Apokriës ofwel Carnaval

Carnaval in Griekenland is in volle gang op dit ogenblik. Omdat Griekse Pasen dit jaar erg vroeg valt, beginnen de Apokriës reeds in januari en dat is men hier nauwelijks gewend. Apokriës is de Griekse naam voor Carnaval, maar hier wordt even zo goed “carnavalo” gebruikt, wellicht is dat overgenomen uit het Italiaans.
Het woor apokriës zelf, zo ontstaan zijn uit het samentrekken van het voorzetsel από (apo) en het woord κρέας (kreas – wat vlees betekent). Dat zou dus betekenen: “van het vlees weg”. Het is inderdaad een periode van 3 weken voor het begin van de Griekse vasten. De vieringen rond apokriës hebben een bacchanaal karakter en zouden terug te brengen zijn tot de Eleusinische Mysteriën en de Dionysia. Op die feesten zou de god Dionysius zijn rondgedragen op een klein schip, en dat zou in het Latijn “carrus navalis” hebben geheten,wat dan weer een mogelijke etymologische verklaring voor het woord “carnaval” is (in ieder geval anders dan het klassieke “carne vale” – of vaarwel aan vlees). In ieder geval zou zo ook verklaard kunnen worden waarom er opgetooide voertuigen in een carnavalsoptocht rijden.

Over heel Griekenland wordt carnaval gevierd, maar de hoofdstad van dit feest, is de havenstad Patras, in het westen van de Peloponnesos. Deze site toont dat Patras de Griekse evenknie is van het Vlaamse Aalst.

Meer informatie over Griekse carnaval op deze blog? U zoekt gewoon op de term carnaval – voor uw gemak heb ik de resultaten hier al bij elkaar gezet.

2 thoughts on “Apokriës ofwel Carnaval

  1. De eigenlijk “apokriës” zijn het middendeel van het “Triodion”, de 3 weken lange voorbereiding op de Grote Vasten.

    Het triodion begint met een “volle” week. Er wordt die week niet gevast, ook niet op woensdag of vrijdag, om (voor de uitvinding van de diepvriezer) de vleesvoorraden op te doen.
    De week erna (“apokriës”) is een gewone week, maar wel de laatste waar er vlees wordt gegeten.
    De week daarna moet de zuivelvoorraad er aan geloven, vandaar “Zuivelweek” (Τυροφαγία).
    De zuivel- of boterweek eindigt met Vergevingszondag. Tijdens de avondvespers (εσπερινός) vragen alle aanwezigen namelijk vergeving aan elkaar (zoals in de film “De barbier van Siberië van Nikita Michalkov). Bedoeling is om zo zuiver mogelijk aan de Grote Vasten te beginnen, al schijnt dat in Griekenland om een duistere reden 😉 in onbruik te zijn geraakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *