Eigen boezem?

Gisteren hebben we het zonder nieuwsberichten moeten doen, maar gelukkig was er nog het internet. En op een van mijn surftochten kwam ik het verslag tegen van het interview dat de BBC radio had met de Griekse vice-premier Theodoros Pangalos.

Daarin viel me 1 zin op: “Mr Pangalos also made a strident attack on the calibre of the EU’s current political leaders, saying those of the 1980s – such as Margaret Thatcher, Helmut Kohl and Francois Mitterrand – would never have permitted the current economic crisis.”  Dat de Europese leiders niet echt grote figuren zijn, daar wil ik Pangalos nog wel in volgen (hoewel ik niet zo ver zou willen gaan om de president van de EU het charisma van een dweil toe te dichten). Maar ik dien toch wel te vermelden dat er geen reacties kwamen van de sterke leiders uit de jaren 80, toen Andreas Papandreou de grondslag legde voor het systeem dat Griekenland op de economische afgrond bracht (in een periode toen onze Pangalos in het parlement zetelde) .
Maar dat Pangalos de oorzaak van de crisis zo op de schouders schuift van deze zwakke leiders, dat vind ik er wel over.

En dan moet ik meteen toch een vergelijking maken met een trekje dat ik wel vaker bij Grieken heb gemerkt: als er iets fout gaat, is het altijd de schuld van iemand anders. In het dagelijkse leven valt dat best wel mee, maar op het werk kan dat behoorlijk lastig zijn. Je hebt hier mensen die op hogere niveau’s werken en daar dan ook naar worden betaald. Je verwacht dus ook dat die mensen enige verantwoordelijkheid hebben en ook nemen. Maar wanneer er iets fout gaat, dan zul je zien dat er wordt geschreeuwd en dat de verantwoordelijkheid altijd wordt doorgeschoven naar iemand anders.

Ook in de Griekse pers zie je dergelijk gedrag. Nu is het wel zo dat er bijna een hetze tegen Griekenland lijkt te woeden in de buitenlandse pers. Maar zelfs in het verleden, als er iets fout ging in Griekenland, dan was het altijd de schuld van “grote belangen” (μεγάλα συμφέρωντα) die er baat bij hadden om Griekenland zwart te maken. Of er kon natuurlijk ook sprake zijn van één of andere samenzwering. De opeenvolgende populistische regeringen onderschreven zelf ook graag deze theorieën.

Maar het wordt toch eens tijd dat men eindelijk de hand in eigen boezem gaat steken. Vele Grieken hebben dat de voorbije weken dan ook gedaan. Het is niet netjes wat er nu allemaal gebeurt ten koste van Griekenland, maar de verandering zal wel van binnen de Griekse landsgrenzen moeten komen. En die verandering komt er alleen maar als men eindelijk eens in ziet dat de grootste problemen dan ook binnen die landsgrenzen zijn gecreëerd.

25 thoughts on “Eigen boezem?

  1. Al eens opgemerkt dat wanneer een scheidsrechter een gele kaart toont aan een speler , die uiterst verbaasd staat in de stijl van ” IKKE ? Wat heb ik gedaan ? Het was de andere die me vloerde !” En dat zit er bij de Griek diep in , de historische fouten die ze begingen zijn ook altijd samenzweringen tegen hen . ZIJ zijn afkomstig van antieke helden en nu slachtoffers van ‘combines’. De fout ligt altijd elders , van buitenaf en het varieert : Turkije , USA , EEG …
    En ik heb spijtig genoeg het betoog van Obesisk Pangalos gemist . Maar hoe krijg je zulk geindoctrineerde denkwijze eruit ? Inderdaad , veel Grieken waren enorm tegen die staking omdat ze doorhebben dat als de kassa tot onder de bodem leeg is , je geen eisen kunt stellen want het diept de put alleen maar meer .
    Grieken kijken immer achteruit naar een glorierijk verleden maar niet voouit naar een welvarende toekomst .

  2. Ik zeg vaak lachend dat de Grieken dat ergens genetisch hebben meegekregen, dat de schuld bij anderen ligt.
    Onze zoon is nu 16, geboren en getogen in België. Ik ben een Vlaamse, mijn man Grieks Cyprioot.
    Het is hier soms niet te doen:de schuld van Amerika en Turkije, in alle mogelijke probleemsituaties. Het vergt heel wat moeite en alertheid om kritisch te blijven en om dat toch proberen door te geven aan de zoon. Soms krijg ik de indruk dat het lukt:hij zei gisteren zelf dat die staking erover was en dat de kommunistische partij in Griekenland die naam niet waardig is(zeker de voorzitster niet!)
    @Jenny:je laatste zin is het hele probleem in een notedop!

  3. voor de KKE geld ,Iedereen is schuldig behalve de KKE.

  4. Voor niet Grieken is dat natuurlijk moelijk te begrijpen maar inderdaad wat in het verleden is gebeurd is zeker niet allen de fout van Griekenland zelf ,en ja buitenlandse grootmachten hebben hierbij ook een grote rol gespeeld. Wat er nu gebeurd in Griekenland met de crisis en alle andere problemen hebben ze zeker aan hun onbekwame en corrupte leiders te danken, ik vraag me af wat ze die leiders in die buitenlandse universiteiten geleerd hebben, en vergeet niet gelijk ze in Griekenland zeggen om graan te malen heb je TWEE maalsteenen nodig. Hoe is het zover kunnen komen een volk met zo’n geschiedenis. En nee jenny en anna keken de Grieken maar naar hun glorierijk verleden,als ze maar 1 min per dag aan hun rijk verleden dachten was het nooit zover gekomen NOOIT de mensen moeten naar het verleden kijken en leren uit hun fouten ……….

  5. Maar @Europa , ze KIJKEN naar hun glorierijk verleden , wees daar maar zeker van maar ze trekken geen lessen uit nederlagen . Als buitenlander krijg je regelmatig te horen :” Toen jullie nog in de bomen woonden,bouwden wij tempels en paleizen !” en ik vermijd te vragen :” En waar staan jullie nu, 25 eeuwen later ?”
    En dat is ook zo in hun prive leven : zelden heb ik hen Mea Culpa horen zeggen . De fout ligt altijd bij anderen .

  6. Ze kijken inderdaad naar het verleden (waar ze volkomen terecht trots mogen op zijn), maar niet met een kritische blik. Jammer, want zelfs hun fouten hebben de oude Grieken goed gedocumenteerd.
    Ik krijg vaak te horen dat ik meer over het Griekse verleden weet dan zij zelf (dat heb je wellicht als je de Latijn-Griekse afdeling hebt gevolgd).
    Het extreem-rechtse LA.O.S. zit de hele tijd te pochen over het rijke verleden van Griekenland, maar ze overstijgen zelf het niveau van circusartiesten niet eens.

    En inderdaad @Jenny, over die Mea Culpa ging het mij. Geef toch eens toe dat je fout zat. Dat is geen schande.

  7. Inderdaad is dat geen schande @Bruno , ik heb bewondering voor mensen die toegeven dat ze fout zitten.
    Ik vind het grootmoedig zich zo af en toe eens op de borst te kloppen .

  8. Ik repliceer het wel degelijk hoor! Waar staan jullie nu?
    Als er geen kadaster, geen minimaal werkende belastingdienst(in België is dat immers ook niet optimaal), geen deftig onderwijssysteem dat een beetje democratisch is…, een groot zwart circuit., enz….
    Mijn zoon kan dat intussen:Sorry zeggen, mijn man, na 20 jaar, nog steeds heel moeilijk.
    Ondanks alles, ik hou van Griekenland! En de Grieken, vind het nog steeds verrijkend om met die tegenstellingen om te gaan.

  9. ja inderdaad jenny ,en dat is verkeerd daar zijn twee soorten mensen zeg ik altijd, mensen die leren uit andermans fouten en mensen die lessen trekken uit hun eigen fouten of mss zijn er zelfs drie soorten mensen,mensen die helemaal niks leren 🙂 🙂 paar dagen in de Kretenzische bergen en Oud Grieks leren zou hun denkwijze veranderen zij vroeger onze leraar engels (van dat Oud Grieks) :):)

  10. @europa, ik denk dat het voor iedereen wel eens goed zou doen om een tijdje in de Kretenzische bergen te gaan zitten! 😉
    Kan alleen maar louterend werken!

  11. Precíes wat ik ook dacht @Bruno 🙂 ! @Europa, ik ben meteen kandidaat om gelouterd te worden als je mijn gids wilt zijn in de Kretenzische bergen! Dat Oud-Grieks neem ik er graag bij! 😉

  12. @ roosje Oudgrieks? Kretenzisch dialect zal je bedoelen. 🙂

  13. @Europa
    Vre syntekne, inta kanis me tin Rozi mas kopeli mou?
    Xixi

  14. Help!, kan er iemand dit vertalen!?? Ik vrees namelijk mijn voornaam te herkennen in dit gebrabbel… 😉

  15. Gebrabbel @Roosje? De prachtige taal der Sfakioten gebrabbel? Laat ze het maar beter niet horen, daar in Sfakia.
    De vader en peetvader van een kind zijn syntekne van elkaar. Inta kanis me tin Rozi mas kopeli mou; wat ga je doen met ons Roosje m’n jongen?
    Vervolglessen Kretenzisch bij Europa.

  16. Mocht er nog iemand een gids nodig hebben voor de louterberg, je weet me te vinden.

  17. Ah, efcharisto Filippa! ‘Syntekne’?? Nooit van gehoord. Net zoals mijn leerkracht Grieks nog nooit had gehoord van ‘mpatzanàkis’ (de echtgenoten van twee zussen) en van ‘sympetheros/a” (aanspreking mijn ouders => mijn schoonouders) en ik dus dacht dat het maar weer eens aan dat dorpsdialect van mij lag… totdat we ontdekten dat het (voor een keer :-)) echt wel beschaafd Grieks is.
    Ik denk dat ik de Sfakioten niet hoef te vrezen; die hebben tegenwoordig wel belangrijker dingen aan hun hoofd dan dat ze zich druk zouden maken om een onbeduidend meisje op een voor hun onbeduidende blog in een voor hun onbeduidend taaltje dat daar vast niemand spreekt 😉

  18. Teknos en synteknos zijn nochtans gewoon Grieks woorden, teknos werd reeds in de bijbel gebruikt. Oerbeschaafd dus, Jezus was een teknos van Jozef, geen gios, daar Jozef niet de natuurlijke vader was.
    Dat men een kennis met syntekne aanspreekt is dan weer een grapje van die leuke Sfakioten. En iedereen praat daar ETE, eigen taal eerst. Grieks praten ze enkel met Grieken, buitenstaanders en -landers, sukkels die de plaatselijke taal niet machtig zijn.
    En je hoeft ze zeker niet te vrezen, zolang je geen moeilijkheden met ze krijgt.

  19. Bovendien wordt “tekno” nog in een andere betekenis gebruikt: είσαι τεκνό is de Griekse manier om te zeggen dat je er nog erg jong uit ziet.

  20. Oh bedankt @Bruno, leuk wetenswaardigheidje!
    Euhm @Filippa, ik weet niet of ik eerder moet vrezen voor de suggestieve gedachte aan @Europa en jou als mijn vader en peetvader dan voor de eigenzinnige Sfakioten 😉

  21. Hou het dan maar bij die leuke Sfakioten @Roosje als je perse wilt vrezen, maar suggestieve dromerijen moet je natuurlijk ook niet uit de weg gaan.
    @Bruno, nog niet gehoord hier, ise tekno. Werd wel nog met neare aangesproken toen ik reeds de 50 voorbij was. Brak me klomp. Of het was gewoon een beetje cynisch.

  22. Waarschijnlijk dat laatste, @Flupke, zeker als het gepaard ging met een “vre” 😉 En zolang dromen geen realiteit worden, heb ik inderdaad niets te vrezen 🙂
    @Bruno, gisteren een ‘echte’ Griek tegengekomen (opgegroeid in Griekenland en leraar Grieks bovendien) en die twijfelde hard aan de betekenis die jij geeft aan “είσαι τεκνό”; hij verklaarde het als iets wat je tegen “een knappe jongeman” zegt, wat toch een significant nuanceverschil is met “iemand die er jong uit ziet”. “Neare” daarentegen heb ik wel al vaak gehoord in die (laatste) betekenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *