Terwijl er een heuse tornado over Griekenland raast, lijkt het me billijk dat de politieke partijen hier zo veel mogelijk samenwerken om de storm te doorstaan. Daar leek het ook naartoe te gaan, toen voorzitter Antonis Samaras van de grootste oppositiepartij Nea Dimokratie een paar weken geleden zei dat hij het eens was dat er maatregelen moesten worden genomen om de Griekse economie te redden, maar dat die wel snel moesten worden genomen. Het kwam er op neer dat hij de PASOK-regering aanspoorde om er aan te beginnen en op te houden met enkel ronkende beloftes te maken. Dit is erg ongewoon in de Griekse politiek. Normaal gezien bekampen overheid en oppositie elkaar steevast, gewoon omdat het om overheid en oppositie ging. Zelfs al streefden ze dezelfde doelen na. Dat beide partijen van nu mening verschillen over de manier waarop maatregelen moeten worden genomen, dat kan nog als gezonde politiek worden beschouwd (per slot van rekening noemt de ene partij zich socialistisch en de andere liberaal).
Maar sinds gisteren begint de klassieke onenigheid weer de kop op. PASOK stelde namelijk voor om een comité op te richten dat moet nagaan hoe de Nationale Statistische Dienst met de cijfers heeft gegoocheld in de periode 2004 – 2009 (toen Nea Dimokratia dus aan de macht was). De oppositie is het daar niet mee eens, en wil dat het comité meteen de cijfers onderzoekt vanaf 1981, toen PASOK voor het eerst aan de macht kwam.
We begeven ons dus nu weer op het niveau van populistische politiek. PASOK wil laten zien hoe slecht het huishouden van Nea Dimokratia wel was. Die laatste partij wil dan weer laten zien dat haar slechte boekhouding in de laatste 5 jaar maar een peulschil was in vergelijking met de creativiteit die PASOK sinds 1981 aan de dag heeft gelegd.
We zijn echter op een punt aanbeland dat het de Grieken niet meer kan schelen. De mening leeft hier dat ze namelijk “allemaal” gegevens vervalst hebben en dat ze “allemaal gestolen” hebben. Nu gaan onderzoeken wie daar de schuld aan heeft en in welke mate, gaat de Griekse economie niet weer op de been helpen. Liever wil men hier concrete maatregelen zien die tonen wat men er nu precies gaat aan doen.
In ieder geval zou het wel eens kunnen dat er barsten gaan komen in de wankele politieke overeenkomst om de neuzen in de zelfde richting te houden.
Ik denk zo dat dat ‘n opportunistisch comité nu aanleiding geeft tot nodeloos gebakkelei en nutteloos gehakketak (de al-oude spreuk over de ‘splinter en de balk’, toch?).
Europa en de diverse internationale visitatie-commissies die zich nu ter plaatse vergewissen van de situatie, wat tot allerlei opvolgingrapporten en analyses zal aanleiding geven, zullen zich ook wel buigen over dat voorbije ‘reilen en zeilen’ van de falende staat en dus allicht ook zélf de Grieken wat van dat ‘vuile werk’ uit handen nemen.
Overheid en oppositie kunnen dus gerust eensgezind, zonder al te bezwaard gemoed voor Griekse ‘Bijltjesdag’, de mouwen opstropen. … Ei Indien het water van verplichte inleveringen en onpopulaire maatregelen hen dan écht boven de lippen stijgt, kan er ter afleiding later altijd nog een rondje ‘Euro-bashing’ af om de publieke opinie (s)lijmen.
Onder anderen , Karaman Alis ,Tha Pateras ,O Kinezos of Tuperman, en nog 10 milioenen grieken.incl mij zelf.
en niet te vergeten Dracumel en zijn dochter en zon. zijn vrouw iets minder omdat zij lekkere dolmades maakt.