Luchtvaartmaatschappijfusie

Het ziet er naar uit dat Griekenland binnenkort een luchtvaartmaatschappij armer zal zijn. Gisteren hebben Olympic Air en Aegean Airlines namelijk aangekondigd dat beide maatschappijen gaan fusioneren. Olympic Air is het opnieuwe gelanceerde Olympic Airways, de luchtvaartmaatschappij die door Aristoteles Onassis was gesticht, daarna door de Griekse overheid in de vernieling is gemanaged,  en een klein jaar geleden is overgenomen door Marfin Investment Group met kapitaal uit Dubai.

Er waren de voorbije weken al wel geruchten van een fusie, maar het leek toch enigszins onwaarschijnlijk. Toen Marfin aan het hoofd kwam te staan van Olympic Air, gooiden de twee partijen flink wat verwijten naar elkaars hoofd dat ze de concurrentie vervalsten en wat weet ik nog allemaal. Aegean Airlines mag best een succesverhaal worden genoemd. Zonder enige staatssteun doet de maatschappij het goed; ze vliegt op 50 bestemmingen, nationaal en internationaal.

Olympic Air heeft net een aantal nieuwe vliegtuigen aangekondigd en zou de glorie van weleer hebben willen herstellen. De maatschappij vliegt op 56 nationale en internationale bestemmingen.

Dat beide maatschappijen nu willen fuseren, wijst er volgens sommigen op dat de vrije markt en de concurrentie hier in Griekenland niet werken, terwijl volgens anderen dat nu net wel het geval is (best mogelijk dat heel wat mensen hier niet weten hoe de vrije markt en de concurrentie precies werken, natuurlijk). In ieder geval lijkt het niet helemaal onlogisch: de Griekse markt is te klein voor 2 dergelijke grote spelers (we mogen niet vergeten dat er nog minsten 2 andere kleine maatschappijen nationaal vliegen).

De fusie moet nu eerst worden goedgekeurd door de Europese Commissie, en als die er komt, zal de eigenlijk fusie wellicht in oktober plaats grijpen. De nieuwe maatschappij zou onder de naam Olympic Air verder gaan (enigszins begrijpelijk, want Olympic blijft een bekend en sterk merk), maar het management zou grotendeels in handen blijven van Aegean Airlines, voornamelijk omdat die laatste op de beurs genoteerd.

5 thoughts on “Luchtvaartmaatschappijfusie

  1. het is te hopen dat ze de goede service van aegean kunnen blijven leveren. Dat was pas comfortabel vliegen 🙂

  2. Sakis, ik ben in november heen en weer gevlogen met Olympic en wist niet wat ik meemaakte. Warm eten, drinken zoveel als je wilt, vriendelijke stewardessen die continu bezig waren alles naar je zin te maken, schone nieuwe vliegtuigen, overvloed aan beenruimte, op tijd aankomen op bestemming (!!!), kortom alles was perfect. Sinds dat Marfin Olympic heeft overgenomen is de service met 1000% omhoog gegaan. Olympic is dus niet meer wat het de afgelopen 10 jaar is geweest.

    Aegean is inderdaad een goede maatschappij met goede strategische partnerschappen (Start Alliance met oa Lufthansa, US Airways, Air Canada, Swiss en Iberia in de groep). Maar je doet de huidige Olympic te kort. Voor dat Marfin in het spel was, ik ben het volledig met je eens, was Olympic een grote bende. Maar nu niet meer.

    Twee maatschappijen met goede service en de goede management van Aegean aan het roer, nou, ik ben benieuwd. Het belooft wel wat!! Misschien kan ik ooit die vakantie naar Kastelorizo toch eens (makkelijk) boeken 😀

  3. ik heb van het oude Olympic ook helemaal geen klachten – een stuk beter in elk geval dan Brussels Airlines, dat vermijd ik zoveel ik kan. Ik herinner mij een vlucht Athene-New York met Olympic waar de stewardessen gewoon de koelkast ‘openstelden’, wie wilde, mocht pakken waar hij zijn in had…!

  4. @Hans

    haha, ja dat zijn de oude stewardessen die te lui waren om te werken!! Ik heb ook eerste klas gevlogen toen ik klein was omdat ze te lui waren om steeds naar achter te lopen om naar mij te checken (ik vloog als minderjarige zonder voogd, werd dus gekoppeld aan een stewardess).

    Ik heb wel klachten over de oude Olympic. Vluchten altijd vertraagd als ze niet geannuleerd werden. Niet schoongemaakte vliegtuigen etcetc. Ik denk dat de enige lijn die fatsoenlijk werd uitgevoerd was die van Athene naar Brussel. Veel zakenmensen en politici maken gebruik van deze lijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *