromen van de macht) heeft de regering het mandaat. Heeft ze ook de branie om structurele maatregelen door te voeren en de Griekse maatschappij te veranderen?

23 thoughts on “Ongeloofwaardig

  1. Misschien moeten ze eens beginnen met de publieke sector saneren. Veel te veel ambtenaren. De afgelopen 20 jaar zijn duizenden, maar ook duizenden mensen aan een baan geholpen door hun ‘μέσον’. En echt hard lopen ze niet. Volgens zit 3/4 van de ambtenaren een beetje uit hun neus te vreten de hele dag.

    En daarna de belastingdienst moderniseren. Zoals het nu georganiseerd is, is Griekenland de walhalla van de belasting ontduikers. Voorbeeld. De baas van een nicht die eigenaar is van een franchise bank filiaal verdiende vorige maand (en het was een gemiddelde maand) 30.000 eu schoon aan de haak. Hij geeft echter bij de belastingdienst een jaarlijkse netto winst op van 0 euro. Als je dit in NL probeert, wordt je per abuis uitgenodigd bij de plaatselijke belastingkantoor met je administratie voor een controle. Ook heeft de belastingdienst toegang tot alle bankrekeningen (niet dat ik het hier per se mee eens ben…) en indien rare stortingen plaatsvinden die niet verklaarbaar zijn gaat er direct een belletje rinkelen en een zwaailicht draaien. In GR haal je een stempel bij de lokale belasting ambtenaar en klaar is kees. Je boeken zijn voor dat jaar gesloten…

  2. Griekenland gaat waarschijnlijk de kant op van Dubai – dus dat belooft… .

    Er zijn zoveel dingen die moeten veranderen en we hebben het hier al 100-den keren over gehad. Maar de Griek verandert niet zomaar. De rest is Europa en de Grieken beschouwen zichzelf als een beetje ‘meer’ of een beetje ‘slimmer’ dan de rest. Jammer dat die uitleg niet pakt buiten Griekenland. Europa verliest Griekenland niet meer uit het vizier en dat is misschien maar goed ook. Het wordt tijd dat er wat orde op zaken wordt gesteld… . Ik ben alvast benieuwd…

  3. N.a.v. een uitgebreid artikel in De Tijd (08/12/09), zond Radio 1 gisterenochtend een reportage uit over de situatie in Griekenland. Het is dus inderdaad wel degelijk zo ver.
    ( http://www.tijd.be/nieuws/archief/Doos_van_Pandora-in_Europese_achtertuin-l____Schuldcrisis_dreigt_in_Griekenland_____l____Geduld_Europa_met_-Griekse.8269453-1615.art?highlight=Griekenland
    http://www.tijd.be/nieuws/economie-financien/-Moedige_actie_nodig_in_Griekenland-.8269733-600.art )
    De praatjes zijn over. Griekenland op de rand van het failliet + verlies van alle geloofwaardigheid bij Europa… Ben even benieuwd als jou @Sakis, vooral naar wie hier het gelag zal betalen.

  4. zeker gaat niet goed maar bij zulke berichten denk ik ,Look whos talking.
    over welke europa hebben wij er over. de al lang falliete hongaren en de nog coruptere boulgaren en roemanen. of de portugesen en de spanjaarden. buiten Cyprus dat mooi Russish capital wit washt de rest van europa is een groot probleem. of is alles in nederland zo mooi nu.
    verdorie ,wie wordt rijker met dat geleende geld?? de griekse producent van pitta brodjes of de fabrieken in europa waar aan gr. een beste klant heeft. Siemens ,Alcatel, de grootste pharma fabrieken!!!

  5. Nu je het aanhaalt Tzeni , ik bedoel die pharma fabrieken of importeurs . Een Pnevnomax inenting kost van de ene importeur 15Eur , van de andere 16Euro en van de Griekse Staat :47 EUR ! En nu is die sedert de zomer niet meer verkrijgbaar tenzij in het zwart.
    En inderdaad @Roosje,de buitenlandse pers haalt voortdurend de precaire griekse situatie aan maar ik vraag me af of er nu eindelijk niet eens gecontroleerd wordt wat er met al die enorme leningen gebeurd is .Die gelden zijn in ijle lucht opgegaan en nadat ze hun zakken gevuld hebben :” après nous le déluge !”

  6. @Tzeni ik vrees net dat het dat is waardoor de situatie zo ver is kunnen komen, en waardoor ik ook helemaal niet in een snel herstel geloof: de eerste Griekse reactie op kritiek of negatieve berichten is altijd defensief, en anderen met de vinger wijzen: eens even stilstaan en oplossingen zoeken is er zelden bij…

  7. ik zeg al lang . Το προτεκτορατο δεν βγαινει απ τον πατο!!!het rijmt ook heel mooi.
    zeker is belangrijk wie de krietiek levert. nooit van gehoort. de ezel kan toch noot de haan als kefalas uitmaken!!!hij heeft praktish zelf een grotere kop.
    dat over krisis en fallisement en zwaarte schaap neem ik nooit serious.hoe is met de wonder van tien jaar geleden van Ierland??

  8. jenny ,de griek wil snel verdienen. dus iemand zo een mangkas wordt rijk en verkoop dure medicinien aan de stad.

  9. gek genoeg dec 1893 was gr. echt bankrupt. zoek Trikoypis, Δυστυχως επτωχευσαμαι!!

  10. En nu is Griekenland, als slechtste leerling van de klas, ook nog eens verantwoordelijk voor het zakken van de koers van de Euro tegenover de dollar!
    Dan kan alleen maar ten goede komen aan de export van de EU! Bravo Ellada!

  11. Δυστυχώς επτωχεύσαμε!!
    Trikoupis zei dit exact 116 jaar geleden!!!

  12. Even een positieve noot tussendoor: nu zondag boomplantactie (mmv SKAÏ) op de (verbrande) Pentelis! Vanaf 12u aan Agios Silas.

  13. doe de groeten aan Apostolis ,Thymios en de Tsolias.
    even on topic. wie weet hoe hoog is werkeloosheid in Spanje en of het klopt dat Duitsland ook bijna tegen een finacieel controle van de Eu gaat. zo als Almouni aan ons doet.

  14. @Tzeni: Apostolis IS de Tsolias. Hij maakt mijn dag altijd goed.
    Ik hoorde dat Duitsland afstevent op een begrotingstekort van 6%. Van Spanje weet ik het niet.
    Maar dat er overal met cijfers wordt gegoocheld, daar ben ik van overtuigd. De meesten weten het gewoon beter te verstoppen dan de Grieken.

  15. @Bruno: dat geloof ik niet. De Grieken zijn meesters in het verstoppen :). Iedereen was de laatste tijd zo bezig met het zoeken in de Griekse puinhoop dat ze de rest van Europa even uit het oog waren verloren 😉

  16. nee!! apostolis is Tzeni Botsi. ( ik weet het wel).
    Wij gaan niet bankrut!!de kavalery komt er aan,
    wij hebben de steun van Frankrijk en Duitsland. voor alle andere landen incl Almouni ,zo als wij zeggen in gr. poios toys gamaei autous of astous na kourevonte!!!

  17. Ik vond hier een heel handig overzicht van de economische cijfers van alle Europese landen:
    http://www.nrc.nl/achtergrond/article2146829.ece
    (Helaas maar bijgewerkt tot juli 2009. Het Griekse begrotingstekort staat er nog op 2,4% ipv 12,7%.)
    In één oogopslag wordt duidelijk dat Griekenland een van de koplopers is qua staatsschuld. Ik vind het ingewikkelde materie, maar wat ik van de hele toestand begrijp is dit: omdat het ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van Griekenland deze week naar beneden bijstelde, moet het land steeds meer rente betalen over staatsobligaties in vergelijking met andere Europese landen. En de staatsschuld is opgelopen tot 110% van het BBP. Oei.

  18. @ Bruno
    Oei, Bruno, wat schrijf jij daar! Ik denk dat @ Sakis er pal op zit! Grieken zijn inderdaad meesters in het verstoppen, wij in België kunnen dat ook wel, maar niet op die schaal. Typisch voorbeeld zijn de werkloosheidscijfers: jarenlang heeft de Europese Unie de cijfers van de Griekse werkloosheid niet kunnen/willen publiceren omdat ze wisten dat ze niet correct waren. Ik volg die zaken al jaren op, ik werk nl. in die branche.
    De Europese Commissie publiceert twee keer per jaar een overzicht van de economische toestand in de EU met daarin een prognose voor de volgende 2 jaar. Je vindt die op deze pagina:
    http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/specpub_list12526.htm
    De recentste is: European Economic Forecast Autumn 2009.
    Vanaf pagina 67 is er een bespreking per land. Griekenland staat op blz. 94.
    Ik geef even volgende cijfers over de overheidsschuld mee: het eerste cijfer is het gemiddelde van de periode 1992-2005, het tweede cijfer de prognose voor 2011:
    Italië: 112, 01 % – 117,8 %
    België: 114,7 % – 104,0 %
    Duitsland: 57,6 % – 79,7 %
    Ierland: 56,2 % – 96,2 %
    Griekenland: 114,7 % – 135,4 %.
    Door de economische crisis stijgt overal de overheidsschuld. Hier in België zaten we al een paar jaar onder de 100 % maar we stevenen er razend snel weer op af.
    Dat Griekenland nu die rating krijgt was niks nieuws voor mij, dat stond in de zomer van 2009 al vaak op Angelsaksische nieuwswebsites. Het scenario dat daar toen werd beschreven eindigde in: Griekenland uit de euro, dan Italië, dan Spanje, dan Portugal, de zogenaamde PIGS-landen (Portugal, Italy, Greece, Spain – what’s in a name). En tenslotte het einde van de euro…. Maar dat zal niemand verwonderen zeker als je weet van waar die info komt…

  19. @Josee, ontluisterende cijfers, maar ik bedoel dat de Griekse skeletten nu al uit de kast vallen, terwijl de Belgische pas veel later tevoorschijn zullen komen. Ik ben er zeker van dat alle landen wel een en ander te verstoppen hebben. In Belgie zijn werkloosheidscijfers toch ook zwaar gemanipuleerd?

    Ik vraag me af of de Grieken het aan hun hart zullen laten komen. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

  20. dat soort senarios en cijfers zijn mooi en aardig ,geef werk aan genoeg dik gespekte nekken, ik geloof nergens aan. alles was ,is en zou blijven gestuuurt ergens vandaan. wij hebben genoeg andere problemen in gr ,op alle niveaus . dat van de euro zullen ze maar zelf in brussel oplossen.
    nog eens ΕΟκ και Νατο ,το ιδιο συνδικατο.
    οξω πουστηδες απο την καλυβα!!!
    ps . een tijd geleden had iedereen over de wonder van ierland. wat is er mee geworden?? en island dan??

  21. @ Bruno
    Zwaar gemanipuleerde werkloosheidscijfers in België? Hoe bedoel je? Op welke feiten baseer je je om dit te stellen?

    Die Griekse lijken zijn trouwens al lang uit de kast aan het vallen. Zie dit artikel van oktober 2009 en het commentaar van een zekere Nick op het artikel:
    http://centreforeuropeanreform.blogspot.com/2009/10/greece-nowhere-to-hide.html
    Het einde van de euro vind je o.a. in volgend artikel van dezelfde website (het Centre for Europe zegt van zichzelf dat het pro Europa is!). Het artikel dateert van januari 2009:
    http://www.cer.org.uk/pdf/essay_10_euro_7jan09.pdf

  22. @Josee, ik bedoelde enkel: wie zit er in de werkloosheidscijfers? Enkel diegenen die een uitkering krijgen? Iemand die op brugpensioen wordt gestuurd, is toch ook in feite werkloos? Ik bedoel maar dat er allerlei constructies zijn uitgedacht om mensen een ander statuut te geven, wat nog steeds niet wegneemt dat ze in werkelijkheid wel werkloos zijn. Ik spring een beetje los om met de term, maar ik blijf er bij: statistieken kun je manipuleren. Als er geen eenduidige methodologie is binnen Europa, dan kan je volgens mij die statistieken niet vergelijken.
    Wat er nu met Griekenland gebeurt, is totaal geen verrassing, nog het minst van al voor de Grieken zelf. Het zal Georgos Papandreou veel moed kosten om iets aan de situatie te veranderen. De sociale onrust is al begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *