Hou Piraeus netjes

PeiraiasEen tijdje geleden viel bijgaand foldertje in onze brievenbus (bij wijze van spreken, want een brievenbus hebben we hier niet: de post wordt gewoon onder de voordeur van het flatgebouw geschoven). Het gaat om een oproep van de burgemeester aan de burgers om Piraeus netjes te houden. Hij laat niet na om eerst duidelijk te maken dat hij zelf heel wat heeft geïnvesteerd: zo zijn er nieuwe vuilniswagens aangekocht en zijn er meer vuilnisbakken geplaatst. In oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen, dus het is niet verwonderlijk dat we net nu dergelijke foldertjes te zien krijgen.
In de bijgevoegde brief staat hoe we zelf kunnen bijdragen tot de netheid:

  • de burger dient zich te informeren wanneer de vuilniswagen in zijn buurt langs komt (in onze buurt is dat zo goed als elke nacht -overdag wordt er geen vuilnis opgehaald wegens de grote drukte)
  • het vuilnis dient IN de containers te worden gedeponeerd, en niet er naast, zodat de ophaling sneller kan gebeuren
  • voor we kartonnen dozen weggooien, dienen we die eerst samen te persen, zodat ze minder ruimte innemen in de containers
  • wanneer we olie op het wegdek zien, verwittigen we de gemeentelijke reinigingsdienst
  • in geval er bouwwerken worden uitgevoerd, moet het bouwafval in een speciaal daarvoor bestemde container worden gedeponeerd.

Het is misschien niet helemaal duidelijk, maar milieu-overwegingen spelen helemaal niet mee in deze oproep. Vuilnis wordt niet gesorteerd: alles gaat in een container op de hoek van de straat. Er zijn helemaal geen speciale containers voor papier, glas of wat dan ook voorzien. In het toeristische centrum van Athene zijn die er wel, maar het is algemeen geweten dat alles op 1 hoop op de cetrale stortplaats van Liossia terecht komt. Griekenland wordt voor zijn afvalbeleid (of het gebrek daaraan) regelmatig op de vingers getikt door de Europese Commissie.
En eigenlijk is dat heel erg jammer. Ik zou denken dat kandidaat-burgemeesters van het milieu een thema maakten (Griekenland is nog redelijk ongerept, maar de toestand van het milieu gaat er gestaag op achteruit), maar het blijkt helemaal niet het geval te zijn. Er zijn natuurlijk nog vele andere problemen, en daarom wordt de milieuproblematiek stiefmoederlijk behandeld. Ook vanuit de regering komt er geen signaal. Nochtans zijn er meer dan genoeg milieubewuste Grieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *