Maatregelen goedgekeurd

De strenge besparingsmaatrgelen die eerder deze week werden aangekondigd door de minister van Financiën Papakonstantinou, werden gisteren in parlement goedgekeurd.

Natuurlijk zal dit niet goed onthaald worden door de bevolking. Gisteren waren er al protesten rond het Griekse parlement. De voorzitter van de grootste vakbond van de privé-sector GSEE, werd er gisteren bekogeld met yoghurt en water toen hij een toespraak wilde houden. Nadien kreeg hij rake klappen geïncasseerd, waardoor hij naar het ziekenhuis moet. De vakbondsleiders worden hier vaak gezien als iets te dicht aanleunend bij de partij die het voor het zeggen heeft, en GSEE wordt ervan beschuldigd dat het niet genoeg heeft gedaan om deze zware maatregelen te voorkomen.

Bij de schermutselingen die nadien volgden, gebruikte de oproerpolitie traangas. Daarbij haalden ze Manolis Glezos er uit en pakten hem erg aan. Zie onderstaand filmpje.

Glezos moest dringend naar het ziekenhuis. De actie van de politie krijgt erg veel kritiek, want Manolis Glezos, een kranige 80’er,  is een icoon in de recente Griekse geschiedenis. Op 30 mei 1941 was hij een van de 2 Grieken die de swastika-vlag op de Akropolis naar beneden haalde (lees er meer over op Wikipedia). Hij is een belangrijke figuur binnen de linkse politieke bewegingen in Griekenland.

Het is opvallend dat Glezos zo wordt aangepakt, door de politie die wordt gecontroleerd door een zogenaamde linkse, socialistische regering (we mogen nu wel stellen dat er bij PASOK niets socialistisch meer overblijft). Iedereen spreekt van een schande.

22 thoughts on “Maatregelen goedgekeurd

  1. Je vraagt je in gemoede af wat in hemelsnaam de bedoeling achter deze fascistoïde mishandeling van een onomstreden icoon van het goede in Griekenland, is.PASOK?Ik kan het me haast niet voorstellen.Of toch nog een afrekening vanuit het militair/politionele complex, met deze linkse ouwe rakker.Superschandalig!

  2. is dat niet gewoon een oude Griekse traditie om hun ‘helden’ te vergiftigen (Socrates), op te sluiten (Kolokotronis) of te vermoorden (Kapodistrias)?

  3. Inderdaad @Hans, dat en niets leren uit hun rijke en goed gedocumenteerde geschiedenis.

  4. Heren.Ik sta werkelijk perplex.Wat jullie zeggen klinkt zo cynisch, zo afstandelijk, zo onderkoeld.

    Of geven jullie mij alleen maar een hint, dat ik als buitenstaander geen recht heb me emotioneel en verontwaardigd uit te laten over dit stukje “Griekse traditie”?

    Is Griekenland,behalve voor de muziek, de drank, het eten,
    het ‘Grootse’,de zee, de lucht; eigenlijk wel zo’n leuk land?

    Voor de bovengenoemde ‘assets’ komen de drommen dronken Duitsers, Engelsen en Hollanders ook al naar Griekenland. What is the f*cking difference between you?

  5. Waarom zou jij je niet verontwaardigd mogen uitlaten, @Martin?
    @Hans en ik zijn niet cynisch over jouw reactie, maar wel over het gedrag van de Grieken in dezen. (verbeter me als ik het fout heb, @Hans).
    Overigens is cynisme iets dat je de laatste dagen wel meer merkt bij de buitenlanders die Griekenland als hun nieuwe vaderland hebben gekozen. Griekenland is zeker een leuk land, maar dat betekent niet dat we er elke dag de lof over gaan zingen. Zo leuk is het nu ook weer niet.

  6. wat er achter deze actie is?? de ergste vorm van de griek,welke via via een positie in de politie heeft gekregen. met een kusje aan een gepiste schort.( φιλωντας κατουρημενες ποδιες) de griek dat voor 3,6 drachmas zijn moeder kan slaan en zijn beste vriend.
    wat was de reactie van Crysochoidis?? gewoon sorry. hoe veel sorrys moeten wij nog slikken??
    is nieks mis met cynisme,Diogenis zou blij naar ons kijken.
    dat wat gebeurt is met Gklezos heeft mij zo erg aangeraakt waar eigenlijk wou ik nieks meer zegen. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ.

  7. trouwens wat verwacht je ?? zelf deze geit van Mega praat over Gklezos ,alsof hij maar een bekende lid van grieks Links is. net zo als Tzoulia een bekende Star is bv.
    waar moet de griek de rijke geschiedenis leren?? op school moet hij cijfers halen niet leren.
    Eimaste gia klamata,patriotes.

  8. @Bruno, inderdaad, mijn cynische reactie had betrekking op wat ik rondom mij zie. Ik kijk natuurlijk vanuit een bepaalde positie: immigrant. @Martin, een verschil tussen mij de toeristen is dat ik hier niet gekomen ben voor de Acropolis of Kreta, maar omwille van mijn echtgenote en om een leven op te bouwen, iets minder vrijblijvend dus. Ik had (en heb) negatieve noch positieve vooroordelen over Griekenland. En of het leuk is: vaak wel, soms niet; dat is zeker voor Belgie ook zo. Een verschil met vele anderen die op deze of andere blogs ‘meedoen’, is dat ik geen ‘filhelleen’ ben, daarmee bedoel ik dus dat ik niet al van tevoren onder de indruk ben van de Griekse geschiedenis en cultuur. Ik woon hier, en dat is eerder toevallig, het had evengoed bv Portugal of Ierland kunnen zijn. Of Friesland. Vanuit die positie probeer ik gewoon te plaatsen wat ik waarneem. Het goede, en het slechte. Groeten!

  9. @Hans.Zoals ook ‘elders’, geef je hierboven een lucide en overtuigend verhaal.

    Ook ik volgde mijn echtgenote naar een anderstalig land (wat dacht je van’: ‘tenei eltse nije dei,sûnder dy’?),met andere zeden en gewoonten: Fryslân, waar tot op de dag van vandaag geslacht, leeftijd en status bepalen welke klok en hoeveel malen geluid wordt bij een begrafenis.

    Ik integreerde en assimileerde volledig in de loop van de jaren, maar bleef toch altijd de alom bekende aantrekkelijkheden van de gektes onderscheiden en stemde ook nooit op; de Frysk Nasionale Party. Ik ben nooit een ‘Friesophiel’ geworden, maar slijt er wel vol verlangen naar mijn tweede liefdesland (Je raadt het!) mijn laatste dagen.

    In het Griekse debat houd ik me vrij rustig.Maar als ik iets zoals over Manolis Glezos lees roepen de geesten van mijn voorvaderen, die in Spanje,Nederland en Rusland tegen het fascisme en nazisme vochten, mij op tóch mijn stem te laten horen,
    En welke plaats op het internet @Bruno, is daar eerbaarder voor dan deze?

  10. @Hans, na Kapodistrias (Capo d’ Istria) hoort nog Panagoulis, die meerdere keren voor het vuurpeleton gestaan heeft.
    Leg jongelui die net het Lykeio afgemaakt hebben deze namen voor en vraag hen naar de geschiedenis van deze helden. Ontstellend kort zal het antwoord zijn. De Vaderlandsche Geschiedenische lijkt op te houden bij Megalexandro. En als je dan als xenos of alodapos ze een en ander wil bijbrengen en uitleggen zijn ze vaak nog beledigd ook. Het lijkt alsof ze apetrots zijn op hun onwetendheid. En op hun pertinente weigering om niet verder dan hun neus te kijken.
    Maar hoor ze bezig in het kafeneion en je denkt dat ze overmorgen allemaal minister zullen zijn, ze weten het altijd beter dan wie dan ook.
    Iemand zei me ooit: “Wij Grieken zijn heel slim, we leren heel snel, we moeten vergeten wat we gisteren geleerd hebben om te onthouden wat we vandaag leren.”
    Jammer genoeg zeggen ze morgen weer hetzelfde.
    Grieken leven hartstochtelijk genietend in het NU.
    Gisteren is istoria en morgen? O Theos xeri.
    Etsi to mathame, etsi to kanoume.
    Point final
    Onwrikbaar.

  11. Hetgeen jij aanhaalt @Hans, vind ik in velerlei opzichten markant, nl. dat je jezelf als ‘buitenstaander’ in die maatschappij en cultuur plaatst, puur ‘toevallig’ en ‘onbevooroordeeld’… Zo een positiebepaling kan je inderdaad een toerist toeschrijven, maar zou ik ook eerder van een expat verwachten, die voor zijn werk tijdelijk wordt uitgezonden en eventueel om de zoveel jaren van land verandert, niet van iemand die verliefd wordt, trouwt, kinderen krijgt, deze ziet opgroeien in dat ‘vreemd’ land en er een (privé)leven probeert uit te bouwen; dat zijn immers drijfveren die met liefde, gevoelens en affectie hebben te maken. Ieder die zichzelf ‘filhelleen’ noemt is ooit in het verleden om één of andere reden onder de indruk geraakt van de Griekse cultuur en geschiedenis; niemand is dat dat ‘van te voren’, daarmee word je –als buitenlander- toch niet geboren. Dat je jezelf na 9(?) jaren nog als een toevallige waarnemer ziet, vind ik daarom enerzijds herkenbaar, anderzijds bevreemdend. Vaak voel ook ik me een ‘buitenstaander’ die afstandelijk observeert, maar die er nooit ècht deel van zal uitmaken – je bent en blijft tenslotte en oningewijde. Anderzijds bedenk ik soms dat het niet anders kan, omwille van mijn verleden en de emotionele band die ik met het land (in de loop der jaren gekregen) heb, dan dat ik er wèl (een klein) deel van uitmaak. En dat geldt m.i. ook voor jou, al is die emotionele band en dat verleden –buiten het niet-vrijblijvend karakter- verschillend van het mijne. Helemaal onbevangen kàn je er dus na al die jaren en omwille van die affectieve beweegredenen mijns inziens niet kijken.
    Maar ik begrijp volkomen dat jullie spreken vanuit hetgeen jullie waarnemen @Bruno en @Hans,dat is/was me al langer duidelijk en lijkt me ook evident als je er als buitenlander dag in dag uit woont en leeft. In dat opzicht zijn jullie beschouwingen en (al dan niet cynische) reacties perfect te plaatsen. Bovendien schenken jullie ons, als niet-inwoner, hiermee een venstertje op binnenshuis Griekenland, waardoor wij -gratis en voor niks!- mogen mee kijken, hoe machteloos een mens zich daar soms ook bij kan voelen.

  12. @Flupke.Alekos heeft geen enkele keer voor het vuurpeleton gestaan.Hij doorstond wél elke dreiging en marteling.

    Mijn tragiek is dat ik over de periode 1936-1974 van bijna iedere dag weet , wat er in welke plaats van GR dan ook gebeurde(studie over dit tijdvak), inclusief de evt. relatie met het buitenland.Panagoulis kan ik politiek gezien internationaal duiden en weet in welk merk auto van welke kleur, hij uiteindelijk doodgereden werd.

    Maar ik heb er allemaal niets aan, want het komt niet van binnenuit en is nauwelijks bruikbaar in gedachtenuitwisselingen zoal die hier plaatsvinden.

    Ik schreef het @Bruno al eens: Deze blog is voor mij het grote Window op de mooie en lelijke kanten van het Griekse land en volk.En: ik kan het nú, voor mezelf, in historische context plaatsen.

  13. Als expat moet ik zeggen dat ik wel van dit land hou maar zeker niet ga dwepen en geen zware emotionele band heb met GR . Ik ben en blijf een Vlaming , heb geen probleem me aan te passen maar toch ietwat afstands .
    Ik vind ook niet dat Bruno en Hans cynisch zijn , gewoonweg de kaarten op tafel leggen want ze zijn veel meer respectvol dan Grieken zelf want wat die allemaal uitkramen is niet bepaald faam voor het land .
    @Flupke , je verwoordt wat er ook in mijn achterhoofd zit : de huidige jongeren hebben erg weinig achtergrond mee in vergelijking met vorige generaties.
    Het is ietwat triest dit land zo zien achteruit te gaan ,blut en weinig productie , jongeren die niet bepaald ingesteld zijn om iets te ondernemen ,geen diepgaande scholing krijgen .Ouderen die het allemaal beu zijn want als je dagelijks geconfronteerd wordt met schandalen en regeringsleiders die je uitbuiten en op jouw kosten rijkelijk leven , dan lekt de inzet .
    Het is heel verschillend als toerist naar een land te komen om te genieten van zon en zee , of er het ganse jaar door te leven en te werken . Dan bleekt de ‘glamour ‘.

  14. @Roosje, het is waar dat ik na 9 jaar natuurlijk niet echt een buitenstaander ben, ik doe ook dagelijks hard mijn best om dat niet te zijn. Maar mijn culturele achtergrond en roots zijn niet Grieks, die zijn 100% Belgisch, en dat bepaalt toch voor een groot stuk hoe ik dingen zie en ervaar. Ik heb dan ook geen last van een bepaalde ’emotionele gesteldheid’ die je zo vaak aantreft bij Grieken, die van jongsafaan geleerd hebben ‘achter de vlag te lopen’ (en dit letterlijk en figuurlijk), of ook bij echte ‘filhellenen’ die zo graag zouden hebben dat Griekenland aan hun ideaal beantwoordt. Het ‘Ellada, ach-Elladitsa mou’-gevoel is mij volstrekt vreemd.
    Net als @Jenny vind ik een Griekenland een mooi, interessant, zelfs fascinerend land, anders zou ik er ook geen blog aan wijden, maar ik heb geen enkel gevoel bij de gedachte dat Griekenland beter of specialer zou zijn dan pakweg Belgie, Nederland of Wit-Rusland.
    En voor de rest vind dat ik dat iedereen van om het even welk land zou moeten kunnen lachen met onschuldige grapjes zoals die van mij in de eerste reactie of de vinger van Venus. en anders: skasila mou…!
    @Martin, en omgekeerd, via al die reacties leer ik heel wat eerder historische en culturele dingen over het land, waar ik zelf nooit naar zou op zoek gaan.

  15. Martin. jammer genoeg er zijn niet meer groene Fiats. nu slaat de politie zonder pardon op straat iedereen.
    buiten welke krisis en welke falliesement de griekse maatschapij heeft de bodem bereikt. de filotimo is dood getrofen onder een Porshe Cayenne.

  16. @Tzimis.Met kennis van de grote lijnen, oog hebben voor het detail.Dat ben jij , dank je.
    Het is allemaal heel erg in Griekenland, ons Hollandje en de Wereld.En we staan nog maar net aan het begin van de echte grote ellende, waar we volgens gezaghebbende bronnen alleen nog maar weer uit kunnen
    klimmen na een stevige mondiale oorlog.

  17. @Martin, jouw reacties doen vermoeden dat jij heel wat dichter bij Griekenland betrokken bent, dan we allemaal vermoeden. Kan het dat je niet het achterste van je tong laat zien?

  18. Martin. over 2 weken ga ik naar Athene. op mijn planing staat iets wat ik altijd heb gedaan maar nu al wat jaaren niet. ik ga weer een keer rijden naar Sounio. op een bepaalt plekje sta ik altijd stil. daar waar Alekos, die bom had gelegt. jammer genoeg ging niet op tijd. Giorgos bedoel ik niet GAP hoor. Giorgos die andere ,die Papadopoulos.
    ik zou Panagoulis vertelen dat in nederland iemand rond loop dat nog steeds weet dat de groene Fiat zijn graaf is geworden. er zijn nog al wat grieken dat niet weten.

  19. @Tzimis.Daar zou je me heel gelukkig mee maken.Bij de aankoop een paar maanden eerder riep hij nog tegen zijn noodlot – de appelgroene FIAT 132 – :”My Spring,My Meadow!”
    In mijn dubbelleven van toen reed ik, net als Papadopoulos,in een Lincoln Towncar.Maar met mijn bloedrode verradershart walste ik wel, samen met mijn Spaanse kamaraden, luid zingend, een paar keer over het nog maar net gerepareerde wegdek in Madrid, waar Carrero Blanco de dag te voren met zijn Dodge 3700, het Jezuïten-klooster ingeblazen werd.(21-12-1973).
    Alekos is hier ook ter bedevaart geweest.

    @Bruno.Stukje van mijn(zwarte) tong.Betrokkenheid klopt inderdaad, maar ben niet trots op mijn (o.a.Griekse) verleden.

  20. @Dimitri, sta als je kan ook een minuutje voor mij stil. Dank.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *