100 dagen PASOK

Bij het aantreden van de nieuwe PASOK-regering, zei eerste minister Papandreou dat Griekenland na 100 dagen regeren flink zou zijn veranderd. Het land zou zelfs bijna onherkenbaar worden, dergelijke grote plannen had Giorgos.

De eerste 100 dagen zijn ondertussen voorbij en het is tijd om eens te zien wat er allemaal veranderd is. De pessimisten zullen zeggen: “niets”. De optimisten zullen het houden op: “weinig”. De krediet is aan het op geraken: de Grieken hadden gehoopt dat het beter zou worden, en dat de nieuwe PASOK regering de problemen kordaat zou weten aan te pakken, maar tot op heden is daar bitter weinig van te merken.

Er wordt wel nog steeds sterke taal gesproken, en er worden stevige beloftes gemaakt. Maar van daden is het nog niet gekomen. De invoering van nieuwe belastingen en de herinvoering van belasting op schenkingen van onroerend goed van ouders aan hun kinderen, zet erg veel kwaad bloed.

Hervormingen in de economie hebben we nog niet gezien, behalve dan het feit dat alle beroepsgroepen nu een kasregister zullen moeten bijhouden.  Minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou mag dan wel gaan zeggen tegen de BBC dat ook Ierland en Spanje een begrotingstekort van meer dan 12% hebben, en dat Griekenland niet als het zwarte schaap moet worden gezien; maar dit land is er nooit in geslaagd om een echte Europese economische politiek te voeren. Corruptie heeft hier altijd welig getierd. In hetzelfde interview met de BBC klopte Papakonstantinou zich wel moedig op de borst. Hij zei dat corruptie niet in de genen van de Grieken zit, maar dat het wel werd aangemoedigd door de vorige regeringen, ook die van PASOK. Mooie beweringen allemaal, maar ondertussen is er nog geen beterschap merkbaar (na 100 dagen, dus).

Wat besloot de regering dan? Om snel een nieuw plan in te voeren om het openbaar bestuur van het land aan te passen: het plan Kallikratis. Dit plan behelst dat een aantal gemeentes zullen worden samengevoegd – er zouden slechts 370 gemeentes overblijven (ongeveer een derde van het huidige aantal). De prefecturen (nomarchie) worden afgeschaft, en er worden periferiën opgericht. Het zou de bestuursstructuur van dit land aanzienlijk moeten vereenvoudigen en dat zou uiteindelijk moeten leiden tot een vermindering in de overheidsuitgaven.

Maar het plan heeft er alles van dat het snel-snel in elkaar is gestoken en dat een heel aantal factoren niet in rekening zijn gebracht. Ik ga het hier niet allemaal uit de doeken doen, want het is een complexe materie, maar het lijkt er wel op dat de regering dit plan snel heeft voorgesteld, om het toch nog binnen de eerste 100 dagen voor te stellen.

Nee, de eerste 100 dagen van PASOK zijn veeleer een teleurstelling, maar dat was niet geheel onverwacht. Politiek is nog steeds een populariteitstest en daarin is geen plaats voor moedige mensen die verregaande veranderingen durven voor te stellen.

3 thoughts on “100 dagen PASOK

  1. @Bruno.Laten we het nu maar eens gewoon onder ogen zien.Ons Ellada is een Midden-Oosten/Derde wereldland,dat door zijn strategische ligging door de VS, het vuige Albion etc. kunstmatig en met kracht bij Europa gedwongen is.

    Wat mij betreft prima, ik druk land en volk integraal, met alle eigenaardigheden, aan mijn hart.

    Maar laten we dan ophouden, zo hypocriet te doen en pomp er net zoveel dollars, ponden en euro’s in als er probleemloos in Iraq, Afghanistan, ook in Iran en Israel,
    gestort wordt.

    Om aldaar een vorm van democratie tot stand te brengen, die we in Griekenland al lang hebben, En dat kan zonder
    dat er gevochten hoeft te worden of jonge mensen te laten sneuvelen.GEWOON EVEN GROOT ONDERHOUD VOOR DE VERANTWOORDELIJKEN VAN ONZE AFHANKELIJKHEIDS STAAT.

    Hup VS, UK en EU schuiven naar die staatskas in Athene.
    Karzai in Kabul maak er een veel groter rotzooitje van!@

  2. Pasok!!! welke Pasok!! deze partij heeft nieks met Pasok te maken.deze pasok van giorgakis heeft nieks met sosialisme te maken. zijn pasok betekent:
    Πατέρα
    Αναπαύσου
    Συνεχίζω
    Ολοκληρωτική
    Καταστροφή

  3. @Martin: met “groot onderhoud voor de verantwoordelijken” bedoel je allicht toch ook wel de Grieken zélf? Zal het “pompen” van verse geldstromen niet juist dienen om die “afhankelijkheidsstaat” verder te bestendigen?

    “Verantwoordelijken”: de héle Griekse samenleving zal eens diep in eigen hart moeten kijken, en erkennen dat het o.a. de vele (hier al vaak aan bod gekomen) aanvaarde vormen van officieel én verdoken ‘cliëntelisme’ zijn die allicht (deels) het staatsfinanciën deden ontsporen. Verworden tot ‘afhankelijkheidsstaat’ geschiedt immers, van hoog tot laag, welbewust.

    Al valt niet te ontkennen dat het politiek (on)verantwoordelijke beleid (van uiteraard altijd de ‘anderen’) minstens op budgettair gebied haar burgers én Europa een rad voor de ogen draaide met opzettelijke desinformatie; tot het huidige deficit komt men toch niet uitsluitend door simpele rekenfoutjes bij b.v. de begroting van de Olympische kosten?

    Ooit, in idealistische tijden, spoorde iemand z’n landgenoten aan dat de tijd was aangebroken nu te vragen wat te doen voor je land. In de afhankelijkheidsstaat waar jij het over hebt, @Martin, vrees ik dat het zou kunnen blijven tot ‘blijf vragen wat je land kan doen voor jou’.
    Nog eentje: “Er zijn risico’s en kosten aan een actieprogramma verbonden. Mar zij zijn veel minder dan de langlopende risico’s en kosten van comfortabel niets doen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *