Onveiligheidsgevoel

Dat het de laatste tijd rommelt in Griekenland, is een understatement. De voorbije weken worden er om de haverklap banken en winkels overvallen en de overvallers aarzelen daarbij niet om vuurwapens te gebruiken. Daarbij valt al wel eens een dode. Ook de “Revolutionaire Strijd” doet zijn duit in het zakje: er worden allerlei kleine en grotere bommen geplaats en bijna altijd vormen banken het doelwit.
In het centrum van Athene, in de kleine straatjes links en rechts van Athinas straat, zie je drugsverslaafden hun dosis nemen, en zie je drugshandelaren openlijk hun waar verkopen. Politie lijkt er bijna niet te zijn.
Gisteren nog, stormden ongeveer 50 gemaskerde jongeren de rijke (ik zou zelfs zeggen snobistische) wijk Kolonaki in Athene binnen en sloegen daarbij de ramen van dure auto’s en winkels in. Er werden strooibiljetten achtergelaten waarin stond dat dit een vergeldingsactie was voor de opsluiting van een anarchist die betrokken was bij een bankoverval van een aantal weken geleden. Ook in het centrum van Thessaloniki kwamen op hetzelfde ogenblik gemaskerden de straat op om banken kort en klein te slaan. 10 minuten na dat de gemaskerden zich hadden teruggetrokken, kwam de politie opdagen.
Deze laatste uitbraak van geweld heeft het Amerikaanse State Department er toe aangezet om een waarschuwing op hun website te publiceren, dat het best is om de volgende buurten te vermijden: Polytechnio Universiteit, Exarchia, Omonia, en Syntagma in Athene, en het Aristotelis plein in Thessaloniki.
De Grieken zelf beginnen hoe langer hoe meer een gevoel van onveiligheid te krijgen. Bankovervallen en inbraken worden alsmaar frequenter. Vandalisme van “anarchistische” groeperingen blijven niet langer beperkt tot bvb. Exarcheia in Athene. En het wort duidelijk dat de politie niet tegen haar taak opgewassen blijkt. De reden? Er wordt blijkbaar nauwelijks geïnvesteerd in een goede opleiding en de manschappen zijn onderbetaald. Je kunt het een politieman niet kwalijk nemen dat hij zijn hachje niet riskeert voor 700 euro netto per maand, als hij niet eens een kogelvrij vest mee krijgt voor patrouilles in risico-buurten.
De bevolking zelf legt de uiteindelijke schuld bij de regering, die niet bij machte lijkt om de vele problemen van Griekenland op te lossen. Tegelijkertijd groeit er een ondergronds protest tegen de rijke bevolkingsgroepen die niet altijd op legitieme manieren hun weelde hebben vergaard.
Kortom, er broeit wat in Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *