De anti-Griekse samenzwering

Er gaat geen dag voorbij of we horen onheilstijdingen over de Griekse economie. Zelfs nadat het voorstel van een stabiliteits- en ontwikkelingsprogramma door de regering Papandreou gisteren werd voorgesteld, ging de “spread” de hoogte in. De “spread” is het verschil in percentage waartegen Duitsland geld kan lenen tegenover Griekenland. Een duidelijk bewijs dat de markten niet onder de indruk zijn van de voorstellen van de regering. Maar, de overheid heeft een plan B, in geval het eerste plan niet genoeg resultaten oplevert. Jawel, 2 plannen om uit de crisis te geraken! Het lijkt wel een luxe.

Toch lijkt het me aangewezen om de regering wat sneller op 1 lijn te krijgen. Gisteren was er een voorval dat niet goed is voor de geloofwaardigheid van Griekenland. Even een korte schets: Giorgos Papandreou vindt dat de overheid transparanter moet gaan werken. Hij past dat principe toe op de ministerraad, die op TV en via internet wordt uitgezonden. In de ministerraad gaf minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou de werkloosheidscijfers voor 2009. Die zouden tegen het eind van vorig jaar tegen de 9% hebben gelegen (wat neerkomt op 500.000 werklozen, ongeveer). Zijn collega Andreas Loverdos, minister van Tewerkstelling, reageerde daar op: “Giorgos, maak daar maar 12% van”. U begrijpt dat dit soort toestanden niet echt bevordelijk is voor de geloofwaardigheid van deze regering.

Maar wat de Grieken eigenlijk meer bezig houdt dan dergelijke faux pas, is het feit dat Griekenland wordt afgeschilderd als het zwarte schaap van de EU. En dat terwijl, zoals hier al vermeld is, de overheidsschuld van Italië hoger ligt, en terwijl het ook met Spanje en Portugal niet goed gaat.

Waarom zit men zo op de lip van Griekenland? Bij dergelijke vraag hoort een antwoord dat je wel vaker hoort bij de man in de straat (en soms door mensen van wie je mag aannemen dat ze toch een zeker IQ bezitten): het zijn plannen van hoger op. Er zijn belangen die willen dat Griekenland uit elkaar valt. “Maar ze zullen ons niet krijgen! Griekenland sterft nooit – Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!”.

Dat je sommige berichten met een korrel zout moet nemen, is zeker waar. Zo is de strekking van de Financial Times tegen de euro gericht, dat is bekend. Maar om alle negatieve berichtgeving af te doen als een samenzwering tegen Griekenland, dat is echt een paardenbril op zetten.

De waarheid is dat Griekse overheden zelden of nooit het lef hebben getoond om structureel iets te veranderen aan de Griekse samenleving, zodat ze concurrentieler wordt en mee kan draaien in het Westerse systeem. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit systeem zaligmakend is. Het opdringen van de regels van dat systeem, werkt ook niet meteen succesvol in het zuiden van Spanje of Italië. Men leeft hier anders, en dat is nog niet eens zo slecht.

Maar wat wel onvergefelijk is, is het feit dat er al erg veel geld van Europa naar Griekenland is gevloeid, maar dat die steunfondsen zo goed als nooit op hun bestemming zijn aangekomen. Was alles gebeurd zoals voorgeschreven was, dan zou Griekenland nu wellicht niet in zulke slechte papieren zitten.

3 thoughts on “De anti-Griekse samenzwering

  1. Vanmorgen volgde ik een gesprek over de opeenvolgende burgemeesters van ons dorp : ze hebben zich allemaal verrijkt en hun families ook. Het zit er dan tot op de bodem in dat men geld achterover slaagt.
    En de fout als er iets misloopt , ligt altijd bij de anderen .Je hoort nooit een ‘mea culpa’ en als de boeken eens open op tafel gelegd worden , dan zijn het weer de ‘anderen ‘ …
    Iets opvallend is dat alles oogluikend toegestaan wordt want hoe is het mogelijk dat de oppositie niet eens is gaan controleren waar die steunfondsen naartoe gingen ?
    Idem in de provincie : als plots een gewone beambte zich luxe wagens aanschaft, juwelen en bont voor z’n dame, bouzouki met veel bloemen rondstrooien , enz , steekt er dan geen verdenking op ? Een inner van de T.A.E. (kassa van de zelfstandigen) heeft op die wijze honderde mensen zonder pensioen gezet , lieden die jaren lang hun bijdragen betaalden . Is er dan daar ook geen controle ? Wat doen al die staatsambtenaren ? En het gerecht ? Die inner in kwestie wordt in rolstoel in het tribunaal gebracht, hij verstaat niks ,hangt er gewoon bij tot er uitstel uitgesproken wordt , dat snapt hij wel en achteraf is er geen rolstoel meer nodig , tot het volgend gerecht ,enz.

  2. Alhoewel ik het voor 80% volledig met je analyse eens ben, Bruno, wou ik toch een aantal zaken in een ander daglicht stellen.
    1) Wat verleden week hier in België in de media rond Griekenland vooral opviel, was niet zozeer die overheidsschuld maar wel het feit dat de Griekse overheid foute gegevens aan Europa heeft bezorgd. Blijkbaar heeft men in oktober vorig jaar cijfers aan Eurostat (= zoiets als de Europese dienst voor de statistiek) overgemaakt waarbij de Griekse autoriteiten ferme bijsturingen over de Griekse economie aangaven. Die nieuwe cijfers vielen erg op ten opzichte van de andere EU-landen. Het blijkt ook niet de eerste keer te zijn dat de Griekse autoriteiten ineens met sterk gewijzigde cijfers voor de pinnen komen. Dat doet men al zeker sinds 2004…. Je vindt al die info in een rapport dat Eurostat op de homepagina (!) van zijn website heeft gepubliceerd:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/
    Zie onderaan rechts op je scherm onder de rubriek ‘In the spotlight’: ‘Report on Greek government deficit and debt statistics’. In de ‘Executive summary’ (je hoeft dit lijvige rapport dus niet eens grondig te lezen…) staat o.a.

    Revisions of this magnitude in the estimated past government deficit ratios have been extremely rare
    in other EU Member States, but have taken place for Greece on several occasions. These most recent
    revisions are an illustration of the lack of quality of the Greek fiscal statistics (and of macroeconomic
    statistics in general) and show that the progress in the compilation of fiscal statistics in Greece, and the intense scrutiny of the Greek fiscal data by Eurostat since 2004 (including 10 EDP visits and 5 reservations on the notified data), have not sufficed to bring the quality of Greek fiscal data to the level reached by other EU Member States.

    En bewijzen zijn er blijkbaar:

    In particular, the report has found evidence of:
    * Severe irregularities in the EDP notifications of April and October 2009, including submission of
    incorrect data, and non-respect of accounting rules and of the timing of the notification;
    * Poor cooperation between the national services involved in the compilation of EDP figures, as
    well as lack of independence of the NSSG and the GAO from the Ministry of Finance;
    * An institutional setting and a public accounting system inappropriate for a correct reporting of
    EDP statistics, especially non-transparent or improperly documented bookkeeping, which has lead
    to several, and in some cases significant, revisions of data by the Greek authorities over an extended
    period of time;
    * Lack of accountability in the individual provision of figures used in EDP notifications, (e.g. absence
    of written documentation or certification in some cases, exchange of data by phone);
    * Unclear responsibility and/or lack of responsibility of the national services providing source data
    or compiling statistical data, combined with ambiguous empowerment of officials responsible for
    the data.

    Ik denk dus dat het vooral deze feiten zijn die de Europese Commissie erg hoog zitten (en blijkbaar al jarenlang hoog zitten). Nu is de kruik gebarsten…
    2) De Griekse werkloosheidscijfers vind je ook op die Eurostat-website terug. Ze bedraagt 9,7 % (cijfers van september 2009) – niet al te recent blijkbaar….
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=teilm020&tableSelection=1&plugin=1

    3) Ik heb de indruk dat men in Griekenland inderdaad de schuld voor die situatie ergens anders zoekt en dan nog liefst bij Europa – Brussel, de Europese Commissie, die ‘onnozele Franken’ dus. Creëer een externe ‘vijand’ of boeman en het hele land staat pal achter je.
    4) Je stelt dat men in het ‘Westerse’ (ik vermoed dat je bedoelt de EU) systeem’ regels opdringt die niet passen bij Griekenland, Zuid-Spanje of Zuid-Italië… Nu moet ik toch even diep ademhalen….
    a) Hoe komt het dan dat Ierland er wel economisch boven op is geraakt? Goed, we hebben de economische crisis maar die treft alle Europese landen.
    Op diezelfde Eurostat-website vind je ook cijfers over die economische ontwikkeling. Die wordt gemeten aan de hand van het BNP (Bruto Nationaal Product) – in het Engels GDP (Gross Domestic Product)
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb010
    Ierland doet het zelfs veel beter dan België! Opmerking: de cijfers voor 2009, 2010 en 2011 zijn ‘forecasts’.
    b) Tenslotte wou ik nog kwijt dat de nationale autoriteiten wel degelijk mee bepalen welke accenten, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid, ze willen leggen in hun beleid. En voor de uitvoering hiervan krijgen ze dan van de EU geld. Dat kan ik ook bewijzen maar ik heb hier al genoeg geschreven….

  3. @Josee, ik heb het daar in oktober ook al eens over gehad (zie hier: http://btersago.com/blog/?p=1430 ).
    Nea Dimokratia ging in 2004 eens de waarheid vertellen aan de Griekse burger en stelde het creatieve boekhouderswerk van de “beste premier die Griekenland ooit gekend heeft, Simitis”, ook in Europa aan de kaak.
    5,5 jaar later zagen ze dat ze de financiële problemen van Griekenland niet opgelost kreeg, en daarom bezondigden ze zich zelf aan dezelfde methode. Waarop PASOK dat nu weer aan de kaak stelde.
    De 2 grote partijen hebben de laatste jaren vooral hun energie gestopt in het laten zien hoe corrupt of onbekwaam de andere kant was, maar er is nauwelijks wat constructiefs ondernomen. Laat ons hopen dat het nauwe toezicht van Europa daar eindelijk wat kan aan veranderen.

    Ik sprak inderdaad van het toepassen van een systeem dat misschien niet echt past in Griekenland. Deze samenleving heeft in vele opzichten nog heel wat kenmerken van de Byzantijnse samenleving. En die werkt niet zoals we dat in het westen kennen. Dat is natuurlijk maar een aanvoelen, maar ik heb hier op de arbeidsmarkt al heel wat watertjes doorzwommen en ik merk dat een aantal Griekse ondernemers helemaal anders denkt dan een westers ondernemer. Natuurlijk willen ze allebei geld verdienen. De manier waarop is toch wel anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *