Tijdverlies?

Vandaag besloot ik dat het tijd was om de jaarlijkse lijst van mijn dokters op te geven bij mijn sociale kas. Het is best mogelijk dat u niet helemaal begrijpt wat ik daarmee bedoel, dus een woordje uitleg is hier zeker op zijn plaats.

Ik ben verzekerd bij de kas van de zelfstandigen. Dat is door omstandigheden zo gekomen, en ondanks het feit dat ik nu weer in vaste loondienst ben, heb ik geen zin om weer van sociale kas te veranderen – ik moet zo al genoeg heen en weer rennen.  Het voordeel van de kas van de zelfstandigen, is dat je zelf je dokters kunt kiezen. Maar wat betekent dat concreet?

In het begin van elk jaar moet je aan de kas opgeven bij welke dokter (patholoog, cardioloog, uroloog, psychiater, gynekoloog, etc.) je zal gaan in dat jaar, voor het geval dat nodig is. Maar je kan niet zo maar eender welke dokter opgeven. Elk jaar worden er lijsten vrij gegeven met de namen van dokters in de buurt die willen werken voor deze specifieke sociale kas. Als je weet dat de sociale kas een slechte betaler is, kun je je al voorstellen dat de lijst vrij beperkt is (en elk jaar korter wordt). Meestal betreft het jonge dokters die nog niet lang een eigen praktijk zijn begonnen en op deze manier een cliënteel proberen te ronselen.

Hoe vul je nu deze lijst in, in de 21ste eeuw in een land dat lid is van de EU? Wel, je gaat naar het gebouw van de sociale kas. Daar hangen de lijsten van dokters uit, met hun specifieke code. Ergens op een klein tafeltje liggen slordig gefotokopieerde lijstjes waarin je die codes kunt invullen. Voor je daar aan begint, geeft de portier je een nummertje, want er zijn uiteraard heel wat mensen die deze lijstjes invullen.

Eens je je lijstje hebt ingevuld, wacht je in een grote zaal waar overal bureaumeubels verspreid staan. Achter elk meubel zit iemand met een groot boek (ik zag 2 computers op een totaal van 25 bureau’s) en een resem stempels. Voor elk meubel staat een schreeuwende horde gefrustreerde mensen die minstens 2 uur moeten wachten om een noodzakelijk papiertje te krijgen o.i.d. Bij het invullen van de lijstjes gaat het er iets ordelijker aan toe, wegens die nummertjes. Maar die moeten worden afgeroepen, want een ander systeem is er niet. En dat gaat al wel eens fout, met als gevolg nog meer schreeuwende gefrustreerde mensen. De “directeur” zit ondertussen in zijn eigen glazen kantoortje te roken en koffie te drinken en te keuvelen met iedereen die langs komt. Werken doet hij niet (dat stadium is hij voorbij, nu hij zijn eigen kantoor heeft).

Als het je beurt is, geef je je lijstje af. De codes worden in een computer ingegeven en de lijst wordt afgeprint en in je ziekenboekje geniet. Nog een paar stempels en je bent klaar. Het duurde bij mij vandaag slechts anderhalf uur.

Tijdens het wachten, zat ik met de vrouw naast me te dagdromen: je zou toch deze lijsten met dokters op het internet kunnen zetten, op een portaalsite van de sociale kas. Met je stamnummer kun je dan je dokters kiezen en zo zou alles toch meteen geprint kunnen worden, zonder dat je daarvoor uren verliest (wat voor deze mensen ook inkomen betekent, want velen moeten hun winkeltje sluiten). Natuurlijk betekent dat minder werk voor de beambten en die moeten toch aan het werk worden gehouden? Voor KMO’s en zelfstandigen is dit in ieder geval geen bedrijfsvriendelijke procedure.

En welke dokters heb ik gekozen? Oogarts en patholoog zijn gelukkig dezelfde gebleven. De rest heb ik gekozen op basis van … hoe dicht ze bij mij thuis wonen. Ik had het ook aan de andere wachtenden kunnen vragen, want zo gaat het meestal.

16 thoughts on “Tijdverlies?

  1. @Bruno. Het is dat je het hier zo vaak al aangeduid hebt, en nu sla ik maar een paar door jou beschreven gruwelijkheden van jullie zorgsysteem over, maar het komt op mij daar als een onleefbaar ontwikkelingsland over.

    Hoe kun je nu een jaar van te voren weten welke specialisten jij en je gezin nodig zullen hebben.En dan moet je ze op grond van “postcode” kiezen in plaats van op kennis en kwaliteit?(of beter nog “empathie”).

    En nu ben ik (net een Griek) altijd zo nieuwsgierig naar de kosten van de zorg.Wij kennen hier in Nederland geen verschil meer in “fonds” of “zelfstandig”.Iedereen gelijk.

    Aan premie ben ik per jaar kwijt(speciale zorg en fysio en
    tandarts inbegrepen: 1.875 euro aan de verzekeringsmaatschappij.Hier komt nog eens 150 euro
    no-claim (dus als je wél claimt) over heen en een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet aan de Staat, welke voor mij gemaximeerd is op 1.857 euro per jaar.

    Voor die in totaal 3.882 euro heb ik de huisarts zo vaak ik wil, ik bepaal zélf welke specialist, waar dan ook in het land
    en krijg ieder medicijn in welke hoeveelheid dan ook.Bovendien mag ik iedere noodzakelijke ingreep in het ziekenhuis van mijn eigen keuze ondergaan en er zolang in
    liggen als nodig is.(Denk aan hart-, lever-, nier-transplantatie en (niet voor mij) langdurige IVF-behandelingen of gender-transformation.

    Een enveloppe met geld of goederen als sleutel of turbo is
    ongewenst en ondenkbaar.

    Dit alles dus voor één persoon.Voor een gezin met 2 kinderen neemt dit niet exponentieel toe.

    Hoe staat dit nu in verhouding tot een pakket van dezelfde
    faciliteiten in Griekenland? Wie geeft zich nu eens echt bloot?Ik ben echt héél nieuwsgierig.

  2. Mm, is dat niet zo dat je gratis in het ziekenhuis behandeld wordt en mag blijven liggen? Kwaliteit is een ander verhaal. Als je een mooie moderne ziekenhuis wil hebben moet je zelf bijbetalen (zegt alleen niets over kwaliteit artsen).

    Ik ben te vroeg weggegaan uit Griekenland om mij hier in te verdiepen. Wat ik mij kan herinneren is dat je bij een IKA (daar zat mijn oom/voogd) arts niets hoeft te betalen maar wel lang moet wachten in de wachtkamer…. Wij hadden ook een “tweede” arts met een prive praktijk. Die moest uit eigen zak betaald worden. Net als mijn oogarts…

    Ik werk zelf in de ICT en heb een vriend in Griekenland die in de hardware zit ((bedrijfs)netwerken aanleggen en onderhouden en hosting). We hebben het vaak over hoe de ICT hier is (NL) en in Griekenland… Ik zou daar rijk kunnen worden zeggen ze met de kennis die ik heb. Maar volgens mij is Griekenland nog lang niet klaar voor grote ICT projecten en helemaal niet bij de overheid. De mentaliteit is er ook anders. Als er een computer systeem komt kan ik gecontroleerd worden en/of mijn baan verliezen…

  3. @Phillippos.Ik meende een clear-cut case geformuleerd te hebben, dat financieel en inhoudelijk toetsbaar is aan andere landen en situaties.

    Het onderwerp hier is volgens mij de medische zorg , de administratieve rompslomp er omheen ,de resulterende
    kwaliteit en de kosten er van.Dit in vergelijking tussen
    Griekenland en Nederland/België.

    De ICT-situatie(met invloed op alle geledingen van de maatschappij) is niet het onderwerp van discussie.

    Grieken en Belgen, kom eens ujit de kast: Wat krijg je en wat kost het?

  4. @Martin, van Belgie weet ik het niet meer, ik was daar zelfstandige en dat kostte wel een aardige duit (een paar duizend EURO, afhankelijk van het inkomen); In elk geval is de gezondheidszorg in Belgie vrij goedkoop (soms moet de patient een kleine bijdrage zelf betalen) en van heel hoge kwaliteit (+ vrije keuze van dokter).

    In Griekenland zijn er tientallen parallele systemen; veel beroepsgroepen hebben hun eigen systeem, kas, etc… Het grootste systeem is IKA (voor de meeste werknemers). Dar wordt gefinancierd door bijdragen op het inkomen: een stuk voor de werkgevever en een stuk voor de werknemer. Dat kan heel hoog oplopen; ik betaal een veelvoud van het bedrag dat jij opgeeft, ik weet niet juist hoeveel, maar zeker meer dan 10000 EURO per jaar. Daarvoor is in principe alle gezondheidszorg gratis, bij IKA dokters (dat zijn er wel wat, niet op voorhand op te geven). In de praktijk hebben de meeste bedrijven (zoals het mijne, ook ICT hardware, tot voor kort althans) een priveverzekering voor hun werknemers, waarmee ze ook in priveziekenhuizen (sneller, netter, beschaafder, maar niet altijd kwaliteit) een groot deel van de kosten terugkrijgen

  5. @Martin, ten eerste: laat iedereen reageren zoals ie zelf wil. Het is hier geen debat waar regels moeten worden gevolgd. Het is net prettig dat de reacties divers zijn: de ene reactie kan stof opleveren voor een heel ander onderwerp. De reactie van @Philippos was bovendien relevant: waarom zijn er geen computers, zodat je tenminste geen 2 uur moet wachten tot je je dokterslijstje kunt opgeven?

    Maar goed: de kost van de gezondheidszorg. Dat is niet zo makkelijk te berekenen in Griekenland. Je betaalt aan je sociale kas namelijk niet alleen een bijdrage voor ziekenzorg, maar je draagt meteen ook af voor je pensioen.
    De situatie die jij beschrijft, lijkt wel science fiction.

    Het is wel zo dat opname in een openbaar ziekenhuis niet dient te worden betaald in Griekenland. Echter, de wachttijden zijn er immens en als je dringend geholpen wil worden, en je hebt het geld, dan ga je naar een privé ziekenhuis. Overigens worden kosten voor tandarts niet vergoed door mijn ziekenkas (bij IKA wel, maar ook daar moet je naar een specificieke “IKA-dokter” gaan). Gender transformation lijkt me hier nog compleet niet aan de orde. De rest wordt zeker uitgevoerd, maar ik zou echt niet weten of daar nog moet worden voor bijbetaald. Voorlopig ben ik gezond van lijf en leden (houden zo, even afkloppen), en buiten een bezoek aan een gewone dokter of een tandarts, en 1 enkele keer een oogarts, heb ik hier nog niet veel contact gehad met de medische sector.

    1 indruk heb ik wel: de dokters zijn hier erg goed, daar valt niet over te klagen (met de tandartsen op kop). Het systeem werkt echter totaal niet.

  6. Wow, @Hans, meer dan 10.000 EUR per jaar voor ziekteverzekering? Ben je daar zeker van? Of is je pensioenbijdrage daar ook bij gerekend?

  7. … weet ik niet… dat is IKA-bijdrage, dus alle soc. zekerheid samen denk ik?

  8. @Bruno , persoonlijke ervaring : als je van sociale zekeringskas verandert , dan kom je in een bureaucratisch labyrint terecht .
    En wat dokters betreft : ze hebben er inderdaad goede en meestal met getuigschriften van buitenlandse univs maar artsen die voor kassa’s werken , missen inzet want die mensen krijgen geen waardering voor hun werk . Ik ken een chirurg die zelf handschoenen en injectienaalden meebrengt wegens gebrek in het staatshospitaal . Die mensen werken veel uren in een waar gebrekkige instelling die geld uitgeeft aan nutteloze zaken . Vb , als men IKA heeft , kan men 2-maandelijks een gratis bloedproef laten maken en er zijn heel wat mensen die geen enkel probleem hebben maar vermits het ‘verniet’ is , gaan ze daar hun tijd doorbrengen.
    Onze buurman draagt geen bril maar heeft er wel tweejaarlijks recht op en maakt er gebruik van . Die brillen geeft (of verkoopt?) hij dan .
    De misbruiken zijn ontelbaar en als je goed wilt geholpen worden , dan ben je inderdaad beter af bij prive praktijken
    want staatshospitalen kosten duur aan ‘omslagjes’,vooral als het dringend is want het is mogelijk dat je op een berrie in de gang zult wachten op je beurt tenzij je royale fooien bijhebt.

  9. Voila @Hans, dat denk ik dus ook: ik betaal ook meer dan 10.000 EUR per jaar aan mijn sociale kas, maar het is wel voor pensioen en ziekteverzekering samen.
    Het is bijna onmogelijk om uit te dokteren (excusez le môt) hoeveel er precies wordt bijgedragen voor je pensioen en hoeveel voor de ziekteverzekering.

  10. @Bruno @ Hans.Excuses aan beide voor mijn belerende toon,was inderdaad ongepast.

    Nederland blijft een vrij tranparant land.Mijn bovengenoemde bedragen gaan inderdaad naar de “zorg”.
    Het pensioensysteem staat daar geheel los van.Voor generaties Hollanders gaat dat zo: voor volledig pensioen op 65 werk je 40 jaar (mag bij verschillende werkgevers zijn).
    De kosten zijn 1,75% van je bruto-salaris. 50% daarvan voor rekening van werknemer; 50% voor de werkgever, maandelijks in te houden op je salaris.
    Dat komt dus bij ruim 2 x modaal ( 70.000 euro) neer op een afdracht aan het pensioenfonds van 110 euro per maand.
    Dat geeft je uiteindelijk bij 65 jaar een levenslang inkomen
    van zo’n 50.000 euro.(al dan niet geïndexeerd, dan wel waardevast).
    NB.Genoemde bedrag is wel inclusief de AOW van de Staat).
    Zo simpel is het hier!

  11. Ik weet dat je bij de IKA “alles in een” betaalt. Dus voor “zorgpremie” maar ook voor je pensioen voor later wordt er maandelijks één bedrag verlangd. Maar als jullie 10.000 per jaar moeten afdragen wat verdienen jullie niet?!!??!!?! 😀
    Jullie zijn zeker van die rijke buitenlanders met een villa aan zee, heheh 😀

  12. Tsja, @Philippe, we verkopen dan ook geen souvlakia, he! Maar wij zijn wel brave belastingbetalers. Ik heb een aantal collega’s die officieel minder verdienen dan ik, maar die er wel in slagen om met auto’s rond te rijden die ik me nooit zou kunnen veroorloven. Ik ben er zeker van dat zij minder afdragen aan hun sociale kas!

    En ja, ik woon aan zee, maar niet bepaald in een villa, hehe.

  13. Aan zee wonen is prettig, maar niet in Piraeus. Ik vond het altijd een volgebouwde, drukke en smerige haven :D. Sorry als ik jouw wijk daarmee tekort doe…

    Die collega’s van jou zullen het later wel merken als ze niet genoeg zegeltjes hebben gelikt en geplakt of ze verdienen veel zwart geld met een verdachte praktijk naast hun “echte” werk :D.

  14. @Philippos, wij zijn die sukkelaars die gewoon braaf al hun belastingen en bijdragen betalen… een vriend van mij verdient meer dan ik, maar betaalt geen EURO belasting… officieel krijgt hij 1000/maand.

  15. Ik ken gevallen die nog erger zijn. De baas van mijn nicht geeft 0,- winst op bij de belasting. Hij heeft hoge kosten zegt ie. Personeel, investeringen, hoge huur blabla. Hij is de eigenaar van een franchise bank filiaal. Zijn jaarlijkse inkomen ligt om en nabij de 300.000,-. Hoe weet ik niet, maar dat is dus zwart…

    Ze moeten maar eens een stel Hollanders uit Apeldoorn een paar jaar laten overkomen en de belastingdienst aldaar laten reorganiseren, dan heeft Griekenland geen begrotingstekort over 5 jaar. Zonder de huidige belastingen te hoeven verhogen. Ik denk dat belastingontduiking het probleem nr1 is waarom Griekenland als staat te weinig inkomsten heeft per jaar. nr2 al die ambtenaren die aan het “werk” gehouden worden en toch betaald moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *