Moederskindje

Stel u het zich voor: u ziet een stevig uit de kluiten gewassen Griekse jongeman over straat lopen, ietwat macho, ongeschoren, lederen jas, gel in het haar en een zonnebril. Zijn mobiele telefoon (nieuwste model, uiteraard) gaat over. De ringtone is een van de laatste Griekse hitparadesuccessen. Hij neemt de telefoon op en het gaat van “Ela mama!”. Het gebeurt erg vaak. Er is wat met de Griekse moeders en hun zonen. Het is een innige band, die vaak nog wordt bezegeld door het feit dat zoonlief tot voorbij zijn 30ste in het ouderlijke huis blijft wonen.

Gezien de economische situatie in Griekenland is dat laatste niet echt zo verwonderlijk. Weinig jonge mensen verdienen genoeg om op eigen benen te staan en om alleen te gaan wonen. Zelfs tot na hun 30ste is dat moeilijk. Voor anderen is dat weer net zo makkelijk om bij de ouders te blijven wonen. Het eten staat klaar, de schoenen worden gepoetst, de vaat wordt gedaan en de kleren worden gewassen. Handig toch? Waarom zou je het opgeven?

In vele gevallen wordt het ouderlijk huis pas verlaten nadat zoonlief of dochterlief zijn getrouwd. Dan nog blijft de relatie tussen de Griekse moeder en haar zoon erg bijzonder.

En net rond dat fenomeen wordt nu een televisieprogramma gebouwd. Reality TV uiteraard, met de titel “Een bruid voor mijn zoon”. Een paar dagen geleden zag ik toevallig 5 minuten van dit programma en ik kon mijn ogen niet geloven. Ik vond het al bijzonder vreemd dat er genoeg vrouwen worden gevonden (niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Griekenland) die geïnteresseerd zijn om een jonge boer (die vrouw zoekt) aan de haak te slaan.

Maar dat er ook vrouwen zijn die hun kans willen wagen met 30-jarige moederskindjes, vond ik erg vreemd. Ik heb er geen idee van of “Een bruid voor mijn zoon” in Nederland of Vlaanderen bestaat, maar staat u me toe om de opzit van het programma even te belichten.

We krijgen een idyllisch tafereeltje te zien van een moeder op leeftijd die haar volwassen zoon in de watten legt. Zoonlief laat al meteen verstaan dat zijn aanstaande bruid rekening zal moeten houden met het feit dat hij erg dicht bij zijn moeder staat. De moeder komt daarbij meteen duidelijk maken hoe speciaal haar zoon wel is, en dat de aanstaande bruid er wel voor zal moeten zorgen dat hij niets in het huis hoeft te doen. Zij moet koken, wassen, schoonmaken, en zoonlief hoeft maar zijn voeten onder tafel te schuiven. Bovendien mag de aanstaande niet te dik, te dun of lelijk zijn. Het is duidelijk dat we hier met een strenge jury te maken hebben.

Zoonlief krijgt dan 5 brieven van mogelijke aanbidsters. Vraag me niet waar ze die 5 vrouwen hebben gevonden, maar wellicht hebben ze er alles voor over om op televisie te komen (Andy Warhol heeft het altijd al geweten)! Bij de brief zit een foto, dus moeder en zoon gaan op basis daarvan al meteen aan het keuren. Nadien worden de aanstaandes thuis uitgenodigd,  waar ze de confrontatie met moeder en zoon heldhaftig proberen te doorstaan. Ze moeten onderling wedijveren voor de gunsten van zowel zoon als moeder. Maakt ze even lekker eten klaar als de moeder? Doet ze de juiste hoeveelheid suiker in de koffie van zoonlief, net zoals zijn moeder dat zo goed kan?

Ik leed aan plaatsvervangende schaamte en ben weggezapt. De realiteit is pijnlijk en tragisch, maar het is wel de realiteit. Deze moeders en zonen zijn natuurlijk speciaal uitgekozen voor dit programma, maar jammer genoeg bestaat dit soort situaties nog steeds in het Griekenland van de 21ste eeuw.

Misschien is dit wel een bijzonder instructief programma voor buitenlandse toeristes die naar Griekenland komen en verliefd worden op een knappe Griekse jongeman. Voor ze er nog maar aan denken om hun vaderland achter te laten en hier de liefde van hun leven te volgen (en dit gebeurt vaker dan u denkt), doen ze er wellicht goed aan om de moeder eerst te leren kennen!

8 thoughts on “Moederskindje

  1. Tja, een fenomeen….die griekse moeders zijn bijna de ergste anti-emancipatie terroristen op deze aardkloot.
    Ik ken een vrouw die al 23 jaar gelukkig is met haar Griekse man en twee kinderen maar, zei ze, als ik geweten had in het begin wat mijn schoonmoeder over mij zei was ik terug naar huis gevlucht. Ze had niks in de gaten de eerste jaren omdat haar Grieks niet goed genoeg was. Over de vijandigheid dacht ze, het gaat wel over.

  2. Van moeder’s zijde is het hebzuchtige jaloezie , schoondochter is een rivale . Daarbij hangt ze er zoveel emotioneel vertoon erbij aan dat de zoon haar bewondert,gekoesterd is en zich ook verplicht voelt voor wederkerige liedesblijken .
    Maar vaders zijn even bang hun dochters te verliezen. My big fat Greek wedding is niet altijd overdreven . Bv een huis in de buurt kopen , een zaak op naam van dochterlief openen omdat ze toch niet ver weg zou trekken zijn niet uitzonderlijk.
    Het is wel opvallend hoe de huidige jeugd bedorven wordt en ik schrik als ik ouders hoor zeggen dat ze een auto of een appartement gaan kopen voor hun 30-jarige zoon die nog nooit of te nimmer gewerkt heeft , op hun kap leeft of op die van hun vrouw die WEL werkt . En die ‘geschenken’ zijn er dan om minderwaardigheids complex te vermijden !!!

  3. Wij herbekijken soms de DVD van “my big fat Greek wedding” en telkens herkennen we nieuwe dingen die ook bij onze Griekse familieleden gebeuren…Grappig maar wij worden er niet bepaald vrolijk van.

    De “kinito”uitgaven worden nog steeds door de ouders betaald en dat voor “paidia” van 27 en 25 jaar. We leren onze zoon dat hij zelf zijn kaarten mag betalen van zijn zakgeld…

    Meegemaakt vorige zomer:zoon(26) belt vanuit Cyprus naar mama op Kreta….om te vragen welke kleur sokken en schoenen hij onder een bepaalde broek kan dragen….

  4. Ben zelf getrouwd met een Griek & als ik toen geweten had hoe mijn schoonmoeder reageert, emotioneel manipuleert had ik misschien zelfs besloten om niet te trouwen. Dit zit gewoon ingebakken in hun kultuur, de schoonmoeder probeert via emotioneel gechanteer “Ik ben zo emotioneel ziek, mijn zoon ben ik verloren, ik zie hem te weinig, ik zie de kleinkinderen te weinig, etc etc” dat hun schoonzonen uit valse schuld gewoon alles doen om hun moeder “gelukkig” te houden. De schoonmoeders houden de “schuld” in stand door idd een huis te schenken of zijn wagen of zijn vliegtuigticketten, etc. Gezond noem ik dit niet altijd maar dit is zeer eigen aan de griekse kultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *