Griekenland uit de Euro?

Dat er paniek heerst in de Griekse financiële wereld, mag duidelijk zijn. Na de verschillende verlagingen van de kredietwaardigheid door een aantal economische agentschappen, en de negatieve kritiek die er vanuit Europa komt op Griekenland, begint men hier stilaan doordrongen te raken van de ernst van de situatie.

De regering probeert een en ander op te lossen door nieuwe belastingen op te leggen (iets wat ze als oppositie een jaar geleden nog zwaar bekritiseerde toen de vorige regering met deze maatregel op de proppen kwam). Resultaat: de voorbije dagen zijn er grote geldstromen waargenomen naar Zwitserland. De Grieken die geld hebben, willen het niet langer beleggen in eigen land, natuurlijk. De Atheense beurs reageert al negatief: de index is al bijna 3 procent gezakt.

Premier Papandreou mag dan wel proberen om het moreel van de bevolking hoog te houden en te zeggen dat het hem zal lukken om uit de diepe put te geraken; zijn ministers verkondigen niet steeds die “blijde boodschap”. Gisteren kwam minister van Tewerkstelling Loverdos vertellen dat er geen geld meer is om de werklozen uit te betalen. Vanaf morgen, donderdag, is het op (of zoals hij het populistisch zei: δεν υπάρχει σάλιο – er is geen speeksel meer over).

Dat Griekenland het niet alleen zal aankunnen, is duidelijk. Minister van Financiën Papakonstantinou mag dan vorige week wel hebben verklaard dat Griekenland geen financiële ondersteuning nodig heeft, maar ondertussen is toch wel duidelijk geworden dat er beroep zal worden gedaan op het IMF.  Dat doet sommigen besluiten dat Griekenland binnenkort uit de eurozone zal worden geknikkerd, zoals zelfs in de Financial Times te lezen stond.

De Griekse reactie op dergelijke berichtgeving is dat er “belangen” zijn die deze berichten de wereld in sturen. Hoewel het wellicht nog niet aan de orde is (nieuwe commissaris Olli Rehn heeft al gezegd dat Griekenland niet uit de eurozone zal worden gezet), toch is er veel zenuwachtigheid te bekennen.

Al bij al lijkt Griekenland nu opeens de paria te zijn van de EU. Nochtans is het niet het enige land dat grote financiële problemen kent. Maar misschien is het de andere Europeanen wel flink op de heupen beginnen werken dat Griekenland, al sinds zijn aansluiting bij de toenmalige EEG in 1981, enorme sommen heeft gekregen ter ondersteuning van zijn economie, maar dat daar blijkbaar weinig structureels mee gebeurd is.

Misschien wordt het eens tijd om Grieken de voordelen van lange-termijn planning uit te leggen?

15 thoughts on “Griekenland uit de Euro?

  1. De Financiële Morgen kopte dit weekend “Griekenland: de bom onder de eurozone?”. Kernobservaties in het artikel (Johan Corthouts) zijn:
    -Griekenland ontkent het ‘Lehman Brothers van de publieke sector’ te zijn;
    -verlaagde rating van de staatsobligaties naar BBB+ (verlaging naar BBB- zou ‘net geen rommel’ betekenen);
    -ofwel de broeksriem flink aanhalen ofwel astronomische bedragen ophoesten;
    -het eerder tot sciencefiction behorende ‘fictief’ doemscenario van een eenzijdige opschorting van betaling versus een moratorium op de staatsschuld (door de Franse krant Libération blijkbaar einde verleden jaar beschreven);
    -een faling van Griekenland of uittreding uit de eurozone als een onrealistisch recept voor monetaire chaos (het kost Griekenland méér dan er in blijven, sociaal-economische verslechtering, ‘besmetting’ van derdenlanden, dreigende destabilisatie van de hele zuidwestelijke flank van de Unie: voelbaar tot in de Balkan, Turkije en Cyprus);
    -de kosten om Griekenland voor een rampscenario te behoeden zijn veel lager dan die bij een euroland-in-chaos (haar economie is maar een klein onderdeel van die zone);
    -eventueel Europees drukkingsmiddel: vermindering subsidies, uitgifte Euro-obligaties (een Verhofstadt-voorstel versus het feit van een onvoldoende solidariteit om voor elkaars schulden in te staan);
    -mogelijkheid: toch afwijking van de princieperegel dat EU noch een der lidstaten een euroland in moeilijkheden mag bijspringen (“maar die boodschap wordt liever niet publiekelijk verkondigd”);
    -‘bloed, zweet, en tranen”: looninlevering en belastingverhoging (vakbonden van plan begin februari het land plat te leggen ingeval van te harde bezuinigingen);
    -begrotingssanering moet normaal lukken:”Griekenland is geen derdewereldland, staatsschuld (112%) is beter dan bij koploper Italië (114%), en b.v. niemand twijfelt er aan dat Japan (200% !!!) z’n schulden niet terugbetaalt”);
    -het grote probleem is GELOOFWAARDIGHEID: “de Grieken hebben al driemaal gebluft en gelogen over hun begroting; niemand gelooft hen nog” (dixit Karel Lannoo, directeur van de Europese denktank CEPS).

  2. “Nee, wij zijn Grieken en geen Europeanen”, “Nee, wij hebben geen hulp nodig”, “hahaha, domme Europeanen, wij doen dat veel ‘slimmer’ “, “Joepie, we hebben weeral iedereen opgelicht en wij zijn er rijker van geworden”.

    Men oogst wat men zaait natuurlijk, meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Dat is wat je krijgt met die Griekse koppigheid, mangia en trots.

    Veel sterkte alvast allemaal in GR.

  3. @Bruno, dan kunnen de Grieken daarna aan de Belgen de voordelen van lange-termijn planning uitleggen…

  4. dont worry!!!! europa spuugt zo veel deze tijd ,salio genoeg ,zou ik zeggen.
    mandilakia exeis??

  5. @Bertinos: lol 🙂 – maar een feit is wel dat Griekenland nu in het oog van de storm zit en (nog) niet Belgie.

  6. Wat @Peter schrijft, is inderdaad het grootste probleem: geloofwaardigheid. Griekenland doet al sinds 1997 aan creatief boekhouden, maar sinds 2004 loopt het de spuigaten uit en sinds dat jaar gelooft de EU Griekenland niet meer. Het is dan ook in deze context dat de vele TV-optredens van minister van Financiën Papakonstantinou (in zijn overigens vlekkeloos Engels – hij zou ook een beetje Nederlands spreken met zijn Nederlandse vrouw) moeten worden gezien. Hij moet laten zien dat Griekenland wel geloofwaardig kan zijn. Daarom zegt hij dat het oplichten niet in de genen van de Grieken zit (hoewel ik daar toch wel een beetje mijn twijfels bij heb 😉 )

    Net vanwege dat gebrek aan geloofwaardigheid, komen er hier geen investeringen binnen. In plaats van dat klimaat veranderen, heeft de overheid er decennia lang voor gekozen om mensen als ambtenaar aan het werk te zetten. Met een enorme verspilling tot gevolg.
    Het recept lijkt simpel: het klimaat veranderen. Maar daarmee strijk je natuurlijk grote bevolkingsgroepen, die jarenlang allerlei voordelen hebben genoten om welke reden dan ook, tegen de haren in. En dat doet een politicus niet graag. Een politicus wil geliefd zijn.

  7. er is meer dat verkeerd gaat in gr. dan de geloofwaardigheid. ik ben groot geworden en een goede leven gehad in griekenland omdat mijn ouders in de industrie werkten in de jaaren 70 en 80. in Nea Ionia was veel industrie. als je wat terug vind ,fluit maar. de polietieke jo-jo en de onstabiliteit is de groote factor. kijk rond en als je een product kan vinden dat Made in greece is ,vertel het maar. zelfs de tandenstokers komen uit Turkije.
    maar wij hebben alle vetrouwen ,I ellada pote den Pethenei, mia zoi aimoragei.

  8. @Bruno:

    Over de geloofwaardigheid van Griekenland en het creatief boekhouden. Ik weet niet meer wanneer het was precies, 2007 geloof ik. Misschien ook in 2006. De toenmalige regering had een jaarverslag gestuurd naar de EU met mooie opgeschroefde inkomsten. Hoe hadden ze dat voor elkaar gekregen, binnen een jaar opeens zo veel meer inkomsten?? Brussel keek verbaast… Na grondig uitzoekwerk bleek dat die gasten de fictieve inkomsten van hoeren en sex-toko’s hadden mee berekend om het resultaat mooier te laten blijken. Helaas, je betaalt naar de EU per ratio van je inkomen (dacht ik), dus de afdracht van Griekenland richting EU werd groter dat jaar :D:D. Oftewel, ze hielden netto minder over van de EU potjes :D:D

    Kapodistrias en Benizelos deden wat goed leek voor het land en niet voor de mensen die van voordelen genoten. Helaas hebben zij op deze manier hun politieke (en letterlijk de eigen) doodvonnis getekend. Alle goede pogingen worden in Griekenland vakkundig kapot gemaakt door mensen met eigen belangen.

  9. Inderdaad Philippa , goeie pogingen zijn gedoemd want wie heeft nog de moed zich tegen de klif op te werken van het nu welgekende systeem ? Je bent toch gedoemd eraf te vallen. In onze stad zijn heel wat winkels die beter gekend zijn dan de straatnamen maar stilaan sluit de ene na de andere. De eigenaars zijn oud en nemen pensioen maar niemand die de zaak wilt/durft overnemen , zelfs met beloftes van de ex eigenaar dat hij zal bijstaan met hulp en raad .
    En wat met die inwijkelingen ? Ze willen die nu legaal maken maar GR kan haar eigen volk niet betalen en zal de deuren eens wijd open zetten , net als een deur in volle winter . @Bruno en Cie geven zo duidelijk aan wat er allemaal verkeerd gaat maar de staat kijkt de andere richting uit .

  10. Hopelijk ziet de nieuwe regering nu toch de ernst van de zaak in. Als de Europese Commissie in een rapport stelt dat Griekenland foefelt met de statistieken, zelfs cijfers manifest en via politieke beïnvloeding vervalst heeft, kan dit niet zonder gevolgen blijven.
    Bovendien is een economische alarmbel, zoals het feit dat de rente op Griekse overheidsobligaties een onrustwekkend hoog peil bereikt heeft (250 basispunten boven de Duitse), niet meer te negeren als risico.
    Je mag er niet aan denken welke ramp het zou zijn voor de Griekse bevolking als het land uit de eurozone zou geflikkerd worden.

  11. @Jenny @Bruno @philippos (en ‘ongelovige Thomas’) @Tseni Botsi,
    hierbij opnieuw wat om over na te denken, zeker over het Eurostat rapport betreft en wat dan weer te denken geeft over de alertheid en doeltreffendheid van al die dure Eurocontrole-mechanismen vanuit dat ‘veilig verre Brussel’… (@Bruno heeft hier al vaak genoeg op allerlei financiële anomalieën en die wel zéér speciale ‘Griekse spelregels’ gewezen).
    Die eerder recente ‘ontdekking’ door Europa wijst dus nogal op laakbare slordigheid; het Geloof in, en Vertrouwen op, haar oudste democratie blijkt dus regelrecht ‘schuldig verzuim’. Eigen schuld dikke bult, Brussel/Athene!!!

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GV2KR494

  12. @ Peter

    Hetzelfde artikel is ook te lezen op TA NEA vandaag.

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4555273

    Ik hoorde gisteren op BNR radio een interessante interview met een NL euro-parlementariër over de controle mechanismen vanuit de EU.

    Dat loopt ook niet helemaal vlekkeloos. Turkije had een aantal jaar terug 1 miljard euro subsidie gekregen van de EU. Dit is de toetreding-gereed-maken subsidie voor kandidaat lidstaten. De eerste twee jaar kon Turkije die fondsen niet absorberen omdat ze niet met gedegen plannen kwamen. Er moesten projecten opgezet worden die het land vooruit zouden krijgen economisch, sociaal en technologisch gezien. Na de eerste twee jaar vond de EU de voorgestelde projecten prima en alles was goedgekeurd. Nu willen ze het geld terug van Turkije omdat het niet goed besteed zou zijn. Oftewel de projecten deugden niet… Hmm. Eerst is het goed, nu niet meer…

    Natuurlijk moet een land zijn eigen broek ophouden, het is niet de bedoeling dat je bemoederd wordt vanuit de EU. Maar als je eenmaal fondsen vrijgeeft, moet je ook de controles in orde hebben. Als ik geld geef aan mijn neefje om spullen voor het huis te kopen, dan wil ik ook weten waar hij dat geld aan besteedt.

    Ik krijg meer het gevoel dat de EU een grote loge kolos is die zo traag beweegt als dikke st**nt. Ik wil ook niet weten hoeveel geld er gespendeerd wordt aan salarissen van EU ambtenaren, kantoren, commissies, reizen, onkosten etcetcetc. Misschien dat Peter hier over met een interessante artikel kan komen, die weet ze wel te vinden 😀

  13. @Philippos @Bruno, dat ‘Eurospending’ lijkt mij een kolfje naar de hand te zijn van @Josee (zie eerdere pertinente reacties, o.a. in “Pottenkijkers”).

  14. Tja, als je zo wordt gevraagd om aan de discussie deel te nemen @ Peter, dan kriebelt het natuurlijk bij mij!

    Omwille van tijdgebrek kan ik nu niet op @ Philippos antwoorden zoals ik graag zou willen. Wel wou ik toch al aangeven dat de EU geen blanco cheques aan een EU-land geeft. Als ik de reacties van hierboven lees dan is dat toch de indruk die ik krijg hoe jullie naar die zaken kijken.

    Dus wat jij daar schrijft is perfect mogelijk: projecten vragen via bepaalde fondsen of programma’s EU-geld, worden goedgekeurd, na afloop gecontroleerd aan de hand van een eindverslag of nog later geaudit en dan blijkt dat het allemaal niet zo correct of volledig is gebeurd zoals men het in de projectaanvraag had beschreven. Ik schets het nu heel simpel.

    En als het jullie daar in Zuid-Europa een troost mag zijn: ook in België moet men als eens aan de EU geld terugbetalen. En nee, ik werk niet voor de Europese Commissie! Maar nu moet ik met mijn (Griekse) man naar de dansles. Misschien dus tot in het weekend!

  15. voor een interessante vergelijking met Spanje, lees het stukje “and now, for my next trick…” hier: http://insidegreece.wordpress.com/

    Nog beter is het stukje eronder over Karamanlis: “Touched by Greatness”.

    leuke WE-lezing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *