Pottenkijkers

Sinds eergisteren is er een groepje controleurs van de Europese Commissie in Griekenland (het groepje wordt in het Griekse κλιμάκιο genoemd). 5 heren in maatpak komen de boeken uitvlooien van de 5 volgende ministeries: Economische Zaken, Financiën, Landsverdediging, Volksgezondheid en Tewerkstelling. Deze 5 ministeries zijn verantwoordelijk voor de grootste uitgaven in Griekenland. De controle past in het kader van het extra toezicht dat de Europese Commissie zal houden op Griekenland, om het balsturige land weer in de EURO-pas te doen lopen. Met een begrotingstekort van meer dan 12% ondermijnt Griekenland namelijk het Europese stabiliteitspact en dat gaat blijkbaar ten koste van de hele EU.

Zoals altijd, zijn de Grieken zeer wantrouwig. Wie zijn deze 5 controleurs? Weten ze wel wat ze komen doen? Gisteren probeerden de camera’s van de TV-zenders wanhopig een glimp van hun gezichten op te vangen.

Ondertussen is al duidelijk dat het menens is: de controleurs weten heel goed wat ze komen doen en ze doen hun werk erg grondig. Ze weten precies wat er al jaren fout loopt in Griekenland (men dacht hier echt jarenlang dat men die “onnozele Franken” [κουτόφραγκοι] voor de gek had gehouden, maar dat is duidelijk niet het geval).

De regering van Papandreou probeert nu onze controleurs duidelijk te maken dat ze van plan is om schoon schip te maken. De controleurs zijn echter niet onder de indruk van de maatregelen die men hier wil nemen. Die maatregelen zijn vooral het verhogen van belastingen. Je kunt je daar het nut van gaan afvragen, want er wordt hier naar schatting jaarlijks voor 10-15 miljard euro aan belasting ontdoken. Kan men daar iets aan doen, misschien? De maatregel die hier wordt voorgesteld, is om ALLE handelaars te verplichten een kasregister bij te houden (heel wat handelaars hebben geen kasregister – je krijgt zelfs geen bonnetje als je benzine gaat tanken bvb.). Alle burgers wordt aangeraden om overal een kasticket te vragen dat je kunt bewaren en kunt meegeven bij je belastingsaangifte. Hoe dat in de praktijk zal werken, hangt van alle partijen af.

Maar wat de controleurs echt willen, is dat de overheidsuitgaven worden ingedijkt. En hier heeft de overheid nog geen overtuigend signaal laten zien. Bang als ze is voor de macht van de vakbonden, lijkt dit het allerlaaste wat ze wil doen. Er moet gesnoeid worden in de lonen van de ambtenaren, hun pensioenen moeten naar omlaag en misschien moet zelfs de “14de maand” er aan geloven (in Griekenland krijg je jaarlijks 14 lonen uitbetaald: een extra half loon met Pasen, een extra half loon op 15 augustus, en een extra volledig loon met kerst). Als u weet dat de parlementaire staf nu al protesteert omdat ze dreigt de 2 maanden extra loon bovenop de 14 maanden dreigt kwijt te spelen, dan begrijpt u wel wat het signaal naar de burger is.

Maar die burger ziet nu vooral “Europa” als de boeman. De Griek wil niet inleveren en wil niet betalen voor de fouten van de politici. Natuurlijk wel te begrijpen: zoveel overschot heeft de gemiddelde Griek absoluut niet. Maar ik vrees dat we er niet gaan aan ontsnappen.

10 thoughts on “Pottenkijkers

  1. Belastingen verhogen is een afleidingsmanoeuvre. De gestudeerde EU afgezanten trappen hier niet in. Zoals je zelf al aangeeft wordt 10-15 miljard euro ontdoken. Dit komt door de verouderde controle (voor zover deze er is) en het gemak waarmee “vrienden” boeken mogen sluiten. De baas van een nicht van mij verdient rond de 300.000 euro (na aftrek van bedrijfskosten [salarissen, investeringen, huur etc]) per jaar en geeft 0 op bij de belasting. En dat wordt goed bevonden…

    Belastingen verhogen zal het probleem niet helpen. Mensen zullen minder kunnen uitgeven. Vandaag is uitgekomen dat sigaretten en drank tussen de 10% en 20% meer belast zullen worden. En er wordt nogal wat afgepaft en gezopen in Griekenland. Mensen zullen minder uitgeven waardoor de belasting inkomsten ook terug zullen lopen. En om toch wat centen over te houden, zullen de Grieken verder gaan met belasting ontduiken. En ga zo maar door. Ze willen dat iedereen, ook de marktkooplui en de taxi chauffeurs bonnetjes gaan uitgeven. Wie gaat dat controleren? Dat gaat onwijs veel manuren kosten. Ik geloof best dat alle belasting ambtenaren nou eens echt gingen werken voor hun loon je een heel eind komt, maar er zullen weer mensen aangenomen worden om de drukte aan te kunnen. Nieuwe kosten…

    Mensen moeten gestimuleerd worden om juist meer geld uit te geven. Geld moet rollen. Anders komt alles stil te staan. Ook de staat. Er is dan immers niets om te belasten. Maar dat heeft tijd nodig. En dat heeft Griekenland helaas niet. Om dit te laten werken, hadden ze 10 jaar geleden moeten beginnen met maatregelen. En om te beginnen, minder uitgeven aan defensie (voor verdediging tegen de grote boze Turk) en die verrekte belastingdienst moderniseren. Laat maar een stel Hollanders uit Apeldoorn een paar jaar het project leiden, dan leren ze daar hoe je je volk efficiënt kunt uitmelken.

    Maar de hoge heren (nou ja hoog, het schijnt middenkader te zijn…) van de EU vragen ook absurde dingen. Verlaag de pensioenen. Ja, zo stimuleer je de economie en het uitgeven van geld… 70% van de gepensioneerde moeten leven volgens Hollandse maatstaven onder de armoede grens. Wat moet je nog verder verlagen daar?

    (http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=13410778&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=)

    Ik waardeer het dat men iets probeert te doen. Maar ik denk dat het te laat is. Dat komt alleen omdat de EU nu met maatregelen komt (grap: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4554388&ct=1). En omdat eigenlijk de rand van het afgrond al voorbij bent. Maar als je even verder gaat kijken, zullen deze maatregelen niet echt veel helpen denk ik. Het is allemaal korte termijn werk. Griekenland heeft 1.000.500 ambtenaren. Op een totale bevolking van pak en beet 11.000.000 inwoners. Trek daar vanaf nog ouderen, kinderen en chronisch zieken, dan blijft er bar weinig over om voor de rest te werken…

    Binnen 3 jaar van -12% naar -3%. Als ze dat voor elkaar krijgen, chapeau…

  2. @Bruno @Philippos, misschien is er toch nog hoop?
    Blijkens De Standaard vandaag (“Geflitst: Griekse overheidsobligaties – Uit het verdomhoekje”), met Bloomberg als bron, heeft de Robeco Groep z’n advies voor die obligaties (in tegenstelling tot de Spaanse) opgewaardeerd naar ‘neutraal’.
    Reden: er is een massale uitverkoop geweest (sic) en de markt is nu op een punt beland waar de spread (= het extra rendement dat beleggers eisen tegenover Duitse overheidsobligaties), opgeklommen tot 228 basispunten (hetzij 2,28%), zich volgens Robeco kan stabiliseren.
    De Europese ministers van Financiën zullen zich op 15/2 uitspreken over de Griekse begrotingsplannen. Griekenland heeft zich blijkbaar ertoe verbonden zijn tekort te beperken tot 8,7% van het bbp (in ’09: 12,7 begrotingstekort voor een overheidsschuld van 300 miljard, wat neerkomt op een schuldgraad van 112% van het bbp).

    Wat allicht te verwachten viel: aan Bloomberg TV verklaarde Financieminister Papaconstantinou dat het land géén (wrijf de ogen open en lees goed: “GEEN”) reddingsplan nodig heeft want: “wij hoeven door niemand gered te worden”.

    Voor al wie de kop in het zand steekt: na mannen in maatpakken, nu dan ook mannen in witte jassen?

  3. wij weten wie ze zijn. Tragkas heeft ze al gesproken ,en afgesproken ,probleem is opgelost. als alle andere problemen van de Eu opgelost zijn ,kunnen ze griekenland reden.
    de helft van de stadsschuld gaat Duitsland betalen ,die moet nog wat uit de WO2 terug betalen.

  4. bwah – Griekenland heeft meer dan geld genoeg. Alleen geeft niemand het graag aan een ander (lees: de regering) :).
    Klagen heeft toch geen zin – er zullen maatregelen komen en Griekenland zal in een (meer) Europese pas (leren) lopen. En misschien is dat zo slecht nog niet. Maar een Griek verandert niet graag en al zeker niet als het wordt verplicht om te veranderen. Het lijkt soms wel dat als ze verplicht worden om het 1 te doen (en ze weten dat het beter is voor iedereen), ze bewust kiezen om iets anders te doen. Enkel en alleen om ‘kontra’ te zijn 🙂

  5. daar zit wat in. griekenland is wat het is de laaste 100 jaaren. een bourdelo ,en is goed bekent in de hele wereld. ze verkopen aan gr. de meeste rotzooi ,van goedkoop kaas tot onderzeeers dat scheef vaaren en systemen van Siemens dat nooit werken ,Mirage dat meer gebruiken dan F16s en nu hebben ze over griekenland dat zo slecht doet. en engeland met 250mld schuld of Spanje met 20% werkeloosheid en de hele micmac van Roemenie bulgarije en Hoggarije noem maar ,hoor je nieks.
    ik zie weer dat europeese vingertje wijzen naar de schuldige grieken ,en dat is niet goed ,dat vingertje moeten ze maar ergens in stoppen en niet in onze gat. voor de rest hebben ze gelijk ,en dat weten wij allemaal. daarom zijn wij ook grieken en zijn wij hier bij elkaar om daar over te hebben.
    ik zie absoluut geen probleem om terug te gaan naar de Drachmes. zou ze maar de nederlandse volk ook kunnen vragen wat ze denken van de euro en de EU.
    en wij zeggen in gr. Skylos pou gabgizei den dangkoni. en de skylos is de Eu.

  6. @Peter, die verklaring van Papakonstantinou op Bloomberg TV moet ook wel worden gezien als een vorm van Griekse trots. De man heeft over hete kolen moeten lopen, en heeft een en ander goed doorstaan. Hij wil hiermee toch ook wel de boodschap geven dat Griekenland niet zo onbetrouwbaar is en hij hoopt hiermee terug wat status op te bouwen. Ik denk dat het niet eens zo’n slecht signaal is.
    En zoals anderen het hier al schreven: er circuleert geld in Griekenland (op de terugweg van de luchthaven, na onze vakantie in Belgie, zagen we weer de Porsches, Ferraris en Jeeps langs ons heen zoeven). Het zit alleen niet op de juiste plaatsen.

  7. @ Bruno
    Je zegt dat het gaat om ‘controleurs van de Europese Commissie’. Dat is eigenlijk wat vaag. Zou het kunnen dat het gaat om auditors van de Europese Rekenkamer? Als dat zo is, dan moet er toch wat meer uitleg bij, want de EU mag zich niet zomaar bemoeien met de centen van een land. Zou het kunnen dat die ‘controleurs’ komen controleren wat Griekenland gedaan heeft met al het geld dat ze van de EU (en dus van ons, Europese belastingbetalers) hebben gedaan? Hebben ze dat correct en efficiënt besteed?
    En Griekenland krijgt van alle EU-landen het meeste Europese steun, zowel in totaal als per hoofd van de bevolking. Als jullie willen weten hoeveel, kijk dan naar deze pagina van de BBC-website. Het zijn cijfers van 2007.
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8036096.stm: in de flap ‘Spending’ zie je wat de EU geeft aan de EU-landen
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8036097.stm : in de flap ‘Payments’ vind je wat de landen aan de EU betalen
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8036097.stm#start ‘Net contribution’: hier vind je het verschil tussen betalen en krijgen per land. Een positief verschil betekent dat het land een netto betaler is, negatief betekent dat het land meer terugkrijgt dan dat het aan de EU betaalt. Griekenland kreeg in 2007 netto bijna 6 miljard euro van de EU, het is het land dat in totaal het meeste geld krijgt van de hele Europese Unie!
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8036097.stm#start ‘Net by population’: hier vind je nog eens het verschil zoals hierboven bij ‘Net contribution’ maar nu per hoofd van de bevolking. Ook hier staat Griekenland met ettelijke lengten voorsprong op nummer 1.
    Weet men dat eigenlijk wel in Griekenland? Want het is
    toch een smak geld, nee? Bijna 6 miljard euro in 1 jaar….

    Even ter vergelijking: voor mijn werk beheer ik o.a. een piepkleine Europese subsidie. In 2007 heb ik 2 auditors van diezelfde Europese Rekenkamer een hele dag over de vloer gekregen. Ze wilden tot in het kleinste detail weten wat ik met de subsidie van och arme € 30 000 (in vergelijking met Griekenland dus peanuts!) in 2006 had gedaan. Bloed, zweet en tranen heb ik toen gezien, geloof me vrij! Maar ik kan ze begrijpen, het is tenslotte toch belastinggeld.
    Als die controle dus over Europese subsidies gaat, dan vind ik het niet meer dan normaal dat er 5 auditors komen. In vergelijking met ‘mijn’ 2 auditors is dat nog altijd heel weinig….
    Tot hier een oprisping van een Europese belastingbetaler uit het koude noorden (België).

  8. Interessant om daar eens cijfers over te zien, @Josee. We weten allemaal wel dat Griekenland een “netto-ontvanger” is, maar het zou wel eens goed zijn om de Griekse bevolking daar ook mee te confronteren, want men heeft nu de neiging om Europa als de grote bemoeial te bestempelen.
    Wat die controleurs betreft: ik weet eerlijk gezegd niet precies welke bevoegdheden ze hebben. In de Griekse media blijft men daar vaag over. Ik weet wel dat ze de maatregelen van de Griekse overheid komen beoordelen en komen kijken in hoeverre de verspilling in de openbare sector kan worden teruggedrongen en hoe investeerders kunnen worden aangetrokken. Of hun evaluatie bindend is, weet ik ook niet.
    Wat ik wel weet is dat ze ondertussen al weer vertrokken zijn, maar dat er nu ook observatoren van het Internationaal Monetair Fonds gaan langskomen.

  9. να ζητησουμαι συγνωμη;;;να γινουμαι χαλι ,σαν τα χαλια μας να μας πατησουναι;;να απαγορεψουμαι τα μπουζουκια;;
    να μας πουναι επιτελους τι θελουναι!!!δεν αντεχω αλλο,μια ζωη μαυρο προβαττο,αμαν πια!!
    Γαμω την ατυχια μου!
    ps
    zitisoumai spijt?? te ginoumai tapijt, tapijten zoals ons onze patisounai? de apagorepsoumai bouzoukia??
    Poune ons eindelijk wat thelounai! Worden gevoed met een zwarte provatto leven, Amanda nu!
    Damn pech me!

  10. Na maandelijkse grove financiele schandalen , denk ik wel dat de Grieken weten in welk precaire situatie het land zich bevindt maar trekken er zich niet veel van aan. Zelf leven ze op leningen en afbetaling , dikwijls boven hun eigen mogelijkheden en op de betaaldag van pensioenen , staan ze van ‘s morgens vroeg aan te schuiven , lang voor de opening van de bank . Een dag later blijft er maar weinig over want ze hebben afbetalingen verricht . Het zit er in van ‘top to bottom’ , de regeringen geven het goede voorbeeld . Nu komen ze met verhoogde belastigen aan alsof dat genoeg is om de put te dekken maar aan de weddes van staatsbeambten en hoge pieten durven ze niet komen . Dat kan stemmen kosten .
    Als je uit Belgie komt Bruno is het inderdaad opvallend met welke sleeen de Grieken rondrijden , vooral die reuze 4X4 verbazen me want het zijn geen bedrijfswagens en zien eruit als kleine tanks. Misschien ook op afbetaling ?
    Spaarvarkens kennen ze hier niet . Centen achterover slagen wel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *