Is Griekenland alleen verantwoordelijk voor de ellende

Overal hoor je dat de Grieken maar zelf hun chaos moeten opruimen. Het is een feit dat 30 jaar wanbeheer van de overheidsfondsen het land op de rand van de afgrond hebben gebracht. Dat de Duitsers het aan de arbeidsmentaliteit van de Grieken wijten (zoals gisteren in Terzake op Canvas te zien was), is dan weer een cultureel verschil: Grieken werken wel degelijk, maar Duitsers die hier op vakantie komen, zien Grieken wel vaker aan een koffie lurken in het zonnetje. Dat betekent niet dat iedereen hier maar de hele tijd indolent zit te wezen. Dat is een verkeerd concept, dat trouwens net die vele Duitsers naar hier lokt wanneer ze de pensioensgerechtigde leeftijd hebben bereikt.

De huidige ellende heeft echter ook heel veel te maken met speculatie. Griekenland wil op dit ogenblik geen nieuwe leningen aangaan, want de rente ligt te hoog, en die loopt steeds maar op omdat speculanten er van uit gaan dat het land bankroet gaat. Het is net daar dat moet worden tegen opgetreden.

Waarom gebeurt dat niet? Waarom is Europa niet solidair, om zijn munt te beschermen? Er wordt wel eens gesuggereerd dat de machtige wapenlobby van Frankrijk en Duitsland daar achter zit. Wel, leest u dit artikel er eens op na. Misschien is het allemaal nog niet zo ver gezocht.

14 thoughts on “Is Griekenland alleen verantwoordelijk voor de ellende

  1. Vandaag kon je ook in De Standaard het volgende lezen betreffende de crisis in Portugal: “… als mogelijke kandidaat voor een ‘besmetting’ door de Griekse schuldencrisis.”

  2. En dat na een waardering door Fitch.
    Wie zijn die Fitch dat ze zo veel invloed kunnen hebben op een munteenheid? Eigenlijk heeft het gewoon geen uitstaans meer met de werkelijkheid, maar gewoon met de perceptie van bedrijven zoals Fitch.

  3. @Bruno, de veroorzakers van de mondiale financiële crisis zijn blijkbaar nog steeds aan zet. Kijk maar de banken en hun bonussen. En de ratingsbureau’s hebben nog steeds ongelooflijk veel financiële macht en daar azen de speculanten op.
    Fitch is niet toevallig een Brits ratingbureau en was de eerste (in december al!) om de Griekse overheidsobligaties af te waarderen. En nu is Portugal aan de beurt. Het Verenigd Koninkrijk één van de grootste critici van het Europees beleid in het algemeen en zit niet in de eurozone in het bijzonder.
    Het lijken wel georchestreerde acties om uiteindelijk de eurozone onderuit te halen. Benieuwd trouwens wat ze vandaag niet gaan beslissen, met Duitsland op kop.
    En wat die werkethiek betreft: de Duitsers hebben in vergelijking met de meeste andere EG lidstaten veel meer wettelijke vakantiedagen…

  4. Daar wilde ik dus naar toe, he @Mario. De evaluatie van dergelijk ratingsbureau heeft wel grote gevolgen in het dagelijkse leven van miljoenen burgers (ik zie het hier), dus waar halen zij de authoriteit vandaan? En welke motieven zitten er achter een evaluatie? Zijn die lui betrouwbaar en ethisch? Het lijkt me je reinste feodalisme, met een nieuw laagje vernis. En onze stabiele Europese economie is niet meer dan een roulette.
    Mag ik op deze toepasselijke dag misschien een revolutie prediken?

  5. Ik ben steeds een groot voorstander geweest van de Europese gedachte. Als dit echter het nieuwe Europa is waar men, ongeacht eigen schuld of niet, mekaar op een dergelijke manier in steek laat, dan verandert wel mijn mening. Ik vrees dat dit niet enkel bij mij zo is, maar dat Europa, hoe dan ook een zwaar imagoverlies aan het leiden is en veel van zijn intussen verworven goodwill verloren.

  6. @Bruno, die ratingsbureau’s zijn verankerd met de banken. En die banken verdienen ongelooflijk veel geld aan de staatsschulden. Zonder de schulden van Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en tal van andere landen zouden de grootbanken veel minder winst maken. Die afhankelijke ratingbureau’s rekenen bij enige twijfel van credibilteit bij overheden een risicotoeslag boven de intrest van de schuld. Ergo, als de staatsschuld stijgt, groeit de winst van de banken. Want zij kopen die overheidsobligaties met hogere rentevoeten op. Eigenlijk is het een pervers systeem.
    Anderzijds geloof ik niet echt dat Duitsland Griekenland in de steek zal laten, en wel uit eigenbelang. Naar schatting zouden de Duitse banken ongeveer een verlies van 40 miljard euro lijden indien Griekenland failliet zou gaan of uit de eurozone zou verdwijnen. Bovendien heeft Duitsland alle belang bij een stabiele eurozone: het economisch voordeel van de ‘zachte’ eenheidsmunt inzake export is groot in vergelijking met de vroegere ‘harde’ mark.

  7. Ha, @Peter, het is jullie dus ook niet ontgaan!
    De Postbank had die swaps weliswaar gekocht ten tijde van het bewind van Karamanlis (“de jaren van inertie” – ik heb toen een nieuw Grieks woord geleerd: αδράνεια), maar Papandreou staat nu wel lelijk te kijk, inderdaad.
    Hij spreekt de voorbij dagen steeds over een pistool op tafel, wellicht om zijn partners onder druk te zetten (met het pistool bedoelt hij het IMF). Mij lijkt het dat het pistool hoe langer hoe meer kan worden gezien als een middel om het zo snel mogelijk tegen de Griekse slaap te zetten…

  8. pistool??Γιωργο ριξε μια με το πιστολι για να σφηξουνε οι κολοι.

  9. Gisteren wou m’n schoonzus dollars uitwiselen voor Euro’s.Ik had haar bij een bank afgezet en ze kwam onmiddelijk terug : “Ze kunnen me niet helpen als ik geen rekening bij die bank heb .” zei ze . Ik heb er wel een rekening en ben dus zelf gegaan maar wat allemaal inhield:ze hebben fotocopies gemaakt van de USD’s , dan m’n paspoort overgeschreven , m’n telefoonnummer gevraagd . De bediende zei me dat alleen de Nationale Bank kan omwisselen zonder dat je er een bankrekening hebt . Maar wat wordt dat met toeristen die vreemde munten willen omwisselen ?

  10. dat gebeurt bij de postbank in Hoogeveen ook. dollars kun je wisselen mits je een rekening hebt. er cirkulieert veel vals en banken zijn vorzichtig mee. wissel kantoren neemen een veilig risico met een winst mee en wisselen sneler aan touristen. als ik hier wissel zet ik het bij mij bank op mijn rekening en als ze vals zijn kunnen ze altijd de eigenaar traceeren.

  11. Oh, @Tzimi , na de Euro heb ik al lang geen geld meer omgewisseld en dus geldt zulke procedure ook in NL ?
    Ik heb hier zowat achterdocht opgedaan want wanneer de bediende wegtrekt met 300USD om een copieen van te maken , wie zegt dat het inderdaad MIJN USD zijn ? Ik heb geen nummers genoteerd !:)
    Er bestaan toch scanners die valse munten herkennen .
    Mij niks gescheeld hoor maar denk aan het functioneren van toeristen organisaties . Die kunnen dus geen USD of Ponden meer accepteren zonder een hele heibel en daarbij risico te lopen .
    In Portugal kan je geen dollars uitwisselen en bezoekers hebben geld moeten lenen van Porto-Amerikanen .
    Eigenlijk een domper op het amerikaans zelfvertouwen en superioriteitsgevoel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *