Boerenprotest

5 dagen al, protesteren de Grieksen boeren tegen het feit dat de regering nog steeds de landbouwsubsidies niet heeft betaald. Bovendien vinden ze dat de productiekosten veel te hoog liggen en dat ze slecht betaald worden voor hun producten, terwijl de “middle men” – de tussenhandelaren – gigantische winsten opstrijken.

De klachten zijn niet nieuw: we horen ze elk jaar. En elk jaar gebruiken de boeren hetzelfde wapen om hun stem kracht bij te zetten: ze stomen met hun tractoren naar de grote verbindingswegen en blokkeren die. De wagens en vrachtwagens komen maar met mondjesmaat door de blokkades van de boeren. Het is bijzonder moeilijk om van Athene naar Thessaloniki te rijden. Dit keer hebben ze zelfs de grens met Bulgarije geblokkeerd en ze laten er enkel transport met landbouwproducten door. Bulgarije overweegt al om de EU in te schakelen om de blokkade op te heffen.

Vorig jaar had de regering van Nea Dimokratia 500 miljoen euro gevonden om de boeren terug naar hun velden te sturen. Er geld tegenaan gooien helpt echter maar tijdelijk. De Griekse boeren zijn gewend van grote subsidies te krijgen, vooral Europees geld. Maar die kraan wordt op 2013 dicht gedraaid. Dan gaat het geld niet langer naar de Griekse regering, maar meteen naar de bedrijven (zeg maar, de boer zelf). Die moet echter wel een en ander bewijzen voor hij zijn geld kan krijgen.

En daar zit toch wel een probleem: in plaats van steeds maar zonder nadenken geld te pompen in de landbouw, zou men toch beter aan structurele ondersteuning doen. Waarom blijft men Griekse boeren subsidies geven voor producten die nadien niet verkocht geraken, zoals katoen (dat bovendien heel veel water nodig heeft – water dat er niet is)? Vele van de producten die op dit ogenblik in Griekenland worden geteeld, worden veel goedkoper ingevoerd van het buitenland. Dat komt ook omdat de landbouw hier erg versnipperd is. Er zijn vele boeren die elk een klein stukje grond hebben. Ze werken niet samen en verzamelen zich ook in bedrijven, want iedereen wil zijn eigen baas zijn (een zeer Griekse trek). Dat zorgt er wel voor dat de productiekosten hoog liggen en dat de producten duur zijn.

Goed, het is een lange discussie, en de meeste boeren willen hun levensstijl en hun productie niet veranderen, en hopen dus jaarlijks op die subsidies. Diegenen die zich hebben aangepast, voelen de crisis minder en maken zelfs redelijk winst. De overheid is zich bewust van de problemen in de landbouw, maar ik weet niet of ze bereid is om er iets aan te doen. De subsidies zullen in de loop van de week wel gaan vloeien, maar ik hoor geen enkele stem in de regering die zegt dat dit niet zal blijven duren en dat er geen geld meer zal zijn vanaf 2013…

5 thoughts on “Boerenprotest

  1. moet je nagaan hoe ver is gezact de verstand in griekenland. De Bulgaren gaan ze ons klagen ,met al hun recht hoor. Maar alle loof aan de minister ,zij is zo goed.
    geen slechte woorden over Batseli ,Bruno.ik vind haar zo mooi!!!zo lief!!!
    ps. hoe is het mogelijk ?? al jaaren produceeren ze katoen ,terwijl voor minder dan hun vraagprijs te koop is van uit Pakistan. tarwe ,het zelfde,voor minder geld heb je een vracht op je loods afgelevert.hoe is het mogelijk dat Spanje en Italie meer fruit verkoopt aan europa dan wij??

  2. @ Tzeni

    Grieks fruit moet met SuperFast oversteken. Die kosten worden ook doorberekend. En het duurt langer voor dat het aankomt. Minder “vers”. En onderschat de macht van de AH kartel niet. Die hebben allemaal prijsafspraken.

    Italiaanse boeren strijken het geld op van de EU en laten de fruit rotten. Het kost meer geld om het te plukken/vervoeren/verkopen dan gewoon de EU subsidies absorberen. Van het fruit dat ze laten liggen kun je duizenden kindjes in Biafra voederen.

    Ik ben benieuwd welke instantie dit papierwerk voor de EU zal verzorgen. Griekenland staat niet bekend om de efficiëntie in aanvragen en administratie daar van 😀

  3. maar Bruno, tegen 2013 is het budget toch terug op -3%, dan is er toch terug geld? George heeft het zelf beloofd!

  4. Verdorie, da’s waar ook! Na 5,5 jaar Karamanlis zou je gaan denken dat alle Griekse premiers indolente vadsigaards zijn.
    George heeft de mouwen opgerold en zal op de pedalen gaan staan, zei hij nog, dus we hoeven ons geen zorgen te maken als de Europese geldkraan dicht gaat in 2013!

  5. Ja orthopetalia!!!maar de fiets heeft geen zadel en als straks moe is en wil gaan zitten ,zou au doen . en dat is anders dan de vingers tussen de keting .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *