De ouzo-crisis

Het “probleem van Griekenland” begint stilaan een begrip te worden en krijgt dan ook een eigen naam. In de buitenlandse media heeft men er een nieuw woord voor gevonden: de ouzo-crisis. Griekenland is sinds 2004 niet meer zo vaak voorpaginanieuws geweest. Toen was het enkel positief nieuws (Europees Kampioen Voetbal, geslaagde Olympische Spelen), nu kan het niet negatief genoeg zijn. En dit negatieve nieuws heeft zeker zijn invloed op het gedrag van de speculanten en op de markt.

En hoewel Griekenland echt wel de hand in eigen boezem moet steken, hoor je hier toch wel een aantal argumenten die moeten aantonen dat de houding tegenover het land niet helemaal netjes is. Ik soms hier een aantal van de argumenten op, zonder me uit te spreken over het feit of ze al dan niet waar zijn. Het is een andere klok, die we misschien niet zo vaak horen in de media.

  • Toen Duitsland bij de Euro kwam, was de wisselkoers 1 DM tegen 1 EURO (volgens mij was het 1,9 DM, maar goed) terwijl Griekenland zijn drachme 100% moest laten devalueren, tot een koers van 340,75 drx tegen 1 EURO.
  • Portugal heeft een veel zwakkere economie dan Griekenland en een hoger tekort (ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken), maar kan toch geld lenen tegen een veel lagere “spread” dan de 350-400 punten waartegen Griekenland moet lenen. Is dat een eerlijk systeem?
  • Indien alle euro-landen gelijke partners zijn, waarom lenen Griekenland, Portugal en Duitsland bvb. aan verschillende rentevoeten bij dezelfde bank? Waar is de Europese solidariteit?
  • Griekenland geeft iets meer dan 12 miljard Euro per jaar uit aan defensie. Omdat Griekenland lid is van de EU en van de NAVO, is het normaal dat de aankopen gebeuren bij de partners (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, USA, enz.). Hoeveel geld geven deze landen aan hun defensie uit? Wie is hun vijand? Komt de dreiging voor Griekenland vanuit Turkije? Waarom moet Griekenland dan alleen die kost dragen, en zorgt Europa er niet voor dat er een politieke oplossing komt voor het probleem? Of willen de EU en de NAVO geen oplossing omdat het economisch veel interessanter is dat Griekenland massa’s wapens blijft kopen? Wat wint Griekenland dan eigenlijk aan zijn lidmaatschap van de EU en de NATO?
  • Is Griekenland het enige EU-land dat niet voldoet aan de Maastricht-normen? Is het het enige land met een begrotingstekort dat hoger ligt dan 3%?

De modale Griek weet best wel dat de opeenvolgende overheden grote schuld treft en ze zijn hun politici stilaan meer dan zat, maar ze hebben het er wel moeilijk mee dat ze nu opeens het zwarte schaap.

8 thoughts on “De ouzo-crisis

  1. is het een nieuw grap die europeese solidariteit?? want ik ken een betere met Totos.

  2. ik wil en een transfer station met vluchten rechtstreeks van Alexandroupoli naar Nederland voor alle asielzoekers. ben je dat gedoe met de opvang ook kwijt.

  3. Over argument 1 – waarde van de Griekse drachme – toch even dit @ Bruno:
    In dit Wikipedia-artikel vind je een overzicht van de wisselkoers waartegen de nationale munten werden omgezet in euro:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Euro
    Zoals je merkt, was het voor Duitsland inderdaad, zoals je terecht dacht, bij de invoering 1,95583 DM voor 1 euro, voor Griekenland: 340,75 DRS voor 1 euro, voor de Belgische frank was 1 euro toen 40,3399 BEF waard . Die wisselkoers voor de drachme is enkele maanden voor de introductie van de euro in Griekenland vastgelegd (zie de tekst in het artikel:
    The procedure used to fix the irrevocable conversion rate between the drachma and the euro was different, since the euro by then was already two years old. While the conversion rates for the initial eleven currencies were determined only hours before the euro was introduced, the conversion rate for the Greek drachma was fixed several months beforehand.)
    Ik heb hier nog een krantenknipsel van 25 juni 1993 met de wisselkoersen van die tijd: 100 drachmes waren toen nog maar 15,0925 Belgische frank waard. Ik herinner me dat midden de jaren ’70 je voor 1 drachme nog 2 Belgische frank kreeg. De waarde van de drachme was dus in 1993 al ferm gezakt. Voor 1 Duitse Mark moest je in 1993 20,5520 BEF betalen. Mij lijkt die wisselkoers van de DM dus ok, nl. ongeveer 2 Mark voor 1 euro. Ik wil maar gewoon aantonen dat de waarde van de Griekse drachme vanaf de jaren ’70 ferm gedaald was, 100 Griekse drachmen waren toen, in 1993 al veel minder waard dan 1 DM. Trouwens, zouden de Grieken zich laten bedotten hebben door die West-Europeanen? Nee, toch! ;-)))

  4. Trouwens, nog iets gevonden, @ Bruno:
    Een website met de wisselkoersen van jaren terug:
    http://www.xe.com/ict/
    Ik heb opgezocht:
    * in februari 1999 was 1 DM = 164,44 DRS
    * in februari 2000 was de koers van de drachme al gezakt tot 170,32. Dat komt dus vrij goed overeen met die 340,75 DRS van mijn vorige post!

  5. In 1970 was de wisselkoers 100BEF = 70 DRS . Het is schrikwekkend als je prijzen in DRS omrekent . Ik weet niet hoe het bij anderen overkomt,maar ik ben zowat het besef van de geldwaarde kwijt met die EURO.

  6. In ’77 was 100BEF = 50DRS.
    In ’93 was 100BEF = 800DRS.
    In ’77 werkte een dagloner 6-7 uur voor 200DRS per dag met een volledige warme maaltijd inklusief.
    Op taverna kostte brood en bestek in heel GR 2DRS. Muntjes van 20 en 50 lepta bestonden nog.
    Bij de periptero kon je sigaretten per stuk kopen.
    @Jenny 1000DRS is ongeveer 3EUR

  7. Zeg @Flupke , sinds wanneer ben jij in GR . Ik sedert 1978 maar sigaretten/stuk herinner ik me niet of heb er waarschijnlijk nooit naar gevraagd !
    En reken vooral niet om in DRS want dan eet je geen koulouri meer !:) Wat ik bedoelde is , dat er in je achterhoofd iets omgaat als ” och ,’t is maar 50cent ” en als je het omrekent in DRS of BEF , dat de reeele waarde doordringt .

  8. @Jenny, van 27 juni ’77 tot ’81 was ik 95% van de tijd in
    West Kreta, er was toen nog visumplicht, remember? Toen heb ik 12 jaar in Nijmegen gewoond en m’n meeste vrije maanden in Kreta doorgebracht, en sinds Paasdag ’93 woon ik vast op Kreta.
    Een van de redenen waarom er ‘kleine’ getallen gebruikt worden bij de Euro is precies zoals je zegt, dat je kleine getallen sneller uitgeeft dan grote. Straks kost een pak peuken zo’n 4EUR, en je staat er niet bij stil dat dat wel 1363DRS is. Daarom heb ik ook een dagloon in ‘kouver’ omgerekend. Toendertijd werkte ik in tomatenserres, onnozel werk, voor 100 kouver per dag van 6-7 uur.
    Nu, 33 jaar later, werk ik als gids, waar ik verantwoordelijk ben voor een hele bus toeristen, en waar ik het risico loop een vallende steen op m’n knikker te krijgen, als ik in de Samariakloof ben, of in het ziekenhuis kom als ik daar een poot breek, of een busongeluk overleef, 14 uur per dag (Samaria) voor minder dan 100 kouver per dag. Andere ekskursies duren zo’n 10 uur en zijn minder risikovol, maar daar verdien ik ongeveer 70 kouver per dag.
    Eind jaren 70 verdiende ik meer, werkte minder uren, en was nergens verantwoordelijk voor.
    De stelling van 7 magere jaren en 7 vette jaren zal men moeten omzetten in 7×7 magere jaren en 7 vette jaren. Als die nog eens komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *