De balans

Grote delen van de Griekse bossen zijn de voorbije week in de vlammen opgegaan. De schade is enorm en de gevolgen zullen heel erg voelbaar zijn. Voor het eerst sinds jaren zal de hoofdstad Athene rechtstreeks schade ondervinden. Nu het nationaal park van Parnitha voor een groot deel in de as is gelegd, is de laatste groene long van Athene een rokerslong geworden. De gevolgen: de schadelijke micropartikels in de Attische lucht zullen niet meer worden gezuiverd, wat slecht nieuws is voor iedereen maar vooral voor asthmalijders. De bewoners van de noordwestelijke voorsteden, aan de voet van de Parnitha berg zullen de komende jaren vaak te maken krijgen met overstromingen en insectenplagen. De temperatuur in de Griekse hoofdstad zal stijgen met anderhalve tot 2 graden, en dat is geen prettig vooruitzicht in geval van hittegolven. Verder is een groot deel van de biodiversiteit verloren gegaan.

De overheid zal de branden politiek zwaar betalen, wordt gezegd. Er zijn in Athene heel wat flaters gebeurd: Parnitha heeft waterciternes waar de brandweer water oppompt om snel in te grijpen bij een brand. Die citernes zijn niet gebruikt. De brandweer durfde geen water te sproeien over de pilonen van de elektriciteitsmaatschappij op Parnitha uit vrees dat Athene zonder stroom zou vallen. De elektriciteitsmaatschappij had echter de elektriciteit uitgeschakeld, maar had de brandweer niet verwittigd. Er is aan het licht gekomen dat de EU geld had gegeven aan Griekenland voor brandpreventie (o.a. het aanleggen van corridors – open plaatsen in de bossen waar het vuur niet meteen kan overslaan), maar sinds 2000 is er geen enkele investering gemaakt. De huidige regering heeft de organisatie van de brandweer flink door elkaar geschud om trouwe partijpionnen op belangrijke posten te zetten. Die partijpionnen blinken niet altijd uit in beroepsernst en ervaring (zoals is gebleken).
Premier Karamanlis heeft beloofd dat Parnitha opnieuw bebost zal worden. Hij stelt dat voor alsof dat erg makkelijk is. Maar om een park te creëren zoals we tot vorige week hadden, is 100 jaar nodig! En omdat we stilaan in een pre-electorale periode zitten, zou het best kunnen dat er maar lukraak wordt aangeplant, want de regering wil laten zien dat ze met het milieu is begaan. Het zou dus best kunnen dat ze bomen gaat planten die uit Skandinavië worden geïmporteerd, en het is maar de vraag of die bomen hier gaan gedijen en de biodiversiteit garanderen voor de dieren die hier leefden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *