Steekpenningen

Gezondheidszorg in Griekenland is in principe gratis. Elke Griek is in principe aangesloten bij een of andere ziekenkas (afhankelijk van je beroep, niet van je politieke overtuiging of wat dan ook). Voor loontrekkenden wordt die gratis gezondheidsvoorziening verzorgd door specifieke medische centra en openbare ziekenhuizen. De dokters die in die openbare ziekenhuizen werken, zijn ambtenaren en worden ook als dusdanig betaald. De ziekenhuizen hebben soms erbarmelijke uitrustingen en het zal u dan ook niet verbazen dat het personeel er bijzonder slecht gemotiveerd is.
De bevolking weet dat. Daarom is men hier erg opgelucht als een medische ingreep goed is verlopen. Als dank stopt men de arts dan vaak een enveloppe met geld toe (“fakelaki” in het Grieks). Als een verwant naar het ziekenhuis moet, stopt men een fakelaki toe om er voor te zorgen dat het verplegend personeel een oogje extra in het zeil houdt. Dat toestoppen van geld heeft echter ondertussen wel epidemische proporties aangenomen in Griekenland. Er wordt geschat dat Grieken jaarlijks tot 200 miljoen € in de fakelakia stoppen.

Sommige leden van het medisch personeel weigeren dergelijke enveloppes. Ze vinden het niet meer dan hun plicht om goed werk te leveren (hebben ze niet allen de Hippocratische eed gezworen?). Maar helaas is niet iedereen zo. Er zijn gevallen waarbij dokters, verplegers of verpleegsters expliciet of niet om een fakelaki vragen. En in 99,99999% van de gevallen, wordt dat geld ook gegeven.
Men heeft de redenen van de fakelakia in de medische sector in kaart proberen te brengen en dit zijn de resultaten:
– 2% van de Grieken geeft geld om een extra mening te krijgen (men heeft blijkbaar niet altijd een groot vertrouwen in de openbare medische sector)
– 18% doet het omdat “iedereen het doet”
– 18% doet het om het personeel te bedanken na een ingreep
– 42% doet het om er voor te zorgen dat ze (of hun verwanten) beter zullen worden verzorgd
– 20% maakt melding van het feit dat een dokter hen geld heeft gevraagd om een operatie uit te voeren

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat de waarschijnlijkheid dat de Griek steekpenningen moet geven 72% groter is wanneer hij aan een dokter is voorgesteld via derden (u weet wel: “ga naar die dokter, die is echt goed”) dan wanneer hij de dokter via de gewone kanalen vindt. Verder is ook duidelijk geworden dat in geval van een operatie de kans op extra kosten (fakelaki dus) vergroot met 137%! En het aantal gevallen is de voorbije 2 jaar alleen maar gestegen en daarmee is de openbare medische sector de meest corrupte van heel Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *