De kunst van de belastingsontduiking

Vanochtend hoorde ik op de radio iets waar ik steil van achterover viel. Het is algemeen geweten dat er enorm veel aan belastingen wordt ontdoken in Griekenland. Het is ook geweten dat de kloof tussen rijk en arm hier de voorbije jaren enorm is uitgediept, ten nadele van de staat, want vele mensen hebben zich verrijkt door geen belasting te betalen.

Belastingen ontduiken is niet eens zo moeilijk in Griekenland, omdat de meeste overheidsdiensten totaal niet samenwerken en dus ook geen gegevens uitwisselen. Nu hebben we voor het eerst een degelijke samenwerking gezien tussen de bouwkundige dienst en de belastingsdienst en nu dreigt bij 26.165 belastingsplichtigen het onroerende goed in beslag te worden genomen.

Op de radio werd vermeld dat deze 26.165 belastingsplichtigen in totaal 5,2 miljard euro aan onroerend goed bezitten. Deze lui moeten de belastingsdiensten nog 519 miljoen euro, en als ze dat niet kunnen betalen, zal de belastingsdienst hun onroerend goed in beslag nemen. Ik neem aan dat we dit soort berichten van nu af aan wel meer zullen horen.

13 thoughts on “De kunst van de belastingsontduiking

  1. Yep – dit lijkt me maar een (heeeeeel) klein tipje van de Griekse ijsberg…

  2. Benieuwd welke excuses die belastingplichtigen zullen hebben? Het wordt nog leuk 🙂

  3. Vrees dat dit enkel zand is voor Europa’s ogen

  4. Ik denk dat Europa deze keer een goede stofbril aan heeft hoor ;).
    Het lijkt wel alsof er iedere dag slechtere en slechtere berichten over Griekenland de ether in gaan… Ik hou mijn hart vast voor het toerisme dit jaar, want zulke berichten trekken nu niet echt toeristen aan denk ik…

  5. Ik ben persoonlijk heel sceptisch over dit soort berichten. Die 26 M belastingplichtigen zullen wel genoeg connecties hebben of wat geld hier & daar onder tafel schuiven om hier aan te ontsnappen & dan is Griekenland back to square 1.

  6. @Saki,ik erger me ook aan die buitenlandse pers waar GR als de slechtste telg van de EG voortdurend aan de muur gespijkerd wordt maar ben niet zeker dat het het toerisme gaat schaden . Wel zijn de vakantieprijzen hier de dieperik ingegaan om te concurreren met andere Middelandse Zee bestemmingen . Verleden zomer keek ik toch wat op van 150Eur/nacht in een 2de rank hotel in een provinciestad als Volos .

  7. Ik vrees dat in eerste instantie Tiniwini terecht deze zorg heeft; er is toch heel wat corruptie zo hier en daar. En connecties helpen gewoonlijk om ‘het leed te verzachten’. Maar op wat langere termijn hoop ik dat er toch iets gaat veranderen en er een bewustzijn gaat ontstaan dat Griekenland op deze manier in de misere blijft. Nu ben ik realistisch, de zich met belastingontduiking verrijkende mensen zullen niet direct overstag gaan, maar als de controle maar blijft, de connecties ook aangepakt worden, zal toch wel een kentering kunnen ontstaan.

    Verder geloof ik ook niet dat de negatieve berichtgeving het toerisme zal schaden. Ik denk dat dit wel gescheiden zal blijven, in elk geval in Nl. In Duitsland ontstaat wel een beetje een anti-gevoel, dat sterker wordt. Ben benieuwd hoe dat zal gaan wanneer Merkel inderdaad GR gaat ondersteunen en dit in de media komt als’ de Duitse belastingbetaler draait voor de fraude van Griekenland op’ of iets dergelijks!

  8. @Bruno, zou je me een link kunnen geven in het Grieks (uit de Griekse pers) waar deze maatregel aangekondigd wordt?

  9. 🙂 Ευχαριστώ φίλε μου!

  10. Agios Mamas, de patroonheilige der belastingsontduikers draait overuren!

  11. Pingback: agios mamas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *