Een beeld van wat ons te wachten staat?

Op woensdagavond is een baby van 1 jaar oud in een hospitaal in Thessaloniki gestorven, kennelijk aan de gevolgen van een buikgriep. Dat zijn dingen die helaas tot het leven behoren, maar in dit geval is het wel iets wat wellicht vermeden had kunnen worden.

Na een injectie tegen hepatitis, waarop de baby allergisch reageerde, zouden de ouders het kind naar het dichtsbijzijnde hospitaal in Kozani hebben gebracht. De pediatrische afdeling van dat hospitaal is echter sinds november 2009 gesloten wegens een tekort aan personeel.

Daarop brachten de ouders het kind naar het hospitaal van Ptolemaida, niet ver van Kozani. Dat hospitaal heeft echter geen pediatrische afdeling, dus de ouders werden met hun baby naar het hospitaal van Veria gestuurd, waar de dokters vaststelde dat het kind gastroenteritis (buikgriep) had. Ze konden er blijkbaar niets aan doen, en stuurden de ouders daarop naar Thessaloniki.

Daar werd baby helemaal blauw en het duurde dan ook niet lang voor het kindje stierf. De doodsoorzaak was het compleet falen van alle orgaanfuncties. Toen het kind naar het mortuarium werd gebracht, zou het ook nog eens een verkeerd naamkaartje meegekregen hebben.

De hele kwestie toont pijnlijk duidelijk aan hoe het gesteld is met de ziekenhuizen in Griekenland. Het systeem werkt niet, en nu er in de sector alsmaar moet worden gesnoeid, is het best mogelijk dat het er in de toekomst niet beter op wordt.

Je zult maar beter gezond blijven in Griekenland…

8 thoughts on “Een beeld van wat ons te wachten staat?

  1. Weet jij Bruno of die ‘agrotiko dienst’ nog verplicht is in GR?
    Indertijd hadden afgestudeerde artsen eerst legerdienst te doen en dan 1 jaar burgerdienst in een afgelegen dorp vooraleer ze hun eigen cabinet konden openen . En dan renden die dokters naar de steden natuurlijk en vermits er in 3 steden in het noorden van het land geen pediaters voorhanden zijn , is veelbetekenend . Maar hoef je nu ECHT een pediater zijn om gastroenderitis vast te stellen bij een baby? Voor mij is dat onverschilligheid , stijl van ‘stuur ze maar naar elders en laat ons gerust’ .

  2. Ik krijg koude rillingen bij zo’n verhalen.
    Hippocrates zou nogal schrikken van zijn landgenoten.

  3. Hippocrates, Solon, Perikles, Socrates, Aristoteles, Demosthenes en al die anderen… zouden die zich al niet ontelbare keren in hun graf hebben omgedraaid?

  4. Agrotiko bestaat nog, voor alle afgestudeerde artsen, niet enkel degene die legerdienst achter de rug hebben

  5. Die dingen gebeuren in Athene ook: toen mijn dochtertje , toen anderhalf, eens haar vinger geplet had met een deur, reden wij naar het dichtsbijzijnde hospitaal (11 uur ‘s avonds), waar ze weigerden het vingertje zelfs maar te spalken of een foto te nemen, want “ze deden geen kinderen” daar…

    Veel erger: twee mensen die ik redelijk goed kende zijn gestorven door manifeste onkunde en onverschilligheid van de dokters, maar dat zijn verhalen die meer verdienen dan enkele regeltjes hier.

  6. dezelfde dokters die overal fakelakia voor krijgen?

  7. Zonder fakelakia @Bertinos , kom je nergens terecht in staatshospitalen . Elke familie heeft er verhalen over .
    ‘k Heb m’n schoonzus uit NY op bezoek en zij zegt dat alle rekeningen voor artsen per cheque betaald worden , en dus kunnen ze niet foefelen want er is enorme controle .
    Grieken zouden de cheque aannemen PLUS de anonieme omslagjes om verzorging toe te kennen . Het is weer een van die ‘ verworven gebruiken ‘! Advokaten zijn nog erger : ze betalen een hongerloon aan hun personeel en zonder sociale zekerheden .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *