De Odyssee der Griekse ziekenhuizen

U herinnert zich misschien nog wel het geval de kleine Yiannis die een paar weken geleden bezweken is aan de gevolgen van een buikgriep, omdat er in de buurt waar hij woonde, geen enkel openbaar ziekenhuis was dat de baby kon behandelen (leest u de post hier nog eens na).

Dat dit soort voorvallen niet tot baby’s beperkt blijft, bewees minister van tewerkstelling Loverdos afgelopen weekend. Op paasdag werd de minister onwel. Hij bevond zich in het dorp van zijn vrouw, waar hij Pasen vierde. Omdat het om een minister gaat, werd hij natuurlijk wel snel naar het openbare ziekenhuis van Veria (noord-Griekenland – Macedonië) gebracht. Daar werd beslist dat hij eerst een zogenaamde CAT scan moest ondergaan van de buikholte, waar hij een enorme pijn had. Bleek dat de machine op Witte Donderdag toch wel kapot was gegaan, zeker? Er waren vervangstukken besteld (speciale lampen), maar die moesten blijkbaar vanuit Frankrijk komen en tijdens de paasdagen is zoiets bijzonder moeilijk. Dus werd de minister naar het ziekenhuis van Naoussa gebracht, waar er wel een werkende CAT scanner voorhanden was. Maar daar kon de minister niet worden verpleegd, dus werd hij maandagochtend erg vroeg, naar Athene gebracht.

De toestand van de man zou behoorlijk verbeterd zijn. Een aantal dingen zijn toch wel duidelijk uit dit voorval: je zal maar beter niet ziek worden in Griekenland (heb ik al meerdere malen gezegd); en het is opvallend dat een minister zich tot een openbaar ziekenhuis wendt.

De positieve noot is dat er meteen een onderzoek is gekomen naar wat er is fout gelopen (een officieel onderzoek naar de dood van de baby Yiannis moet nog altijd worden opgestart). Bijna 40% van de CAT scanners in de openbare ziekenhuizen zijn verouderd. Natuurlijk staan de meeste van die verouderde toestellen in de ziekenhuizen ver van de grote steden.

11 thoughts on “De Odyssee der Griekse ziekenhuizen

  1. @Bruno.En ik durf eigenlijk bijna niet te vragen of er in dat Wonderland van ons überhaupt MRI- of zelfs PET-scans aanwezig zijn.Voor een beetje serieuze diagnostiek heb je die in de moderne geneeskunde toch echt wel nodig.

  2. Ze zijn er, hoor @Martin. Er is niet altijd personeel voorhanden die deze machines kunnen bedienen, maar dat is dan weer een andere zaak. Eigenlijk heeft Griekenland bijna alles; enkel het systeem deugt hoegenaamd niet.

  3. In Tripoli is een MRI scan aanwezig, die werkt en er is personeel om die te bedienen. Ik heb een scan gehad op een vrijdag en de donderdag erna kreeg ik de plaatjes en de diagnose. Ik ben best tevreden over dit onderzoek. Ik weet wel van anderen dat een afspraak maken wel erg lang kan duren, soms maanden voor je aan de beurt bent.

  4. En Marinus , was dat in een staatshospitaal of een prive instelling ?
    Zonder leedvermaak hoor , was m’n eerste gedachte :” Goed dat het eens aan een politieker voorvalt. Zo komen de toestanden van de provinciale gezondheidsdiensten eventjes publiek ” . Eventjes maar want we hebben nu al geleerd hoe kort het geheugen is als het om schandalen en problemen gaat .

  5. Hallo Jenny , dit was in het staats hospitaal en door de OGA vergoed. Ik moest alleen de uitslag via een koerier laten halen, want opsturen doen ze nog niet, dat is altijd nog goedkoper dan zelf rijden.

  6. Weet er iemand soms hoeveel universitaire ziekenhuizen er zijn in Griekenland? En of het wetenschappelijk onderzoek aldaar gevoerd van een hoog niveau is?

  7. να του πας λιγα λουλουδια του Λοβερδου. και να του πεις να μην κανει γαργαρες αυτα που λεει. οτι λεει να το κραταει και οχι να το κανει γαργαρα επειδη του τραβηξε το αυτι ο γιωργακης. και τα παραπονα του στη Μαριλιζα ,μπας και ξεκολλησει απο τα καναλια και κανει λιγο δουλεια.

  8. Zucht. Met de waanzinnige bezuinigingen in het vooruitzicht zal hier vast ook geen verbetering optreden. Zowel medische apparatuur als deskundig personeel kost geld, zeker voor openbare ziekenhuizen een grote zorg. De private klinieken kunnen over het algemeen wel aan spullen en (goed betaalde) mensen komen. En zo zet de tweedeling toch weer gewoon voort.

    Hoe valt dit te doorbreken? Zolang de Grieken zelf ook hard bijdragen aan de groei van de tweedeling, door zoveel mogelijk geld te vergaren, zo weinig mogelijk belasting te betalen en zich hoegenaamd niets aan te trekken van de groeiende armoede voor grote delen van de bevolking.

  9. Corry , vandaag hoorde ik dat zo’n scanning apparatuur van 250.000 tot 1.200.000 Euro kost . Daarbij zouden ze om de 5 a 6 jaar moeten vervangen worden .
    En die fameuze lamp die stuk was :75.000Euro maar die lampen geven maanden op voorhand waarschuwing dat ze het gaan opgeven .

  10. vergeet niet wat in gr een a bedrag kost ,is te koop in de meeste europeese landen 5 keer goedkooper. bv de defibrilator van mijn broer kost in frankrijk 2 a 3 duizend euros en hij heeft 15 betaalt. een van de redenen is dat de griekse staat meestal haar factuuren minimaal 3 jaar later betaalt.
    en de kosten zijn niet zo belangrijk. Gap heeft gezegt,Lefta yparxoun. de griekse politie en managers krijgen geld om een werk te doen en niet om hun zakken en de zakken van hun vrienden vol te maken.
    dat alles zo gaat in gr, heeft met de unieke griekse systeem genaamt masa bouka te maken.

  11. en iets anders. de griek kan heel trots en met veel tam tam iets kopen instaleren maar direct vergeet jaaren de bijbehorende operating personeel te instaleeren en de onderhoud in te plannen. dat systeem heet Doksa to theo of Ox aman adelfe ,tha doeme ama xalasi.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *