Beschuldigde en rechter tegelijk

De afgelopen week hebben we weer een mooi staaltje gekregen van hoe de democratie in Griekenland werkt. Op maandag moest het parlement beslissen of er een gerechtelijk onderzoek moest worden ingesteld naar de daden van een ex-minister die verdacht wordt van smeergeld te hebben ontvangen van een reder om hem de lucratieve gesubsidieerde ferrieverbindingen toe te kennen naar de eilanden die niet winstgevend zijn. Alle parlementsleden moesten “hun geweten volgen”, was de officiële lijn van de regeringspartij. Een meerderheid van het in geweten goed om de man niet naar het gerecht te sturen.
In Griekenland beslist het parlement zelf of één van haar leden naar het gerecht wordt gestuurd.
Parlementsleden zijn dus tegelijk beschuldigden en rechters. Maar daar houdt het natuurlijk niet bij op. De procureurs zijn hier aangesteld door de politici, dus de kans is erg klein dat ze hun beschermheren ooit in beschuldiging zullen stellen. Vorige maand beslisten 2 onderzoeksrechters dat bepaalde ex-ministers moesten worden doorverwezen naar een onderzoekscommissie in verband met hun rol in een uitwisseling van onroerend goed met een klooster (het zogenaamde Vatopaidi-schandaal). De procureur haalde onderszoeksrechters van de zaak en besliste dat er niets onregelmatigs was gebeurd.
De voorbije week wilde opppositiepartij PASOK een onderzoek naar het Siemens-schandaal (er zijn grote omkoopsommen gegeven aan regeringsleden tussen 1999 en 2007). Het parlement besliste dat het niet nodig was om verder onderzoek in te stellen.
Met andere woorden: iedereen is onschuldig! Het is duidelijk dat het Griekse parlement er niet in slaagt om duidelijkheid te brengen in al deze zaken. En de voorbije maanden hebben we constant de parlementsleden in allerlei televisiedebatten horen zeggen dat er licht moet worden geworpen op de duistere schandalen en dat het mes tot op het bot moet gaan om de rottigheid weg te snijden. We mogen nu wel met zekerheid zeggen dat zoiets nooit zal gebeuren. De regeringstop geeft een signaal naar de Griekse bevolking dat er een straffeloosheid heerst. Dat soort klimaat zorgt er voor de de Griekse bevolking zegt: “Wat kunnen we er aan doen? Het geeft niet voor wie we stemmen, ze beschermen elkaar daar in het parlement, dus we moeten niet hopen op beterschap. Laat ons tenminste hopen dat ik persoonlijk beter word van mijn stem”.
En alsof het allemaal nog niet genoeg was, kwam er in de loop van de voorbij week weer een nieuw schandaal aan het licht: de Duitse firma MAN zou flink wat steekpenningen hebben toegestopt om de PASOK-regering voor 2004 te overhalen om MAN-trolleys aan te kopen om de hele vloot te vernieuwen in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004. Ex-minister van Openbaar Vervoer Christos Verelis (PASOK) nam daarop ontslag als parlementslid. Het is nog niet duidelijk in hoeverre hij in de zaak betrokken is, en we zullen dat wellicht nooit te weten komen, want op vrijdagavond besliste premier Karamanlis om de werkzaamheden van het parlement op te schorten. Dat betekent in feite dat het parlement gesloten is en dat er geen verder onderzoek naar schandalen zal worden gevoerd.
Volgens Karamanlis heeft zijn beslissing te maken met het feit dat er binnen een maand Europese Parlementsverkiezingen zullen worden gehouden. Niemand die er wat van geloofd, natuurlijk, want de regeringspartij heeft nog niet eens haar lijst met kandidaten voor die verkiezingen klaar.
Het mag nu al wel duidelijk zijn dat de Europese Parlementsverkiezingen een grote opdoffer zullen zijn voor de regerende Nea Dimokratia.
Maar het mag eveneens duidelijk zijn dat de Griekse politiek een beerput is waar de bodem nooit van zal worden gezien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *