I ♥ GR – tweede ronde (deel 10)

Vandaag is het de laatste aflevering in deze ronde van de uitzending I ♥ GR. Jammer genoeg heb ik dit weekend enorm veel werk, en zal ik mijn dagen op kantoor moeten doorbrengen, dus de uitzending zal aan mij voorbij gaan. Welke plaatsen komen dit keer aan bod?

  1. Tinos: dit Cycladische eiland is nog behoorlijk ongerept en niet supertoeristisch. Behalve dan op 15 augustus, wanneer massa’s pelgrims vaak op de knieën op bedevaart komen naar het eiland. Het contrast met het verderop gelegen cosmopolitische Mykonos kan niet groter zijn.
  2. Korinthe: deze stad op 70 km ten noorden van Athene is al bekend uit de Oudheid. Het hedendaagse Korinthe is een weinig zeggende stad, die niet zo veel te bieden heeft. Rond de stad zijn een aantal bezienswaardigheden, zoals Akrokorinthos, een oude stad gelegen op een eenzame berg (met een prachtig zicht over de streek), en de befaamde Isthmus, de smalle waterweg die iets meer dan 100 jaar geleden gegraven werd zodat schepen niet helemaal rond de Peloponnesos moeten varen om vanaf het noorden tot in Piraeus te geraken.
  3. Kefalonia: het eiland dat u wellicht kent van de film Captain Corelli’s Mandolin. Dit eiland aan de westkust van Griekenland wordt vaak geteisterd door aardbevingen. Het maakt de mensen er blijkbaar een beetje anders van, want Kefalonianen staan bekend om hun gekke humor en hun vreemd karakter. Als u een Griek kent wiens naam eindigt op -atos of -atou, dan kunt u er van op aan dat hij van Kefalonia komt. Het eiland staat hoog op mijn verlanglijst. Bijna waren we er afgelopen zomer op vakantie geweest, maar het is uiteindelijk het nabijgelegen en goedkopere Zakynthos geworden.
  4. Naxos: dit Cycladeneiland is bekend vanwege zijn “poort”. De “portara” is al te zien vanaf de ferrie en is de toegang tot de tempelruine. Naxos is nog vrij ongeschonden, en heeft mooie stranden. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar dat zal in de toekomst zeker veranderen.
  5. Agrinio: deze middelgrote stad in het westen van Griekenland is voor mij onbekend terrein. Ik weet wel dat je vanuit Agrinio de bergen in kan en dat je niet ver van Agrafa bent – misschien wel de meest ongeschonden plek in heel Griekenland.
  6. Metsovo: deze stad in noordwest Griekenland, in het ruwe Pindos-gebergte, is vooral bekend om zijn kaas. De Metsovone is wellicht de beste kaas die in Griekenland wordt gemaakt. Metsovo is een skigebied en een perfect bestemming voor een wintervakantie. In Metsovo kun je nog in contact komen met de oude Griekse gewoontes. Absoluut uw bezoek waard.
  7. Mesolonghi: de naam komt van het Italiaans (messo en laghi) en betekent “tussen de meren”. Mesolonghi is inderdaad een lagune in de golf van Patras. De plaats is vooral bekend omdat Lord Byron er aan de zijde van de Grieken vocht tegen de Ottomaanse overheerser en er bezweek aan de moeraskoorts. Zijn hart ligt er overigens nog begraven. In Mesolonghi wordt het duurste product van Griekenland gewonnen: avgotaracho – de eitjes van de mullet (excuus – ik ken de naam niet in het Nederlands), goddelijk lekker.
  8. Athene: moet ik nog iets schrijven over Athene dat u nog niet weet? De eerste kennismaking met de Griekse hoofdstad is voor velen een schok: het lijkt alsof je in het Midden-Oosten bent terecht gekomen. Overal cement en flatgebouwen en een enorme chaos. Maar als je eenmaal door de steegjes van Plaka en Monastiraki wandelt, vergeet je dat allemaal. Ook een bezoek waard: de Lykavittos-heuvel, Hymettos, en alle oudheidkundige bezienswaardigheden. Een toer langs de musea is ook absoluut aan te raden. Voor de sportliefhebbers had ik graag gezegd dat je de Olympische infrastuctuur kunt gaan bekijken, maar die is jammer genoeg niet toegankelijk voor het publiek. Een bizarre situatie, want er zijn genoeg toeristen die willen zien waar die fantastische Olympische Spelen van 2004 werden gehouden.
  9. Delfi: wie ooit Athene bezoekt, moet gewoon ook naar Delfi. Deze oude archeologische site bevindt op anderhalf uur rijden van de hoofdstad en ligt in een bijzonder mooie streek. Hier begrijp je waarom de Oude Grieken deze plaats de navel van de wereld noemden. Ik ga er niet te veel woorden aan wijden: gewoon bezoeken!
  10. Olympos: nog een naam die we kennen uit de Griekse oudheid. De Olympus-berg is de woonplaats van de Griekse Goden. Niet verwonderlijk: het is de hoogste berg van Griekenland die tot in de vroege zomer gekroond is met sneeuw. De streek rond de berg is prachtig. Het beklimmen is enkel voor erg geoefende bergwandelaars, maar vanop afstand blijft het ook de moeite. Misschien best Thessaloniki als uitvalsbasis nemen om de berg te bezoeken.

15 thoughts on “I ♥ GR – tweede ronde (deel 10)

  1. @Bruno: wat een moeilijke keuze!!! Ik ken zeker niet alle genomineerde plaatsen, maar heb toch een top-3.
    Op nummer 3 zet ik Korinthe. Toen ik het fameuze kanaal voor het eerst zag, vond ik dat een wereldwonder: 80 m hoogteverschil met de weg, 23 m breed, 6 km lang (ongeveer) Zelfs vanuit het vliegtuig (van Kreta naar Brussel) zie je dat kanaal, als een klein blauw streepje. De Romeinse keizer Nero zou met een gouden spade de eerste steek gegeven hebben, zijn talloze slaven konden het echter niet verder uitgraven. Het oude Korinthe is heel zeker de moeite waard, zeker als je wat van de mythologie kent (Jason en Medeia enz.) en ook als je begrijpt waarom de apostel Paulus zoveel brieven aan de Korinthiërs schreef. Korinthe stond bekend voor de luxe-prostituees van de Afroditètempel, en Paulus waarschuwde de eerste christenen daarvoor. Heel bekend is zijn hooglied op de liefde, vaak voorgelezen bij een kerkelijk huwelijk.

    Nummer 2 gaat naar Delphi: een wondermooie site, uitgebreid en inderdaad een echte “must” om te bezoeken. Je hebt er wel haast geen schaduw en het is dan ook een opgave om in de zomer, in volle zon de klim te maken tot aan het stadion. Maar het heerlijk vers geperste sinaasappelsap beneden maakt alles goed en de zichten en de overblijfselen zijn adembenemend. Ook het bijhorende museum bevat schitterende beelden (De wagenmenner, de Kourosbeelden…) en pronkstukken. (De Omfalos, of hoe heet dat weer: de navel van de wereld)

    Nummer 1: dat kon je van mij zo al raden, Bruno! Athinai, agapi mou, kentro tou kosmou… (vergeef mijn fouten) :de Stad der Steden. Zonder verdere commentaar… (of ik zit hier morgenvroeg nog bezig!!!)

  2. Naxos moet je zeker bezoeken, ik ga er 2x per jaar heen & ken ondertussen de taverna’s, mooiste stranden, leukste dorpen. Ik ken Tinos ook redelijk goed & vind Naxos veel aantrekkelijker, het heeft mooiere stranden, lekkerder eten, mooiere dorpjes, etc.

  3. @Bruno, Kefalonia is werkelijk uniek. Het dorpje Assos met schiereiland (en fort) is ongelooflijk sfeervol. Het mooiste strand van Griekenland ligt daar trouwens in de buurt (Corelli). Fiskardo in het noorden is een gekend zeiloord en het enige dorpje dat ongehavend uit de aardbevingen kwam. Vanuit de havenplaats Sami kan je inschepen naar Ithaka. De hoofdstad Argostoli stelt niet voor (aardbevingen!) maar is wel tot en met Grieks. Je hebt er ook natuurfenomenen zoals een ondergronds meer dat je op kan varen, grotten, enz…
    De meest voorkomende naam is er trouwens Gerasimos.
    Ik vind Kefalonia één van de mooiste eilanden van Griekenland.
    Dat geldt eveneens voor Naxos waar wij de zomer van 2007 doorbrachten. Bezoek zeker Appolonia en de oude smergelhaven, al was het alleen maar voor de tocht.

  4. @Mario, afgelopen zaterdag hadden we het er nog over om de komende zomer naar Kefalonia te trekken (we waren al onder de indruk van Zakynthos, en iedereen zegt dat Kefalonia mooier is). Een combinatie met Ithaki lijkt me de perfecte vakantie.
    Na jouw interventie ben ik er nog meer van overtuigd dat we die kant uit moeten.

  5. e oxi ke Midden oost in Athene. midden oost heeft bettere eten. kijk een keer als je naar Beirout gaat.
    Athene is een slecht kopie van alles. met een griekse chaotish tint. maar ik hou van haar. zij heeft mij groot gemaakt.

  6. Ik was in Beiroet in de lente van 1997 (toen Johannes-Paulus II er overigens op bezoek kwam) en ik moest toch wel fel aan Athene denken. De Libanese keuken is inderdaad excellent!
    Maar Athene afdoen als een slechte kopie, vind ik erg onrechtvaardig hoor. Ik hou wel van de chaos, van het leven, maar het heeft me een tijdje gekost voor ik er aan gewend was.

    En kijk, @Leo vindt het zelfs de stad der steden! Zelf vind ik Rome wel mooier, maar niet zo levendig. Athene heeft echt wel voor iedereen iets te bieden, zelfs voor een natuurliefhebber!

  7. voor een natuurliefhebber moet je wachten tot dat de oude vliegveld een park wordt.
    was het simitis dat dit zou doen of Souflias. maar denk Simitis, souflias die luister niet naar zulke adviesen ,hij is nml doof.

  8. @ Tzeni
    Ze zijn allemaal doof…
    @ Bruno
    Voor de “natuur” ging ik vroeger vaak naar Pedion tou Areos. Vroeger was dat echt groen. 3 jaar geleden dat ik er langs liep was een vervallen droog stuk land…
    Maar als je een auto hebt, kun je richting Parnitha, Penteli waar je midden in de bossen terechtkomt (en de ontelbare tavernes :P). Helaas lijkt het alsof ik niet meer tegen Athene kan. Mijn laatste twee bezoeken zijn gepaard gegaan met een continu hoofdpijn, niet van de herie (daar wen je al na een dag) maar door de lucht (=uitlaatgassen/smog) die aldaar rondhangt… Mijn God wat een ellende. Ben erg verwend geraakt in Enkhuizen, rechts-boven-onder de zee (Zuiderzee), links de uitgestrekte weilanden…

    Kefalonnites zijn inderdaad een apart slag volk. Ik ken er een aantal en ze zijn allemaal…. nou ja goed, laat maar… Jammer dat ze op het eiland wonen, anders was het eiland paradijs op aarde… Korinthos is niet te verwarren met Isthmia waar de oude brug staat met de karakteristieke taverne. Daar kun je de grote cruiseschepen bekijken als ze op een afstand van 5 meter van je tafel langs varen. Korinthos zelf is niet heel bijzonder maar de archeologische opgravingen zijn wel de moeite waard om te bezoeken. Korinthos was immers na Athene en Sparta de 3e grootste stad (staat) van oud Griekenland (tenminste het vaste land, niet Kleine Azie inbegrepen). Wat cultuur betreft stonden zij hoger aangeschreven dan Sparta. Ze hebben zelfs een eigen soort zuil.
    Olympus is goddelijk. Die 12 rakkers woonden daar niet voor niets. Prachtige natuur.
    Mesolonghi is qua stad niet veel bijzonder maar de omgeving moet je toch eens bekijken. Het is echt bizaar om een stad te zien liggen midden in het water. De zoutbanken van Mesolonghi zijn (waren) erg bekend.
    Delphi is wederom prachtig, vooral de omgeving maar ook de stad zelf. Het mystieke druipt er vanaf. Maar je kunt beter niet in de zomer gaan. Te warm, te druk met toeristen en dat zijn wij niet! 😀

  9. Het klinkt inderdaad vreemd, maar je zit midden in het groen als je naar Parnitha trekt. Dat is natuurlijk wel een eind uit het centrum van Athene. Dichterbij is een wandeling op de Hymettus-berg echt wel de moeite. Je gaat achter het Hilton hotel naar boven, en klimt nog verder omhoog achter Kaisariani.
    De luchtvervuiling in Athene gaat gelukkig een beetje aan me voorbij: in Piraeus aan het water is het een heel stuk beter, en ik zit op kantoor in Marousi, net tegenover het Syggrou-bos, waar dus ook weinig vervuiling is.

  10. wij gingen vroeger als het had gesneeuwd met de papakia naar Parnitha. en naar Penteli ,naar Dionysos voor Peinirli.
    in Athene zijn meer mooi groene plekjes. Strefi en Lykavetos vond ik mooi. omdat ik werkte daar verder op ,Akadimias & Zoodochou Pigis.

  11. Kefalonia is inderdaad bijzonder, als je de tourist-traps maar links laat liggen. Als je van Volendam houdt, moet je zeker naar Assos en Fiskardo, het Mirtos-strand is wellicht fotogeniek maar dat is dan ook meteen de enige kwaliteit en op het ‘strand van Corelli ‘ klinkt van mei tot september onverdragelijke boembas-herrie. Gelukkig zijn er nog honderden andere stranden waar je zelfs in augustus moederziel alleen kunt zijn.
    Argostoli is juist een verrukkelijk Grieks stadje, waar je inderdaad niet heen moet voor de opwindende architectuur. (En wat Ithaka betreft,@ Bruno, hou het alsjeblieft stil als je er bent geweest…;-))
    Kefalonnites, ik wist niet dat ze zo heetten…, je hebt er inderdaad heel aparte types onder. Maar ik heb ook hun goede kanten leren waarderen, topzorg in het Argostoliaanse hospitaal!
    ( En wisten jullie dat de geiten op de hoge bergweiden van de Ainos gouden tanden hebben? Zelf gezien!)

  12. @Louloudia mou, het is bijna 20 jaar geleden dat we er rondtrokken. Dan moet het wel veel veranderd zijn nu. Er was geen toerist te zien in Assos en in Fiskardo nagenoeg enkel Griekse vakantiegangers. En geen “boenke-boenke” op Corellistrand.
    Ik dacht dat bij gebrek aan vliegveld het eiland ongerept zou blijven.
    Ik vergat ook nog Agia Efimia te vermelden als mooi kustoord.
    Zoals ik zei, Argostoli is op en top grieks qua sfeer maar is bouwkundig weinig aantrekkelijk.

  13. Nu @Mario, ik heb me wel laten vertellen dat er in de zomer (augustus) geen doorkomen aan is in Fiskardo. Het is een bekend plaatsje en echt iedereen wil er in de vistaverna’s gaan eten. Van de boenke-boenke muziek weet ik niets, maar die vind je ondertussen toch wel overal waar men maar een beach bar heeft gebouwd.

  14. @Bruno: je moet niet per se Thessaloniki nemen voor een bezoek aan de Olympos (of “Oliebos” zoals een 4-jarig nichtje het noemt): er zijn aan de voet ervan genoeg hotels tussen de badplaatsen Paralia Katerinis (Katerini) en Platamonas (met mooi kasteel). Je hebt er de ruïnes van het Dion, en vanuit Katerini ben je ook snel in Vergina 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *