EU bestiert boeltje

Georgos Papandreou, de premier, kwam het ons gisteren vertellen: Griekenland heeft een stukje zelfbeschikking (κυριαρχία) moeten inleveren. Op dit ogenblik zijn er vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds in Athene om nauwkeurig na te gaan of het Stabiliteitsprogramma dat Griekenland had voorgesteld, wel wordt opgevolgd. Je kan het hen niet kwalijk nemen…

De maatregelen die Griekenland tot nu toe heeft genomen om het tekort aan te pakken, gaan volgens de EU niet ver genoeg. Volgende maand, op 16 maart, wordt een eerste tussentijds rapport verwacht, en als de resultaten niet goed zijn, zal er over bijkomende maatregelen worden gestemd, en aan die stemming mag Griekenland zelf niet deelnemen.

De EU denkt nu al aan verhoging van de BTW, het afschaffen van het 14de maandloon (wat eigenlijk vakantiegeld is) in zowel de openbare als de privé-sector, een luxe taks voor auto’s, verder snoeien in overheidsuitgaven, het afbouwen van ambtenarenkorps en het opleggen van een speciale taks voor gas.

Minister van Financiën Georgos Papakonstantinou zegt dat het allemaal zo ver niet zal komen, en dat vooral het 14de maandloon behouden blijft. We mogen allemaal hopen dat het inderdaad het geval is, want als men opeens een volledig maandloon van je salaris houdt en je bovendien nog eens extra belastingen laat betalen op de rest van je loon, dan creëer je een vruchtbare voedingsbodem voor een revolutie. De lonen in Griekenland liggen al erg laag. Als je dan nog eens een maandloon achter houdt, dan wordt het nog moeilijker voor mensen om de eindjes aan elkaar te knopen. De koopkracht zal dalen, en er zal flink worden gemord.

Ik stel voor dat onze EU het nemen van bijkomende maatregelen aan de Griekse overheid overlaat, want die kent de gevoeligheden van de Griekse maatschappij beter. Het is in ieder geval nieuws waar je niet vrolijker van wordt. Je mag stellen dat de teneur in Griekenland behoorlijk negatief is de laatste tijd, en het is te verwachten dat dit gaat resulteren in een hogere criminaliteit. Dat merken we nu al: er worden veel meer overvallen en inbraken gepleegd en niet langer meer door Albanezen, die vroeger als de grootste boosdoeners werden bestempeld.

Om het met satiricus Lakis Lazopoulos te zeggen: vergeet het Griekenland dat je altijd hebt gekend; want dat komt nooit meer terug.

6 thoughts on “EU bestiert boeltje

  1. @Bruno, dat inhouden van de 14de maand, is dat niet enkel voor de overheid? hoe zouden ze dat kunnen opleggen aan de privé-sector? en wat zou dat hen opbrengen, dat is toch niet hun geld, dat is toch het geld van de werkgever? Dat zou bovendien enkel tot vermindering van belastingsinkomsten leiden, toch? En ook: die 14de maand is contractueel vastgelegd in de arbeidsovereenkomst (bij mij toch), dat kan de overheid toch niet zomaar wijzigen?

  2. overigens, in Roemenie worden nu 100,000ambtenaren ontslagen als voorwaarde voor IMF-steun… George krijgt zijn zaakjes dus maar beter snel in orde.

  3. hellas Laki heeft gelijk. dus ik ben aan het rond kijken. volgende zomer maar een andere vakantie besteming
    http://www.visit-montenegro.com/
    trouwens doro xristougenon en doro Pasxa blijft of gaat er af.
    ik zie het ,griekenland wordt Belgie ,zo netjes straks onder begelijding van Rompa ,en het heeft geen zin meer om daar te leven ,en moet je weer emigreren.

  4. Ik weet het niet @Hans. Dit is wat de Griekse pers schrijft, en die zijn natuurlijk wel experts in paniekzaaien. Maar het is niet ondenkbaar dat Griekse werkgevers de contracten gaan herzien, in geval die 14de maand in de openbare sector wordt afgeschaft. Als de openbare sector die maand niet langer betaalt, waarom zou de werkgever dat dan nog doen? Hopelijk komt het nooit zo ver, niet in de openbare sector en niet in de privé sector.
    Maar je kunt je wel voorstellen hoe zo’n 14de maand in Brussel klinkt, niet? “Die Grieken hebben ons jaren bedot en dan nog krijgen ze 14 maanden loon uitbetaald? Ze leven wel erg boven hun stand!”

  5. tja, van mij mogen ze de 13de en de 14de maand afschaffen, als ze dat dat compenseren in de resterende 12 maanden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *