Εn dat het pijn zal doen

Weken al, kondigde de regering Papandreou aan dat ze alles in het werk zou stellen om de noodzakelijke besparingen niet al te zwaar te maken voor de bevolking. Daar ging een fikse PR-oefening aan vooraf. Alle media werden ingeschakeld (het moet gezegd: de meeste media zijn erg vriendelijk voor PASOK) en het waren vooral de boze speculanten die het Griekenland onmogelijk maakten om de broodnodige leningen aan te gaan tegen een gunstige interestvoet.

Griekenland had een stabiliteitsprogramma voorgesteld, maar dat was blijkbaar niet voldoende. Er was een eurocommissaris, een lid van de Europese Centrale Bank en iemand van het Internationale Monetaire Fonds nodig om hier in Athene te komen zeggen dat de broeksriem nog harder moest worden aangehaald.

De ministerraad ging dan overuren kloppen en er werden allerlei scenario’s geschreven waar er nog meer kon worden bespaard. De maatregel die telkens weer naar boven kwam, was de afschaffing van het 14de maandloon. Vergeefs probeerde de regering de verantwoordelijkheid voor die maatregel in de schoenen van Olli Rehn te schuiven, maar die was niet van gisteren en liet weten dat hij zelf niet had gezegd welke maatregelen Papandreou en co moesten nemen. Enkel dat er meer besparingen nodig waren. En dat die besparingen geen tijdelijk karakter mochten hebben, maar dat het dus om permanente inspanningen zou gaan.

En vanochtend kwam dan de officiële aankondiging: het 14de maandloon gaat niet worden afgeschaft. Tot zover het goede nieuws. Maar er gaat wel 30% van de 13de maand (waarvan de helft met Pasen en de helft op 15 augustus wordt uitbetaald) en er gaat ook nog eens 30% van de 14de maand. Dit alvast voor de ambtenaren.

Verder worden ook de pensioenen voor die ambtenaren bevroren en gaat de BTW op luxegoederen van 19 naar 21%. Taksen op tabak, alcohol en brandstof gaan ook de hoogte in.

En ziedaar: meteen na deze aankondiging zakte de rentevoeten voor leningen. Het lijkt dus allemaal verdacht veel op een gokspelletje en het is eigenlijk een schande dat een bevolking moet opdraaien voor dit soort mechanismen van de “vrije markt”.

We hebben in Griekenland nu een socialistische regering die het programma uitvoert dat een liberale regering in 2004 had aangekondigd, maar niet durfde uit te voeren. Er zat toen bovendien nog te veel eten in de ruif, dus die kon eerst nog wel 5,5 jaar worden geplunderd. Maar het lijkt voor velen toch wel een beetje opgezet spel, waar de media goed aan meegeholpen heeft. Dat de besparingen nodig zijn, daar zal iedereen het mee eens zijn. Dat je eerst de bevolking met een PR nummertje murw krijgt om een kleine opstand te vermijden, daar heeft PASOK het patent op.

De reacties zullen echter niet uitblijven. Op 16 maart gaat de openbare sector weer massaal in staking. U weze gewaarschuwd.

2 thoughts on “Εn dat het pijn zal doen

  1. en toch heeft George het goed aangepakt.
    Natuurlijk gaan de mensen de straat op – dat is altijd zo met verandering – niemand houdt ervan (ook niet als het daarna beter wordt) 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *