Telefacts – geen aprilgrap

Voor diegenen die de zender VTM kunnen ontvangen (ik hoor daar niet bij): vanavond zendt het programma Telefacts een bijdrage uit over Griekenland, onder de titel “De Griekse Tragedie” (niet bijster origineel, maar goed). Daarin zullen enkele Vlamingen in Griekenland aan het woord komen (zoals de voorzitter en de secretaris van de Vlaamse Kring in Griekenland).

Misschien wordt het ooit wel digitaal beschikbaar. Tot dan mag ik graag uw reacties horen…

http://www.vtm.be/telefacts/de-griekse-tragedie

27 thoughts on “Telefacts – geen aprilgrap

  1. @Bruno:

    Hebben jullie in België niet zoiets als “uitzending gemist”? Op http://www.uitzendinggemist.nl kun je bijna alle uitzendingen van de Nederlandse omroepen terugzien op internet. Op de site van de meeste commerciële zenders kun je ook een aantal programma’s terug zien…

  2. Ik ga aan mijn vader vragen of hij het wil opnemen want van de commerciele hebben we alleen stukskes van Chris van den Durpel hier (op het web) in Nederland.

    Bruno….waarom ben jij er niet bij in die interviews? Zou toch zeggen dat jij de uitgelezen persoon voor zo´n programma bent.

  3. Geen idee, @Natasa. Ik zal wel niet in het bestand van VTM zitten als contactpersoon. Bij de VRT kent men mij wel, maar na een behoorlijk onaangename ervaring met Vlaanderen Vakantieland een paar jaar geleden, sta ik ook niet meer zo te springen om me kandidaat te stellen om voor de camera te verschijnen.

  4. Toch wel zonde want je zou een waardevolle bron zijn, gelukkig weten wij je wel te vinden,haha.
    Vlaanderen Vakantieland vind ik een leuk programma maar ik begrijp dat jij er klaar mee bent. Was het de produktie of de presentatie die onaangenaam deed?

  5. Oh ja…was iets vergeten, Tzouga is gisteren naar huis(Chania) gegaan maar heeft nog veel pijn.

  6. Geldkranen openen zonder controle uit te oefenen, zoals in het verleden gebeurde draagt niets bij tot een duurzame ontwikkeling van een land. Tijdens onze vele reizen door Griekenland (en andere ex-arme EU lidstaten) stootten we telkens weer op nutteloze en dure projecten die misschien enkele aannemers en politiekers verrijkten, maar niets wezenlijks bijdragen tot de welvaart en ontwikkeling van de lokale bevolking.
    Ik herinner me mooi aangelegde parkjes, verlichte wandelboulevards en meerbaanswegen in “the middle of nowhere”, die langzaam vervallen. In de buurt steeds een schild van de EU met een waanzinnig bedrag, dat als steun toegekend werd.
    Misschien worden dit wel de toekomstige ruïnes, die op hun beurt toeristen trekken.
    Het Parthenon zal toch ook zo niet begonnen zijn zeker?
    Benieuwd voor de reportage vanavond.

    Eddy

  7. @Eddy, de Via Egnatia is wel een belangrijke verkeersader voor Griekenland. Voorheen moesten ze over de Katarapas en dat was te druk voor zo´n gevaarlijke weg die in de winter gewoon dicht was vanwege de grote hoeveelheden sneeuw. Nu is Thess makkelijker te bereiken vanaf Igoumenitsa en dat is voor de handel goed. de rest van die projecten heb ik net zoals jij, mijn bedenkingen over.

  8. zit VTM niet op TV Vlaanderen? Zelf heb ik geen Belgische TV (het is al niet veel beter dan de Griekse), maar heel veel Vlamingen in GR hebben wel zo’n satelliet.

  9. @Bruno, vertel, wat was die onaangename ervaring precies met Vlaanderen vakantieland? Of heb ik die gemist indertijd op je blog?

  10. @Bruno. Vertel, je hebt me nieuwsgierig gemaakt:-

  11. Hm, ik aarzel een beetje om het hier openbaar te maken, maar het was destijds een aflevering over Eurovision in Athene. 2 mij destijds onbekende dames gingen toen met een ghetto blaster op verschillende punten in de stad dansen op de tonen van dat Belgische nummer destijds.
    In een vistaverna werd een steak besteld. Er was maar weinig interesse voor de achtergrondinformatie die ik gaf, en dat is toen ook niet eens in de uiteindelijke uitzending gekomen.

    Ik laat het hier maar bij, maar het mag duidelijk zijn dat het niet aan het niveau beantwoordde dat ik verwachtte van Vlaanderen Vakantieland, toen ik het nog volgde in Belgie…

  12. Ach ja, nu herinner ik het me weer, de twee Leyers-girls 😉 Je hebt gisteren geen primeur of iets exclusiefs gemist @Bruno, toch niets wat we hier niet al wisten. Voor een verre buitenstaander was het misschien wel ‘nieuw’ dat de term ‘fakilakia’ is gevallen…

  13. Als trouwe lezer van deze blog vroeg ik mij ook de ganse tijd af wanneer de term “fakilakia” zou vallen. En ja hoor…

    Ik vond het toch een beetje te negatief. Volgens mij kun je dergelijke beelden ook in Brussel draaien, zonder de blauwe lucht, het strand en de zon!

    Volgens mij leeft gans West-Europa al jaren boven zijn stand. Andere volkeren/landen/continenten willen nu ook iets van de koek en dat laat zich voelen. Het is begonnen in Griekenland dat waarschijnlijk wel de slechtste leerling was maar het zal daar niet eindigen. En eigenlijk zou ik liever een stukje welstand inboeten in een land met zon, zee en strand dan in het grijze België.

  14. Ik heb zelf een stkje aan welstand ingeboet, maar ik zie wel elke dag de Middellandse Zee. Ach, het is maar hoe je het wil voorstellen.
    Misschien daarom dat ze mij niet hebben benaderd: ik voel op dit ogenblik (nog) niets van de crisis. Ik had zelfs tijd en geld voor een uitstap! 😉

    We leven inderdaad allemaal boven onze stand en vroeg of laat zal dat tot ernstige sociale onrust zorgen, want niemand wil inleveren op zijn levensstijl.

  15. Ik zie, vertrekkende van de situatie in België, problemen voor de toekomst op 3 niveau’s.

    1) Er is in België een groot generatieconflict aan het ontstaan. De “ouderen” hebben altijd maximaal geprofiteerd (hier niet in negatieve zin) van de welvaart, krijgen een pensioen, gaan vroeg op pensioen (vanaf 55 sommigen), hebben relatief goedkoop een huis gekocht, hebben relatief makkelijk werk gevonden,… . De “jongeren” zullen veel langer moeten werken (tot 70 jaar?), veel minder pensioen hebben, kunnen een huis kopen aan 4 à 5 keer de prijs die er initieel voor betaald werd, gaan waarschijnlijk loon moeten inleveren én gaan de put die de hulp aan de banken heeft achtergelaten en waarbij zij eigenlijk de schuldigen niet zijn moeten dempen met belastingsverhogingen. Dit wordt dan nog eens gecombineerd met een staatsbestel dat noch vlees noch vis is en niet werkt en door een politieke generatie die het immobilisme belichaamt.
    Momenteel zijn de grote besparingen nog niet aangebroken. Deze zullen er na de verkiezingen in 2011 aankomen. Ik ben benieuwd of de jongere generatie dit zal blijven slikken als ze het gaan voelen in de portemonnee. We zullen zien…

    2) De Westerse wereld domineert sinds lang deze wereld. Hieraan is duidelijk een einde gekomen. Er is een grote herverdeling van rijkdom bezig. Vermits wij ruim bovengemiddeld leven zullen we dat sowieso voelen. De vraag is natuurlijk of het niet eerlijker is dat iedereen het goed heeft? Ik zou zeggen van wel…maar dan komen we bij probleem 3 aan:

    3) Deze aarde is te klein om iedereen een deftige welstand te geven. Er is te weinig voedsel en water. Dit gecombineerd met een mogelijke klimaatwijziging en een grote bevolkingsgroei kan serieuze gevolgen hebben: meer mensen die op een verkleinende oppervlakte moeten samenwonen (door woestijnvorming bv. zoals nu reeds in Australië het geval is) en die dreigende voedsel- en watertekorten hebben…ik denk dat we kunnen kijken naar Afrika aan de grote meren wat de gevolgen kunnen zijn.

    Enfin, redenen tot wat onrust over de toekomst zou ik zeggen…

    En zo ben ik ook al bezig met onheilspellende berichten te schrijven alhoewel Bruno zo zijn best doet om af en toe iets vrolijks te posten 😉 Mijn excuses hiervoor.

  16. En ondanks mijn positieve berichten: @Bart, ik geloof dat dit nog een optimistische schatting is! En we zijn met zijn allen ziende blind, vrees ik. Een oorlog lijkt niet echt meer uitgesloten.

  17. Een oorlog? Daar wou ik niet over beginnen maar ik denk het ook. Dat was trouwens mijn hint met Afrika aan de grote meren.
    Ik denk binnen de 30 jaar. Etienne Vermeersch denkt al binnen de 20 jaar. Misschien is de Griekse regering wel enorm vooruitziend en kopen ze daarom zoveel legermateriaal aan? 😉

    In 2050 zouden er meer dan 9 miljard mensen zijn. Momenteel zijn we met een kleine 7 miljard en is de aarde eigenlijk al te klein. Ter vergelijking: in de tweede wereldoorlog zijn er, ruim geschat, 70 miljoen mensen overleden…

    Maar dit is wel heel somber om een verlengd week-end mee te beginnen. Misschien verrijst Jezus zondag dan toch en zorgt hij voor een paradijs op aarde? 😉

  18. tja @Bart, dan open je weer een heel nieuw register: met die verrijzenis en heel de kermis errond is natuurlijk ook heel wat miserie begonnen…

    @Roosje, sorry, kan het niet laten, maar het is fakElakia… :0) (‘envelopjes’)

  19. @Hans, wat zou een volledig seculiere wereld niet mooi zijn hé…
    Het toppunt van hypocrisie kwam deze week hier in België trouwens van de kerk. De nieuwe aartsbisschop Léonard protesteerde in Brussel tegen abortus omdat ze, en houd u vast, de vrouw willen beschermen! Van die bescherming was in het verleden toch niet veel te merken vind ik.

    Nog @Hans: ik dacht dus ook dat het fakElakia zijn, maar op VTM zeiden ze fakIlakia. Ik nam aan dat de 2 mogelijk zijn…maar mijn kennis van het Grieks is even groot als de bekommernis van monsegnieur Léonard over de bescherming van de vrouw.

  20. @Bart, zo erg heb ik het nu ook weer niet te pakken! Als de religies er niet waren, zou het menselijk brein wel weer iets anders verzinnen. We zijn te slim om zonder religie te kunnen, maar te dom om iets beter te verzinnen. Zelf kan ik er mij moeilijk in inleven, maar zeker in Griekenland is de kerk een integraal deel van het culturele, traditionele leven, je kan je er dus maar beter mee verzoenen als je hier woont. Al heb ik het nu wel weer voor een tijdje gehad nadat ik gisteren werd weggestuurd door de oude vrijster van dienst toen we geweest waren om de kinderen onder de ‘epitafeio’ te doen kruipen, zoals de traditie het wil; in de kerk moeten de vrouwen moeten links, de mannen rechts, maar ik was natuurlijk gewoon mee met mijn vrouw en twee kinderen links gaan zitten, tot ik dus werd weggestuurd en zogezegd ergens alleen moest gaan zitten; ik ben dan maar wat gaan wandelen (na eerst middels een pittige discussie verzekerd te hebben de dag van die oude tante grondig verpest te hebben).

  21. @Bart: in Albanië hebben ze een volledig seculiere wereld uitgetest, en dat viel nogal tegen, heb ik gehoord 😉 Aansluitend bij @Hans: als het geloof wegvalt, blijkt bijgeloof die rol over te nemen (in België gaat er momenteel in de astrologiebusiness meer geld rond dan in de pornowereld!)… Kali anastasi 🙂

  22. Ik ben een paar jaar geleden naar een symposium gegaan aan de UGent over “de anatomie van het geloven”. De sprekers waren onderzoekers in de neuro-anatomie die gevonden hadden waar “geloven” zich bevindt in de hersenen. De details weet ik niet meer zo goed maar het kwam er op neer dat sommige mensen genetisch voorbeschikt zijn om te geloven, anderen om niet te geloven. Bij de gevoeligen licht een bepaald deel van de hersenen bv. op bij het zien van spirituele dingen, bij de niet-gevoeligen niet. Conclusie: het klopt inderdaad dat een aanzienlijk percentage van de bevolking altijd in iets zal geloven. Ik ben daar alvast niet bij!
    @Bertinos: in Albanië hebben ze wel meer zaken uitgetest die minder aangenaam waren ;-). Bovendien werd de religieuze belevenis van “oude vrouwtjes” dan weer wel geduld. En men kan ook niet altijd controleren wat de mensen thuis doen.
    Trouwens, “seculier” betekent niet de mensen niet meer mogen geloven. Het betekent dat het geloof geen enkele impact op de maatschappij mag hebben. Anderzijds kan niemand ontkennen dat bv. de katholieke kerk ook goeie dingen heeft gedaan in de geschiedenis. Dat zal ook wel het geval zijn met de Griekse kerk zeker? Tijdens de Ottomaanse periode bv?

  23. @ allen, bij het afsluiten van “Sarakosti”:

    Wat zouden wij, nietig sterrenstof, toch zijn zonder ‘God’: géén gevloek (“GODmiljaardemiljaardedzju”) meer mogelijk, géén gemekker meer met overslaande stem (“Oh, my GOD!!!!!), géén god meer als zoethoudertje om alsnog die hemel met of zonder maagden en met of zonder martelaarschap te halen, géén god meer als handig alibi ter promotie van het Grote Eigen Gelijk (“Gott mit uns, In God we trust”), géén god meer als gemakzuchtige pispaal voor het risicoloos ventileren van het Grote Eigen Ongenoegen met alles wat wijzelf als ‘homo lupus’ hier op aarde blijven verknallen, géén god meer “wiens wil geschiede” of wiens naam landroof verantwoordt.

    Laat ons dus in deze dagen nà 1 april toch maar, ‘in GODsnaam’ ja, oprecht elkander in de ogen zien en een zalig, intiem, verrijkend, gelovig, fijn, geurend naar versgebakken paasbrood een hartverwarmend ‘Christos Anesti’ toewensen en -zingen, de grenzen van een “verrijzenis-en-die-hele-kermis” (Hans 😉 voorbij, als teken van hoop (nog meer dan anders) in bange dagen.

  24. Over “In godsnaam” gesproken: centrale figuur en agnost Annemie Struyf besloot gekomen dat geloof zowel het beste als het slechtste in de mens kan bovenhalen. Laten we het eerste aanmoedigen en het tweede hartsgrondig bestrijden 🙂
    Zeker voor wie nu bange dagen beleeft: Kali anastasi!

  25. Ik denk dat het geloof vaak een katalysator of een medium is voor gevoelens die reeds leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *